Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Vitt vin till skaldjur

Inrikes-Vitt-vin-till-skaldjur

Dela

Nu är hösten här, och med den alla goda skaldjur. Vi njuter av musslor, krabba, ostron, räkor, havskräftor, hummer och allt möjligt annat gott. Skaldjuren är ju som bäst nu. Eller som man säger, i alla månader med bokstaven R i. Och visst är det härligt att beställa in en skaldjursplatå och få frossa i dessa godsaker.

Inrikes-Vitt-vin-till-skaldjur

Vad ska vi då dricka till dessa delikatesser? Viner med druvor som riesling, sauvignon blanc, alvarinho, albariño och grüner veltliner passar extra bra till havets läckerheter samt även en härlig chablis eller en aligoté. Och såklart champagne. Denna gång har jag valt ut fem vita stilla viner som jag tycker passar mycket bra till de goda skaldjuren.

Inrikes-Vitt-vin-till-skaldjur
En fruktig grek
Kir-Yianni Estate grundades 1997 av Yiannis Bout aris och styrs idag av Yiannins son Stellio s Boutaris som ansvarar för vinmakningen för att skap a viner med spe ciell karaktär. Företaget äger vingårdar i Naoussa o ch Amyndeon på var sida av berge t Vermion i nordväs tra Grekland. I Naouss a har de 40 hektar delat på lika många lotter. D ruvan assyr tiko härstammar från Santorini och är signaturdruvan där och står f ör cirka 80 procent av den totala vinproduktionen på ön. Druvan trivs på öns vulkaniska jord som är rikt på mineraler. Druvorna till detta vin kommer från olika områden i Florina i nordvästra Makedonien. Producenten blev år 2019 rankad so m en av to pp 50 vingårdar i vär lden av ”World’s Bes t Vineyards”. Maceration på stål tank i sex timmar, däref ter cirka tre veckors jäsning. 

Kir-Yianni Assyrtiko 2022 Nr 2338, 109 kr/750 ml 
Druva: As syr tiko 
Smak: Fruktig, frisk med toner av p äron, äpple, gula stenfrukter, mineral med balanserade citrustoner. 
Passar till: Skaldjur, fisk eller till sall a d er.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Potatis är sedan länge vår basföda, en knöl fylld med både näring och njutning. Maximera det senare genom att följa...

Grovkornig, söt och stark med smak av ingefära och honung är smaken på årets version av Årets Senap, 109 kr...

Highland Park möter Björn Frantzén i en ny smakupplevelse: den 16-åriga whiskyn“Between You and I” bjuder in till en personlig...

Elias Karroum är en välkänd restaurangentreprenör som berört mångas smaksinnen. Han tog Libanon till Stockholm med Beirut Café, och nu...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy