Nu är hösten här, och med den alla goda skaldjur. Vi njuter av musslor, krabba, ostron, räkor, havskräftor, hummer och allt möjligt annat gott. Skaldjuren är ju som bäst nu. Eller som man säger, i alla månader med bokstaven R i. Och visst är det härligt att beställa in en skaldjursplatå och få frossa i dessa godsaker.
Vad ska vi då dricka till dessa delikatesser? Viner med druvor som riesling, sauvignon blanc, alvarinho, albariño och grüner veltliner passar extra bra till havets läckerheter samt även en härlig chablis eller en aligoté. Och såklart champagne. Denna gång har jag valt ut fem vita stilla viner som jag tycker passar mycket bra till de goda skaldjuren.
En fruktig grek Kir-Yianni Estate grundades 1997 av Yiannis Bout aris och styrs idag av Yiannins son Stellio s Boutaris som ansvarar för vinmakningen för att skap a viner med spe ciell karaktär. Företaget äger vingårdar i Naoussa o ch Amyndeon på var sida av berge t Vermion i nordväs tra Grekland. I Naouss a har de 40 hektar delat på lika många lotter. D ruvan assyr tiko härstammar från Santorini och är signaturdruvan där och står f ör cirka 80 procent av den totala vinproduktionen på ön. Druvan trivs på öns vulkaniska jord som är rikt på mineraler. Druvorna till detta vin kommer från olika områden i Florina i nordvästra Makedonien. Producenten blev år 2019 rankad so m en av to pp 50 vingårdar i vär lden av ”World’s Bes t Vineyards”. Maceration på stål tank i sex timmar, däref ter cirka tre veckors jäsning. Kir-Yianni Assyrtiko 2022 Nr 2338, 109 kr/750 ml Druva: As syr tiko Smak: Fruktig, frisk med toner av p äron, äpple, gula stenfrukter, mineral med balanserade citrustoner. Passar till: Skaldjur, fisk eller till sall a d er.