Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Att frysa maten är en bra idé

Inrikes-Att-frysa-maten-är-en-bra-idé

Dela

Matsvinn är något som hamnat högt på dagordningen idag, det är både så himla onödigt – samtidigt som det finns pengar att spara på att minska just matsvinnet.

Genom att minska matsvinnet både förbättras hushållsekonomin samtidig som planetens resurser tillvaratas. Företaget Findus vill slå på trumman lite extra för vad vi har att vinna på att köpa fryst mat:

– Det finns flera fördelar med att välja frysta råvaror och fryst mat. Förutom att frysta produkter kan bidra till minskat matsvinn och är därmed snällare mot plånboken, hjälper frysning att bevara näringsämnen. Djupfrysning är en av de bästa metoderna för att konservera grönsaker och bevara dess näringsämnen, förklarar Henrik von Lowzow, Nordic Cluster Marketing Director på Findus.

Enligt FN slängs nära en tredjedel av all mat som produceras i världen. Statistik från Eurostat visar att det i Norden är hushållen som står för majoriteten av matsvinnet i hela livsmedelskedjan, från jord till bord. I Sverige står hushållen för hela 70 procent av det totala matsvinnet. För att FN:s globala mål om att halvera matsvinnet till 2030 ska kunna uppnås behöver en förändring komma till stånd både inom livsmedelsbranschen och i hushållen.

– Vi på Findus vill öka konsumenters kännedom om hur enkla val i vardagen kan bidra till minskat matsvinn i hemmet, säger Henrik von Lowzow, Nordic Cluster Marketing Director på Findus.

Matsvinn beror på olika faktorer: det kan handla om att vi köper för mycket, glömmer bort vad vi köpt eller att vi inte hinner äta upp maten i tid. Ett enkelt sätt att komma runt alla dessa problem är att köpa mer frysta produkter. Förutom att frysta råvaror och produkter har längre hållbarhet är det enkelt att portionshantera och endast ta fram den mängd som behövs från frysen.

Frysta produkter bidrar till minskat matsvinn i flera led av livsmedelskedjan. En ny livscykelanalys gjord på uppdrag av Nomad Foods visar att djupfrysta produkter i de flesta fall har samma eller lägre koldioxidavtryck än motsvarande icke djupfrysta produkter, vilket drivs av minskat matsvinn.

Mycket talar helt enkelt för att djupfryst mat kommer bli en tillgång för svenska hushåll i strävan efter en mer hållbar framtid. Findus kommer fortsätta att vara pionjär inom kategorin och arbeta för att fler familjer ska njuta av bra mat och råvaror som, förenklar livspusslet och är bra för plånboken och miljön.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Från och med mars 2024 så har Svensk Sommar Jordgubb & Rabarber kommit in i Systembolagets fasta sortiment. Drycken lanserades...

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir...

Alkohol fri öl har blivit ett populärt dryckesval på temat. Nu adderas kändiskonceptet även här och GW:s Nyktra pilsner är...

I den senaste Kafferapporten som Löfbergs låtit göra framkommer att 80% av osssvenska dricker kaffe regelbundet. Den godaste och viktigaste...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy