inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Glögg-en varm tradition

Inrikes-Glögg-en-varm-tradition

Dela

Nu när julen närmar sig tar vi gärna ett glas rykande varm glögg för att värma upp oss i vinterrusket. I år har utbudet utökats och smaktrenderna går utanför boxen och bjuder på lite extra sensationer utöver det vanliga.

Glögg är en nordisk varm dryck som enligt traditionen ska vara en söt och kryddad dryck. Den kan bestå av vin, sprit (som brännvin, rom brandy och cognac) samt saft och kryddor. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ‹värma upp›. I Europa går det varma kryddade vinet under namn som vin chaud (franska) glüwein (tyska) och mulled wine (engelska).

Oftast så smakar glöggen julkryddor som kryddnejlika, kanel, kardemumma, ingefära och pomerans. Men på senare år har nya smaktillsatser lagts till. I dag hittar du ett 70- tal olika glöggvarianter på Systembolaget, från den vanliga traditionella glöggen till den lite annorlunda med smaktillsatser som till exempel saffran, körsbär, äpple, åkerbär, lingon, svarta vinbär, hjortron, hallon, plommon, havtorn eller Jalapeño.

Den traditionella glöggen dricks rykande varm, cirka 70 grader, tillsammans med russin och mandel, och serveras gärna tillsammans med pepparkakor med till exempel mögelost på eller tillsammans med en ostbit. Prova även att använda glöggen i bakning, i en glöggparfait eller i olika grytor.

De nyare varianterna kan drickas både varma och kalla och till och med ingå i olika cocktails. Här har jag valt ut fyra olika smaker av glögg.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I dag benämns mikrobryggerierna som småbryggerier eller hantverksbryggerier, där man ser att kvaliteten håller hög standard. Numera hittar man sällan...

Idag är vi mer prismedvetna än tidigare och väljer även gärna ett billigare vin – vi letar efter ett billigare...

Matsvinn är något som hamnat högt på dagordningen idag, det är både så himla onödigt – samtidigt som det finns...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy