Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

4 SOMMARBARER – VÄRD ETT BESÖK

Dela

Att sitta ute och sippa på en härlig cocktail är något av svenskarnas favoritnöje så härs års. Vi har plockat fram några favoriter på härliga sommarbarer.

BONDEN & BÖNORNA – MED SMAK AV GOTLAND

I en gul tegelbyggnad mitt i Slite gömmer sig en oas med fokus på det lokala, säsongsbetonade och vildvuxna. 2022 öppnade före detta elitidrottaren Stephanie Henning sitt drömställe – Bonden & Bönorna – med restaurang, café och bar. Här kan du njuta av en bit mat, kaffe eller en läcker cocktail. Och allt har smak av Gotland.

– Bella (Porcile) skapar våra drinkar och inkluderar det vilda som växer här på ön i dem. Och så jobbar vi så mycket med lokala spritproducenter som möjligt, som Boge bränneri, Gotlands Ginfabrik, Gotland Spirits, Bräntings Bränneri och Hellström, berättar Stephanie.

I signaturdrinken Honey Bee Mine ingår Malörtsbrännvin från Boge Bränneri, Fläder från Gotland Spirits, lokal honung, citron och så är den toppad med fläderdryck. Det är bara citronen som inte är lokal. För Stephanie är det viktigt att det inte bara smakar gott. Hon vill också att det är vackert.

– Det ska se härligt ut, så vi jobbar mycket med det visuella. Honey Bee Mine är pyntad med blommor från trädgården, bipollen och en bistav med honung på. Den är väldigt somrig.

Signaturdrinken viol och lavendelmargarita, som också är Bella Porciles signaturdrink, är vackert syrenlila och garnerad med violer från trädgården. Receptet hittar du här bredvid.

– Vi gör även en del samarbeten med Boge Bränneri där vi gör egna produkter tillsammans av sådant som växer vilt i naturen. Ett år var vi ute och plockade tallkottar och gatkamomill tillsammans med Bella och gjorde en likör som bara finns hos oss och som hon gör drinkar på bland annat.

De gör syrupar själva från grunden, jobbar med en del shrubs och försöker att alternera syran. Ibland är det lite äppelsyra i stället för citronjuice och så vidare.

– Vi har också en gedigen vinlista och mocktails för de som vill dricka alkoholfritt, tillägger Stephanie.

På framsidan ser stället ut som en ganska vanlig tegelbyggnad, men när du kliver över trösken möts du av en naturnära restaurang i härliga gröna färger och massor av blommor – både sådana som hänger på tork och snittblommor från trädgården.

Går du igenom lokalen och ut på andra sidan befinner du plötsligt på landet. Här finns en stor, prunkande trädgård med utsikt över havet. I blomlådorna växer massor av örter och ätbara blommor. Du kan antingen slå dig ned vid något av ställets mysiga cafébord, välja en mer avslappnad hängstol eller hängmatta – eller sätta dig under äppelträdet och bara njuta av stillheten.

– Det är en stor grön gräsplätt och sedan har vi havet alldeles inpå. I sommar ska vi satsa ännu mer på after beach och härligt häng under eftermiddagarna och kvällarna. Stephanie vill också gärna slå ett slag för möjligheten att övernatta i glampingtält bara några meter bort.

– Så slipper du köra bil härifrån, säger hon och skrattar.

VIOL & LAVENDEL MARGARITA

Recept: Bella Porcile 2 drinkar

Du behöver

6 cl infuserad tequila 1800 silver 4 cl viollikör
4 cl lavendelsockerlag
6 cl citronjuice

Så här blandar du:
1. 
Mät upp allt i en glasburk.
2. Häll i 8 cl mjölk och se det skära sig. Låt stå någon timme.
3. Sätt i ett kaffefilter i en annan burk och sila sedan igenom vätskan igenom. Första dropparna kan vara lite grumliga, så fånga upp dem för sig och samla sedan resten av vätskan som är klar i burken.
4. Servera 10 cl med en rund isboll i cocktailglas och pynta med den sock- rade torkade lavendel eller färsk och en pensé eller viol.

Lavendelsockerlag 5 dl:

Lavendelinfuserad 1800 silver tequila:
1. 
Jag tar en hel flaska så att jag har till många.
2. Häll tequilan i en bunke och lägg i lavendelblommor, cirka 1 dl om de är torkade eller 15–20 kvistar färska.
3. Cirka 10 torkade butterfly pea blom- mor för färgens skull. Det finns att köpa i välsorterade asiatiska butiker eller som pulver i hälsokostbutiker.
4. Låt dra ett dygn och sila sedan av blommorna.

Värm upp 50/50 vatten och socker och lägg i hela lavendelblommor, cirka 20 st. Dra av från plattan och låt stå i ett par timmar. Plocka sedan ur blommor och torka dem i ugn på 50 grader över natten. De blir som ätbara lavendelklubbor.

BONDEN & BÖNORNA Storgatan 80, Slite www.bankenochbonden.se @bondenochbonorna

BAR BRUN – KLIMATAVTRYCKET I FOKUS

Bar Bruno kanske inte har Göteborgs allra största utebar, men med sina 100 sittplatser räcker den långt och stämningen är bland stadens mest gemytliga. Tidigare i år kammade de hem första pris i kategorin
”Best Atmosphere” i Årets Bartender Choice Awards, svenska cocktailbarers motsvarighet till Oscarsgalan.

Baren ligger på Kyrkogatan, mitt i centrala delen av västkuststaden. På sommaren ställer de ut stolar och bord på innergården, vilken de delar med Champagnebaren – det är samma ägare liksom Jazzklubben mitt emot.

– Jag har själv ritat baren, så att den ska passa ihop med resten av gården, säger Richad Bhanji, barchef.

Cocktailmenyn baseras på klassiska drinkar i nyskapande smakkombinationer. 2024 har de även tagit fram ett nytt koncept som de kallar ”cirkular cocktails” i syfte att slå ett slag för klimatavtrycket. Vid sidan av den reguljära menyn serverar de en rad tillfälliga cocktails.

– Vi jobbar nära köket och tar vara på sådant som blir över, både från oss själva och från andra barer och restauranger som ligger i närheten. När de till exempel använder apelsin så får vi skalet och spadet går till oss om de fermenterar rödbetor.

Med stor kreativitet, olika tekniker och processer tar de med utpräglad smaksäkerhet fram det bästa och mesta ur restprodukterna. Richard förklarar att detta inte bara är bra med tanke på miljön. Att använda ”räddade ingredienser” bidrar också att de kan sänka priset för drinkarna.

Det var efter årsskiftet som de började med minska svinn-tänket och sedan dess har de haft ett sextiotal olika drinkar på menyn. Men där hittar vi även några signaturer.

– Vi har en som vi kallar The Groove, som ändrar smak efter säsong men är alltid en kolsyrad och klarifierad milkpunch med någon form utav ”float”(exempelvis smaksatt grädde) och topping, såsom choklad, kaksmulor och så vidare.

– Showstopper har varit på menyn länge. Med gin som bas och smaker som citron, persika och Aperol toppad med grapefruktskum är den härligt syrligt fruktig – och passar de flesta, säger Richard.

BAR BRUNO Kyrkogatan 13, www.barbruno.se @brunococktailbar

ASTER – BARHÄNG TILLS SOLEN GÅR NED

I Kockums charmiga fabriksbyggnad från 1917 i Varvsstaden i Malmö har makarna Mimmi Montán Elveroth och och Linus Aster öppnat upp en mäkta populär bar och restaurang. Under sommarhalvåret bjuder Asters uteservering inte bara på mat som tillagas över öppen eld, det är också en av stadens härliga barhäng.

– Många kommer hit för en AW. Och vi ligger utmed stråket på väg ned still stranden, så det är också ett populärt ställe för after beach, berättar Linus.

Det västliga läget gör att man gärna stannar kvar ända fram på småtimmarna, de dagar då solen visar sig.
– Vi jobbar gärna med smaker som finns här i Skåne, både när det gäller maten och våra drinkar, förklarar han.

De hittar en hel del av ingredienserna ute i naturen och kompletterar dem gärna med växter som de driver upp själva. Av den anledningen är det även mycket säsongsbetonat på menyn.

– I våra cocktails arbetar vi till exempel med myskmadra, hägg och japansk shiso (en variant av mynta) som vi odlar själva. Just nu i slutet av maj är det mycket örter och blommor, bland annat syrener som blommar just nu.

Signaturdrinken har funnits med från starten för tre år sedan och är baserad på skånsk vodka, skånska äpplen i säsong, myskmadra och Manzanilla sherry. Och den är härligt, porlande kolsyrad.

ASTER Jagaregatan 6, Malmö, www.astermalmo.se @aster.malmo

STOCKHOLM STJÄRTILLERIET UPPFYLLER DRÖMMEN OM SOMMARENS BÄSTA TÅRTA

– När folk vill sitta ute så kan de sitta ute. Eftersom vi ligger på en innergård får vi ha öppet hela året och möblerna på verandan står alltid ute. Men själva sommarbaren kommer hit någon gång i april. Det är en mobil container som till hundra procent anpassad efter vädret, så den är bara öppen när det är fint ute, säger Hugo Örn, barchef på Stjärtilleriet.

Baren hör till restaurangen Artilleriet och uteservering ligger på Armémuseets borggård på Östermalm i Stockholm. Här är det som en stor, härlig oas mitt i city, långt ifrån trafiken och storstadens buller. Det finns plats för ungefär 200 sittande gäster samt flera ståbord. Stället är omåttligt populärt och en fin sommarkväll blir det snabbt fullsatt och mer därtill. Folk sitter på gräset, i trappan bakom bardisken eller står och hänger där det finns en yta över.

Deras annars ambitiösa meny är mindre eftersom utrymmet i utebaren är ganska trångt – Vi har upp emot sex riktigt bra husdrinkar som vi levererar här ute. De är svalkande, härligt somriga och
goda som satan. Vi har dessutom en reducerad vinlista, förklarar Hugo Han poängterar att det också går bra att slinka in till inomhusbaren och köpa en cocktail från den vanliga året runt-menyn och ta med sig den ut.

Sedan fyra år tillbaka har sommarens signaturdrink inspirerats av en klassisk sommartårta.

– Men vår drink är mycket godare. Vi har skapat drömmen om en sommartårta, säger Hugo och menar att tårtor aldrig är riktigt så goda som man vill att de ska vara.

– Och för varje år blir de bara bättre. I år är den helt jä..a fenomenal, tillägger han.

Ingredienserna är Absolut Vodka, jordgubbar – den sort som är bäst just då – toppat med mandelgrädde samt basilikaolja ringlat över. En riktig höjdare som uppfyller alla förväntningar, kan undertecknad intyga.

STJÄRTILLERIE Artillerigatan 13, stjartilleriet.se @stjartilleriet

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Att matkostnaderna är en het potatis är ett faktum som lyfts fram i HelloFresh rapport om svenskarnas matvanor. Samtidig som...

Dålig sömn hänger ibland ihop med osund kost, visar en finsk studie. Personer som sover för lite äter nästan 40...

Vår dyckesexpert Ann Fogelberg tipsar här om fyra rosa favoriter. MOUSSERANDE ITALIENARE Vid Dolomiternas fot, där vindar sveper över terrasser...

I år är det konstnären och fotografen Clara Hal – lencreutz konstverk som pryder sommarens utgåva av Champagne Bonnet. För...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy