Att ta sig ut på Skeppsholmen är ett nära utflyktsmål om du är i Stockholm. Här finns mycket att se och uppleva, och stannar du lite längre så måste du ju äta lite – numera är när odlat en del i restaurang Långa radens koncept.
Vi promenerar över bron från Blasieholmen, över till Skeppsholmen. Stockholms slott till höger, och som vanligt några turister som tar bild med den stora gyllene kronan och slottet i bakgrunden. Att promenera runt Skeppsholmen genom att följa vattnet är en härlig tur. Men just idag är vi på väg till Hotel Skeppsholmen och restaurang Långa raden för att kika på köksträdgården och prov äta några av sommarens smaker. Själva hotellbyggnaden har en historia som sträcker sig över 300 år bakåt i tiden, då stod de två längorna, ofta kallad ”Långa raden” som huserar hotellet i dag färdiga. Ursprungligen var det byggda för att husera Karl XII:s personliga elitförband. Arkitekten Tessin den yngre, mest känd för
att ha ritat Stockholms slott ansvarade även för detta projekt. Sedan dess har Långa raden använts som fattighus för pestsmittade, och på senare år som kontorslokaler. Hotel Skeppsholmen flyttade in
2009. Vi möter upp Joachim Olausson, vd för Hotel Skeppsholmen, köksmästaren Alexander Carnolf och trädgårdsmästaren Jessica Lyon i köksträdgården. Planteringslådor finurligt odlade för att
leverera grönt året om är här Jessicas koncept.
– Tillsammans har vi planerat vad vi ska odla, berättar Jessica Lyon. Det har handlat både om att anpassa sig till vad man vill servera men dessutom har man valt ut växter som odlades just här på Skeppsholmen redan på 1700-talet. Detta för att förankra konceptet och knyta an till historien. Köksträdgården är även en del i det långsiktiga hållbarhetsarbetet där kompostering är centralt. En kompostmaskin som omvandlar gästernas matrester på 24–36 timmar ingår i ekosystemet – från jord till bord! Vid vårt besök
serverades: Färskpotatis med brynt smörskum, lökblommor och krispig sallad till förrätt, Färsk vitkål backad med Skeppsholmshonung och backtimjan, kronrisotto med Svedjanost och grönkål från trädgården till varmrätt och avslutningsvis Rosmarinsorbet med rabarber och jordgubbskompott till dessert. Menyn kommer att följa upp vad som finns i köksträdgården, från vilken något alltid kommer att finnas på menyn på ett eller annat vis.
RESTAURANG LÅNGA RADEN PÅ HOTELL SKEPPSHOLMEN
Gröna gången 1,Stockholm
www.hotelskeppsholmen.se