Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Stockholms 8 bästa barer

Inrikes-Stockholms-bästa-barer

Dela

Det har skett en revolution i barbranschen. Utöver de klassiska drinkarna serveras ofta uppfinningsrika drinkar med höga smaker där inspirationen många gånger är hämtad inifrån köket. Bartendrarna använder också nya tekniker, kokar egen sockerlag på både tänkbara och otänkbara ingredienser, frystorkar, mortlar, blandar, röker, gör skum och så vidare. Bara fantasin sätter gränsen. INRIKES tipsar här om åtta barer i huvudstaden som vi tycker är värda ett besök.

Lucy’s flower shop
Lägg adressen på minnet, för annars kan du ha svårt att hitta hit eftersom entrén är helt anonym. Och se till att ha bokat i förväg – här är det främst bokat som gäller, men det finns även några drop in-platser för spontanbesökare. När du väl har tagit dig förbi dessa båda ”svårigheter” möts du av en prunkande färgprakt av blombuketter och dämpad belysning. Även Lucy’s är prisbelönt och innehar just nu titeln som Bästa svenska bar, de har flera gånger funnits med på World’s 50 Best Bar-listan, fått Gulddraken med mera. Här finns en kort drinklista med goda, välkomponerade cocktails som passar såväl den erfarne cocktailnjutaren som novisen.

Inrikes-Stockholms-bästa-barer
Lucy’s flower shop
Adress: Birger Jarlsgatan 20
www.lucysstockholm.se

Cadierbaren
För dem som vågar sig förbi den stilige conciergen och uppför den breda marmortrappan som leder in i Sveriges ståtligaste hotell, Grand Hôtel, väntar en tjusig bar med härlig rymd och gemytlig atmosfär. Cadierbaren är verkligen till för alla, så låt dig inte avskräckas av all prakt. Men visst, det är lyxigt, och notan kan landa lite högre än om du exempelvis håller till på Söder. Senast jag var där sippade jag på en Pornstar Martini to die for (vodka, passionsfrukt, citron och champagne). I den lilla shotten bredvid serverades det äkta champagne och inte Prosecco, som annars är vanligt.

– Nej, här på Grand serverar vi så klart äkta champagne, säger Anton Windmar på klingande dalmål. Han är barchef sedan två år tillbaka och har bland annat erfarenhet från internationellt erkända The Artesian i London.

Anton beskriver Cadierbaren som en klassisk bar, men med nytänkande koncept och cocktails inom klassiska ramar. Och han kommer osökt in på deras sprillans nya barmeny, som har fått namnet ”A Tribute to Swedish Nature”.

Foto: Kim Sjöberg

– När vi har tagit fram de nya drinkarna har vi tittat runt omkring oss och inspirerats av miljöer och platser i vårt land samt våra traditioner och sedan fört in dem här på Grand Hôtel. Med elegans i fokus, tillägger han och ler. Exempelvis är cocktailen Seven Flowers baserad på den klassiska midsommarnattstraditionen där man plockar och lägger sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin tilltänkta partner.

– Vi vill att man som svensk ska känna igen sig, samtidigt som vi vill visa upp vad vi har för våra internationella gäster. Men den som fortfarande är sugen på någon av de klassiska drinkarna går inte hit förgäves, bartendrarna fixar naturligtvis det också (min Pornstar Martini stod ju inte på menyn).

Ungefär hälften av det som serveras är klassiker och resten är någon av deras signaturdrinkar. Sist men inte minst – utsikten.

Lyckas du få en av platserna vid fönstret har du första parkett med utsikt mot Stockholms slott. Och ta en sväng in på toaletten innan det bär av hemåt. Det är värt det.

Foto: Kim Sjöberg
Cadierbaren
Adress: Södra Blasieholmshamnen 8
www.grandhotel.se

Tjoget
Länge kunde vi se Tjoget på listan World’s 50 Best Bars. Men i år hade de halkat med till topp 100-listan. Inte för att Tjoget har blivit sämre, baren är fortfarande omåttligt populär och drinkarna håller internationell klass. Konkurrensen runt om i världen har helt enkelt ökat. Baren ligger vid Hornstull och öppnades redan 2012 av Joel Söderbäck och Andreas Bergman med målet att bli Stockholms bästa cocktailbar, något som de alltså uppfyllt med råge. Dessutom utsågs barchefen Hedda Bruce 2022 till Sveriges bästa bartender. När du ändå är där, passa då på att äta av den goda maten.

Tjoget
Adress: Hornsbruksgatan 24
www.tjoget.com

Coquetel social
Coquetel Social ligger på Birger Jarlsgatan och granne med Lucy’s (som också är med bland våra tips), men adressen är också i stort sett den enda likheten. Med sina stora fönster ut mot gatan och en uteservering på sommaren är den allt annat än anonym.

– Vi ville skapa en bar med känslan av att stiga in i Yves Saint Laurents semesterlägenhet i Rio de Janeiro i mitten av sextiotalet. Jag kan tänka mig att det kunde se ut så här då, säger Simon Ramn Alenius, som är en av delägarna. Baren är mysigt inredd med orangemålade väggar, massor av konst, en vågformad bar i marmor, mörkbrunt trägolv, fläktar i taket och en uppstoppad struts med mera. Från högtalarna ljuder sydamerikansk jazz eller funkmusik. Så har också de vunnit pris för Bästa atmosfär. Drinkarna de serverar är klassiska – med drag i.

Foto: Åsa Larsson
Coquetel social
Adress: Birger Jarlsgatan 20
www.coquetelsocial.se

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Från och med mars 2024 så har Svensk Sommar Jordgubb & Rabarber kommit in i Systembolagets fasta sortiment. Drycken lanserades...

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir...

Alkohol fri öl har blivit ett populärt dryckesval på temat. Nu adderas kändiskonceptet även här och GW:s Nyktra pilsner är...

I den senaste Kafferapporten som Löfbergs låtit göra framkommer att 80% av osssvenska dricker kaffe regelbundet. Den godaste och viktigaste...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy