Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Svenska mikrobryggerier

Inrikes-Svenska-mikrobryggerier

Dela

I dag benämns mikrobryggerierna som småbryggerier eller hantverksbryggerier, där man ser att kvaliteten håller hög standard. Numera hittar man sällan felsmaker utan i stället kvalitetsöl uti fingerspetsarna.

Hantverksölen har hård konkurrens av andra alkoholdrycker som vin, sprit, seltzer, cider och färdiga drinkar. Men samtidigt är hantverksölen här för att stanna. För visst är det gott med en riktigt god hantverksöl av hög kvalitet.

Totalt har vi i dag över 500 bryggerier i Sverige, varav en del är mikrobryggerier, eller hellre hantverksbryggerier, som i dag levererar mycket bra kvalitetsöl. Ett mikrobryggeri är ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen. De första svenska mikrobryggerierna etablerades runt 1995. Trenden med mikrobryggerier kommer från Storbritannien och USA, I USA är den maximala produktionsvolymen för ett mikrobryggeri 1 760 000 liter per år. I Sverige finns en regel som säger att ett mikrobryggeri inte får göra större satser än på 200 liter.

En viktig lag för de svenska mikrobryggerierna är från 2008, en lag som innebär att de fick de sälja produkter i närliggande Systembolag, utan centralt inköpsbeslut. Innan dess sålde de vanligen bara till restauranger, eftersom Systembolaget då beslutade om inköp centralt och krävde viss volym.

Några av Sveriges mikrobryggerier är: Omnipollo, Poppels och Mariatorgets Bryggeri.

Ett av bryggerierna som ligger i topp är Omnipollo, som grundades 2010 och startade som fantombryggeri och brygger mycket bra kvalitetsöl. Bryggeriet är känt för sina experimentella, nydanande öl och sin grafiska profil och grundades som ett samarbete mellan bryggaren Henok Fentie och designern Karl Grandin med en gemensam vision att förändra ölen – för alltid.
– Vi brygger en uppsjö av stilar för att utforska vad öl har och kan bli. Som ett gemensamt och jämställt partnerskap mellan en bryggare och en grafiker har vår kreativa process kommit att likna verkstaden för andra popkulturella uttryck som musik. Våra öl är alltid ett samarbete och vi brygger på bryggerier i världens alla hörn. Detta tillvägagångssätt innebär att vi får vara nyfikna, grundade och inställda. Ungefär som den där goda gästen, säger bryggaren Henok Fentie.

Omnipollo var bland de första bryggerierna som använde en «nomadisk» produktionsprocess – över hela världen för att producera sina olika drycker,

År 2021 etablerade de ett eget bryggeri i gamla Missionskyrkan i Sundbyberg. Man lyfte ut de gamla tankarna och bryggverket, förstärkte golven och tog in ett specialdesignat och helautomatiserat bryggverk från Tyskland.

– Med drickbarhet och tillgänglighet, allt producerat med högsta möjliga nivå av bryggprinciper där målsättningen är att ge en slutprodukt i världsklass, fortsätter Henok. Omnipollo ligger oftast i framkant när det gäller produktionen av öl.

I dag använder företaget sex olika bryggerier, där ett av bryggerierna är Kyrkan i Sundbyberg, som består av ett bryggeri, taproom och restaurang som är öppen sju dagar i veckan.

– Nu gäller det för oss att visa att hantverksöl klarar av att uppfylla de förväntningar som ställs av de många ölintresserade. Med Bryggeriet Omnipollo Kyrka vill vi sätta Sverige på den internationella ölkartan, berättar Henok.

Sedan starten har Omnipllo öl exporterats till över 45 länder, både i Europa och till andra kontinenter.

Inrikes-Svenska-mikrobryggerier
Foto: Gustav Karlsson Frost

Ett annat bryggeri är Poppels bryggeri i Jonsered som grundades 2012 av 15 ölälskare med en gemensam dröm; att sprida kärleken till riktigt bra hantverksbryggt öl. Den 1 december 2012 var det premiär för deras första öl på Systembolaget, nämligen deras Brown Ale. Sedan dess har de bryggt åtskilliga fler öl. I dag hittar du 18 öl från Poppels.

Våra öl är alltid ett samarbete och vi brygger på bryggerier i världens alla hörn. Detta tillvägagångssätt innebär att vi får vara nyfikna, grundade och inställda. Ungefär som den där goda gästen,

I mars 2015 gick de på export där Norge blir deras första anhalt. Och i maj samma år flyttade de in till Jonsereds Fabriker, där de även ligger i dag. Visionen är att det nya bryggeriet ska bli en av Sveriges mest inbjudande beerstinations. Med bar, restaurang och på sikt en liten butik. Sedan flytten till Jonsered har de bryggt ekologiskt, då den formella cerifieringsprocessen blev avklarad hösten 2016, där de nu har ett antal öl i sitt sortiment som numera är ekologiska.

I augusti öppnade de en helt unik ölupplevelse mitt i centrala Göteborg. Då byggdes det som blev världens största ekfatsbaserade pilsner-bryggeri med 170 sittplatser och eget bryggverk, där ölen pumpas från jästtank till serveringstank.

Andra duktiga mikrobryggerier i Sverige är till exempel Mariatorgets Bryggeri, Nerdbrewing, Psychopipes, Apex Brewing, O/O Brewing, Stigbergets, Fermenterarna Bryggeri, Hyllie Bryggeri, Brewski, Morgondagens Bryggeri, All In Brewing, 3 Små Rum, Kapusta Brewing, AKiA Brygghus, Dugges Bryggeri, DuckPond Brewing, Brekeriet, Good Guys Brew med flera.

En välbalanserad 
IPA Omnipollo är et t svensk t ölvarumärke som grundades 2010 och startade som f antombryggeri. Bryggeriet grundades som et t samarbete mellan bryggaren Henok Fentie och designern Karl Grandin. År 2021 etablerade Omnipollo eget bryggeri i före detta Missionskyrkan i Sundbyberg. Namnet Omnipollo kommer från en sammanskrivning av ord en ”Omnipotent” och de t spanska orde t för kyckling «Pollo». Br yggeriet har vunnit flera priser, bland annat vann deras dubbel-IPA Nebuchadnezzar pris för Årets bä sta ö l på Stockholm Beer & Whisky Fe stival 2012. Omnipollo är den svenska ölproducent med mest fokus o ch framgångar på de n in terna tionella marknaden. 

Omnipollos Hatt IPA Nr 38685, 34 kr/330 m l Smak: 
Fruk tig, humlearomatisk me d inslag av ananas, mango och citrus med en lätt örtighet. 
Passar till: Sällskapsdr yck till r ätter av flä sk elle r lammkött.
En humlearomatisk DIPA 
Mariatorgets mikrobryggeri grundades 2011 och drivs av Mats Tjärnstig tillsammans med sönerna Simon och Joel och rankas högt upp av alla svenska bryggerier. Bryggeriet ligger vid Hammarbyhamnen i Johanneshov och brygger det mesta förutom lageröl. I dag hittar du nio öl från Mariatorgets bryggeri på Systembolaget. Bland annat IPA, DIPA, porter, ale och Barley Wine. Bryggeriet ligger i topp bland de bästa bryggerierna i Sverige enligt Untappd. 

Mariatorgets DIPA V7 Nr 38435, 50 kr/330 ml Smak: 
Humlearomatisk, fruktig smak med inslag av mango, ananas, honung, apelsin och aprikos med en viss örtighet. 
Passar till: Sällskapsdryck eller till rätter av lamm- eller nötkött.
En fruktig suröl 
Poppels bryggeri grundades 2012 av 15 ölälskare med en gemensam dröm; att sprida kärleken till riktigt bra hantverksbr yggt öl. I dag ligger deras bryggeri i Jonsered. Den 1 december 2012 v ar det premiär för deras första öl på Sys temb olaget, nämligen der as Brown Ale. Sedan dess har de bryggt åtskilliga fler öl. Peach Nordic Sour är ett m odernt suröl. När ölet har bryggts får de t surna med en metod som kallas ”kettle souring”. Det är ett öl som balanserar syrlighet med sötma, för att få en frisk och fruk tig smak. Öle t innehåller både korn- och vetemalt. Bryggmästare är Daniel Granath. 

Poppels Peach Nordic Sour Nr 56511, 33 kr/330 ml Smak: 
Fruktig, syrlig med inslag av persika o ch apelsin. 
Passar till: Sällskapsdr yck

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Från och med mars 2024 så har Svensk Sommar Jordgubb & Rabarber kommit in i Systembolagets fasta sortiment. Drycken lanserades...

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir...

Alkohol fri öl har blivit ett populärt dryckesval på temat. Nu adderas kändiskonceptet även här och GW:s Nyktra pilsner är...

I den senaste Kafferapporten som Löfbergs låtit göra framkommer att 80% av osssvenska dricker kaffe regelbundet. Den godaste och viktigaste...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy