Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Tina Nordström drar ner kepsen och kör på

Inrikes-Tina-Nordström-drar-ner-kepsen-och-kör-på

Dela

Matinspiratör, kokboksförfattare, programledare – you name it. Allt Tina Nordström gör är ”jättegott” och jättebra samt utförs med ett stort leende och en enorm energi. Sedan hon slog igenom någon gång i början av 2000-talet har hon varit omåttligt populär.

Vi har alltid en massa bollar i luften samtidigt. Av tio är det en som landar. Det är ju lite så det är att vara egenföretagare.

När INRIKES når kocken Tina Nordström på telefon är hon på väg till Mariefred. Hon är mitt uppe i inspelningen av Hela Sverige bakar, men har för tillfället en paus. I år håller inspelningen till vid Ulriksdals slott. Men något boende i slottsgemak är det inte för Tina.

– Jag och min hund Bonnie bor just nu i en husvagn, säger hon och skrattar sitt klingande och smittande skratt och syftar på den springerspaniel som vi ibland kan se har sett skymta förbi i bild i bakprogrammet.

Inspelningsperioden är intensiv. Den vanliga Hela Sverige bakar och kändisvarianten spelas in direkt efter varandra. Och enligt programledaren blir det ett flängande mellan hemmet strax utanför Helsingborg och inspelningsplatsen i Solna.

– Det är så jag alltid håller på, säger hon glatt och tillägger att hon antagligen inte jobbar mer än oss andra.

– Jag tror att jag egentligen jobbar mindre. Vissa perioder krävs det extremt mycket av mig. Sedan kliver jag av, jobbar mindre och kan koppla av och hantera mina egna tider. Det var likadant när jag arbetade säsong på krogen. Man går in i en slags ”man fäller ned kepsen och kör-känsla”, tillägger hon.

Foto: Freddy Billqvist

Träning är viktigt

Hon menar att det är likadant i det mesta som hon gör. Inte minst när det gäller träning, vilket är en viktig del av Tinas liv.

– Då fäller jag ned kepsen och kör – jag är som en bulldozer. Det är så jag vill ha det och jag mår väldigt bra av det.

Förutom att bygga upp en stark kropp som klarar av påfrestningar, så har träningen varit ett sätt att rensa huvudet.

– Jag går in i mig själv, det blir lite som att meditera. Det är sällan som jag lyssnar på något när jag tränar, utan då är jag bara i skogen eller var jag nu är. Jag behöver det, säger hon och berättar att hon senast kvällen innan tog med sig hantlarna och tassade in i Hela Sverige bakar-tältet.

– Då gymmade jag där och folk som gick förbi utanför undrade nog: ”Är inte det hon den där Mat-Tina som ligger där och flåsar?” Jag låter nämligen mycket när jag tränar – jag är en stönare säger hon och skrattar återigen så där härligt.

Tina bryter ofta ut i skratt och har nära till skämt. Leendet har varit en del av hennes signum sedan hon slog igenom någon gång strax efter millenniumskiftet i programmet ”Mat” i SVT, där Tomas Tengby var programledare. Det var också då hon myntade sin välkända paroll ”jättegott”.

Håller till i Spritan

När vi inte ser Tina i TV eller hon skriver på sin nästa kokbok håller hon och hennes businesspartner kocken Benny Cederberg till i sin relativt nya lokal ”Spritan” i Ödåkra utanför Helsingborg. I en gammal nedlagd spritfabrik har de skapat ett kök med mobila bänkar och möbler, ljusabsorbenter i taket samt belysning med mera så att stället även kan fungera som inspelningsstudio.

– Vi har alltid en massa bollar i luften samtidigt. Av tio är det en som landar. Det är ju lite så det är att vara egenföretagare. Just nu ligger det något i pipelinen som har att göra med USA. Men än så länge råder det osäkerhet om det blir av och mer än så vill hon inte avslöja.

När de har samarbeten med olika företag handlar det inte bara om att synas utåt. Hon nämner Skånemejerier som ett exempel där de också pratar med företaget internt och delar med sig av sin kompetens.

Någon brist på uppdrag har de inte. När ett tar slut finns det något annat som tar vid. Men de tackar också nej till en hel del. Och det är det viktig att de saker som de hoppar på känns rätt och bra i magen.

– Jag har ofta tankarna på vad de olika projekten kan ge på sikt. Och ser till att vi har att göra hela tiden.

Foto: Freddy Billqvist

Champagnemiddag med Fredrik Schelin

I augusti ska de för första gången bjuda in folk på ett nytt sätt till Spritan. Tillsammans med champagneexperten Fredrik Schelin arrangerar de en middag för allmänheten. Anmälan krävs förstås, då antalet platser är begränsat.

– Det är en ny bebis för oss. Fredrik Schelin har gjort det tidigare, men trots att jag och Benny har jobbat på krogen i många år har vi aldrig bjudit in på det här sättet. Det är mycket fjärilar i magen, säger hon.

Tina och Benny lagar mat och Fredrik häller upp champagnen – det blir sammanlagt sju serveringar. Fredrik vill visa att champagne passar till all typ av mat, bara man väljer rätt.

– Benny och jag tänker mat på samma sätt. Vi kan till exempel få en selleri till himmelska höjder – den kan vara kall, varm, med brynt smör, nässlor eller vad som helst. Vår matlagning bygger mycket på få råvaror, men med väldigt bra kombinationer. Och det är spännande när man har någon som Fredrik Schelin med sin champagne med på middag. Jag älskar nördighet, och det är vad detta handlar om, förklarar hon.

Som syskon

Benny och Tina träffades för över 25 år sedan när de båda arbetade på samma restaurang. Därefter skildes deras vägar åt. Tina började med TV och Benny arbetade vidare på krogen och var lagledare för Svenska kocklandslaget. Men för drygt tio år sedan stötte de ihop igen.

– Tina ville att vi skulle göra en grej för dagligvaruhandeln tillsammans, och sedan dess har vi jobbat ihop, säger Benny.

Även om det framför allt är Tina som syns i TV-rutan, på Instagram eller frontar i kokböckerna, så är hon noga med att framhålla Bennys viktiga del i det mesta som hon – eller de – gör.

– Det är vi två som gör sakerna tillsammans. Vi gör böckerna, väljer ut vin och allt annat. Jag är ju en frontfigur, och det är många gånger ganska slitsamt att synas, höras och hålla energin på topp.

Foto: Freddy Billqvist

Han finns då alltid med och hjälper till i bakgrunden med att driva och strukturera upp projekten. Om Tina till exempel ska hålla en föreläsning om matlagning så innebär det att både kunna leverera meningsfullt prat samtidigt som hon ska laga maten.

– Det är oerhört krävande, så han är där i bakgrunden och trivs med det. Dessutom är han fantastisk på mat och är sjukt noggrann. Jag är överallt och spottar ur mig idéer. Tåget går hela tiden och han är håven som fångar upp. Till på köpet är han sommelier.

Tina och Benny har med åren vuxit ihop och är nästan som syskon. De jobbar ihop, reser ihop och känner väl till både varandras vanor och ovanor.

– Och när vi pratar om mat fyller vi i varandras ord. Ibland är det nästan läskigt hur vi kan fortsätta med den andres tankar.

– Det jag och Benny gör är otroligt kreativt. Det är fritt och härligt – vi skrattar mycket varje dag. Vi är två vuxna människor som hela tiden strävar efter nya mål.

Ska vara tillgängligt för alla

Sedan Tina slog igenom har hon gett ut tretton kokböcker, några av dem tillsammans med Benny. En röd tråd genom samtliga är att hon har skapat dem med avsikt att de ska vara tillgängliga för alla. Tina är folklig och sätter sig på några höga hästar.

Jag räknar alltid baklänges, det vill säga att jag utgår ifrån hur mycket boken får kosta och bestämmer utifrån det vilket papper som jag ska använda, omslag och så vidare.

– Jag räknar alltid baklänges, det vill säga att jag utgår ifrån hur mycket boken får kosta och bestämmer utifrån det vilket papper som jag ska använda, omslag och så vidare.

Hon tänker likadant avseende vinet som bär hennes namn. Precis som att böckerna ska vara tillgängliga för alla vill hon göra bra vin som passar till allt.

– Den senaste som vi släppte, Barberan (Tina Piemonte Barbera, reds anmärk) har alla egenheter som passar till våra personligheter: den är folklig – det är ingen fisförnäm druva.

Där har det även handlat om priset, att hitta det bästa vinet till en kostnad som gör att många har råd att köpa den.

– Att ta fram vinet är ett lustfyllt arbete. Vi har rest i Italien och vår samarbetspartner Giertz, är lyhörd och roliga att arbeta med.

Foto: Freddy Billqvist

Råkost är en favorit

I den senaste kokboken, Käka gott månad för månad, lagar Tina mat som är i säsong med fokus på naturen och tillgängliga råvaror. Varje månad har fått ett eget kapitel med tips på vad man kan fylla skafferiet med och vad som passar bra att frysa in.

– Om vi tittar på maj månad (då intervjun skedde, reds anmärk) gör vi en massa smör så att vi har till sommarens alla grillrätter.

Varje kapitel innehåller vardagsmat, och boken är både smal och bred, det finns till exempel ett helt kapitel om ramslök och ett annat om stenbitsrom. samt massor av råkost – det finns någon råkost för varje månad.

– Jag är uppvuxen på det. När mormor serverade mat var det rårivna morötter, ättika, socker och vatten, enkelt. Och sedan började jag kampera med danska Berit Nordstrand som pratade om tarmens uppbyggnad och hur viktigt det är med råkost. Vi ska äta den innan måltiden så att tarmen tar upp vad den behöver.

Har du tips på bra sommarmat?

– Jag tycker att man ska testa några kryddsmör, sallader och såser. Har man dem så klarar man sommaren och sedan kan du ta vilket protein till som du vill.

Tina Nordström
 
Ålder: 49 år 
Familj: Maken Martin Holmqvist, barnen Albin och Elise samt två hundar 
Yrke: Kock, matinspiratör- och entreprenör och programledare i tv 
Har gjort och gör: Tävlat i Årets kock, varit med i Svenska kocklandslaget och tävlat i OS, vunnit Let’s Dance, Programledare i TV4 i Hela Sverige bakar, ger ut vin i eget namn i samarbete med Giertz Vinimport 
Senaste kokboken: Käka gott månad för månad, utgiven på The Book Affair
Instagramkonto: mat_tina

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Från och med mars 2024 så har Svensk Sommar Jordgubb & Rabarber kommit in i Systembolagets fasta sortiment. Drycken lanserades...

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy