Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Mycket vin för pengarna

Våra-vinval-i-budgettappnin

Dela

Idag är vi mer prismedvetna än tidigare och väljer även gärna ett billigare vin – vi letar efter ett billigare vinalternativ men som ändå är bra. Jag har valt ut fyra viner från fyra olika länder, med olika druvor, ett vitt och tre röda viner som jag tycker är riktigt bra och som passar till ett brett utbud av olika maträtter.

När semesterkassan är slut och allt är tillbaka till de vardagliga rutinerna behöver vi se över vår ekonomi och välja lite billigare vinalternativ. Kanske det är bra att ta en vit månad efter semestern, men för er andra, där kanske ekonomin inte har återhämtat sig efter semestern, kan det ju vara trevligt att hitta några prisvärda viner för en belastad plånbok.

Att välja vin över 100 kronor är oftast ingen konst, men att hitta viner runt hundringen kan ibland vara en stor utmaning.

Att välja vin över 100 kronor är oftast ingen konst, men att hitta viner runt hundringen kan ibland vara en stor utmaning.

Fruktig spanjor
De tre bröderna Parra grundade 1993 vad som kommit att bli Europas största producent av ekologiska viner. Att bli störst var aldrig någon ambition, men att driva odlingarna ekologiskt och biodynamiskt var en självklarhet då det var på det sättet domänen varit skött historiskt. Bortsett från det biodynamiska arbetssättet var vinerna från Bodegas Parra-Jiménez i den stil som utmärkte La Mancha under sent 1990-tal och tidigt 2000-tal. De var traditionella och med en dominant fatkaraktär och det fanns en känsla av att de exceptionella druvorna man fick genom sitt hårda arbete i vingårdarna inte fick chansen att lysa som de borde. Som en lösning kontaktade man exceptionella Juan Antonio Ponce Mondéjar, som gjort sig ett namn som vinmakare åt Telmo Rodriguez innan han vid 2005 återvände hem till Manchuela för att ta hand om sina familjevingårdar. 

Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo, 2022 Nr 6493, 79 kr/750 ml 
Druva: 50% sauvignon blanc, 50% verdejo 
Smak: Frisk, fruktig med toner av äpple, krusbär, citrus och tropiska frukter. 
Passar till: Fisk, skaldjur, sallader eller till buffémat.
Komplex österrikare 
Familjeföretaget Lenz Moser ligger i Rohrendorf cir ka 70 kilometer nordväst om Wien. Vinhuset grundades redan 1849 och är i dag ett familjeföretag. Husets källare i Rohrendor f bei Krems är ännu äldre och dater as till år 1040. I dag har man 50 hektar vingårdar kring vineriet samt 24 hektar i Leithab erg. Man köper även druvor f rån utvalda odlare. Prof essor Lenz M oser III ( 1905 – 1987) uppfann metoden att binda upp vinrankorna högt över marken för att skydda dem mot mark frost. Metoden används än i dag flitigt i Österrike. Druvorna avstjälkas innan musten f år macerera tillsammans med skalen. Jäsning sker i temperaturkontrollerande stråltankar för att bevara druv typicite ten och maximerade fr ukttoner. Efter avslutad jäsning får vinet vila på ståltank innan buteljering. 

Lenz Moser Z Weigelt Eleganz 2022 Nr 5439, 99 kr/ 750 ml 
Druva: Zweigelt 
Smak: Komplex och elegant med en fruktig ton av röda bär, körsbär och blåb är med en viss ör tighet samt en touch av choklad. 
Passar till: Rätter av ljust kött som fläsk och k yckling eller till vegetariska rätter
Trendig Portugis 
Casa Relvas är en familjeproducent och grundades 1997. Denna otroligt passionerade familj månar om sin omvärld i allt de gör. Förutom att göra utmärkta viner så odlar de även korkekar. Alentejo som region är varm och solig, den breder ut sig över större delen av Portugals södra halva. Det här är verkligen korkekens land och det pågår projekt att återplantera korkeksskogar i hela regionen. Casa Relvas är drivande i projektet och har vid sidan av sina 350 hektar vinodlingar nära 900 hektar skog med både nya och äldre planteringar korkek, barrträd och eukalyptus. Druvorna växer på en jordmån av kalksten och granit. Musten jäser på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar med långsam extraktion och lagras enbart på ståltankar för att behålla fräschör och fruktighet. 

Casa Relvas Touriga Nacional 2022 Nr 2809, 119 kr/750 ml 
Druva: Touriga nacional 
Smak: Fruktigt med toner av björnbär, körsbär, viol med en kryddig touch.
Passar till: Smakrika kötträtter som lamm- eller nötkött, samt till vegetariska rätter.
Lätt fransos
Det är svår t att prata om Beaujolais utan att prata om Georges Dubouef, som ofta kallas « kungen av Beaujolais». Till skillnad från många andra kungar byggde dock Georges sitt ege t kungarike – med endas t en cykel, en pakethållare, o ch en hel del list till sin hjälp. Uppvuxen under enkla förhållanden till e n mindre vinmakar familj började Georges sälja familjens v iner på sin cykel. År 1964 startar han ett syn dikat med 45 vinodlare och 50 år senare exporteras Georgesviner till 120 länder och blir en av landets mest framgångsrika vinproducenter. Duboeufs styrka ligger i dera s svårslagna erfarenhet med att locka fram det bästa av Beaujolais i alla pr isnivåer och kvali tetsklasser. Duboue uf, skulle man kunna påstå, representerar en mos aik av Beaujolais, ett kollage av det bästa Beaujolais har att erbjuda. 

Beaujolais-Villages 2022 Nr 5003, 109 kr/750 ml 
Druva: Gamay 
Smak: Ung bär ig med inslag av hallon, skogsbär o ch jordgubbar. 
Passar till: Vinet är ett allro undvin som passar till bå de köt t som fläsk, fågel och till fisk samt till ve ge tariska rä t ter.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Från och med mars 2024 så har Svensk Sommar Jordgubb & Rabarber kommit in i Systembolagets fasta sortiment. Drycken lanserades...

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir...

Alkohol fri öl har blivit ett populärt dryckesval på temat. Nu adderas kändiskonceptet även här och GW:s Nyktra pilsner är...

I den senaste Kafferapporten som Löfbergs låtit göra framkommer att 80% av osssvenska dricker kaffe regelbundet. Den godaste och viktigaste...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy