Alldeles bakom Hovstallet och granne med Armémuseum hittar vi Restaurant Ergo som öppnade i början av förra sommaren. Fine dining är konceptet här, uppskattat av såväl gäster som matproffs – nyligen utnämndes restaurangen till årets bästa nya restaurang.
FOTO LENNART WEIBULL

Vi har lagt stor vikt vid att skapa en plats där både mat och atmosfär får gästerna att känna sig välkomna och samtidigt uppleva något extra, något unikt.
Lokalerna Restaurant Ergo huserar i håller mat- och dryckesupplevelsefanan högt, här låg nämligen tidigare restaurang Gastrologik med sina två Michelinstjärnor. Den nya Restaurang Ergo drivs av ett internationellt köksteam under ledning av Petter Johansson, som har en bakgrund från några av världens mest exklusiva trestjärniga restauranger, bland annat Gordon Ramsay i London, Per Se i New York och Zén i Singapore. Sanna Risberg ansvarar för matsalen och Fredrik Lundgren är chefssommelier. Trion har som ambition att tillsammans med övrig personal skapa en avslappnad och samtidigt exklusiv atmosfär för varje gäst.

FRÅN SPARRIS TILL VÅFFLOR
Restaurangen har 36 sittplatser och matkonceptet är modernt och franskinspirerat där säsongen bjuds in. De sökte efter ett namn till restaurangen bland franska ord såsom: elegant, trevlig, restaurang. Det latinska ordet Ergo kom upp som på latin betyder: därför. På menyn har de även printat ut sin slogan:
”I eat therefore I am.”

INRIKES bjöds nyligen in för att testa det nya lunchkonceptet som är en trerätters meny där du har möjlighet att göra några olika val. Delikat, vällagat och vackert. Även serveringen förhöjer upplevelsen. Kvällstid är menyn större och bjuder på fem rätter, även då med möjlighet till olika val bland rätterna. Härtill finns tre matchande dryckespaket under rubrikerna:
”Bespoke” pairing, ”Gems” pairing och ett alkoholfritt alternativ. Härtill kan mängder av alternativ plockas fram från den ambitiösa och omfattande vinkällaren. Vår lunch denna lyxiga dag har inletts med snacks, följt av en veloute med vit sparris och alternativet torsk eller anka till varmrätt. En njutning som avslutas med våfflor med jordgubbssylt, grädde och Sichuan peppar. Utöver matsalen finns även en separat del för private dining, Ergo Salon. Här finns plats för upp till tolv personer, egne entré och ett separat kök gör upplevelsen privat och exklusiv.
PRESTIGEFULLT PRIS
Då den andra upplagan av Falstaff Nordic Restaurang Guide nyligen ägde rum i Malmö belönades Restaurant Ergo. Falstaff Nordics är en omfattande restaurangguide, där Nordens främsta restauranger belönas med poäng och priser i olika kategorier. Restaurant Ergo tilldelades det prestigefyllda priset ”New
Restaurant of the Year”. Den positiva responsen från både gäster och kritiker har resulterat i en topplacering på Falstaffs svenska restauranglista 2025, där Restaurant Ergo blev den högst placerade nykomlingen på listan.

– Det är en fantastisk känsla att få så mycket uppskattning för vårt arbete. Vi har lagt stor vikt vid att skapa en plats där både mat och atmosfär får gästerna att känna sig välkomna och samtidigt uppleva något extra, något unikt. Jag är stolt över vårt team och det vi åstadkommit tillsammans hittills, säger Petter Johansson, köksmästare på Restaurant Ergo.

OM FALSTAFF NORDIC
Falstaff är det största förlaget inom kulinariska publikationer i de tysktalande länderna och har sedan starten 1980 varit en pålitlig källa för rekommendationer om hotell och gastronomiska upplevelser i Europas största städer. Nu vänder sig förlaget mot Norden under varumärket Falstaff Nordic. Restaurangerna bedöms och tilldelas mellan en och fyra gafflar.
www.falstaff.com/en
RESTAURANT ERGO
Artillerigatan 14, Stockholm
Lunch serveras: torsdag till lördag Trerättersmeny med val av två varmrätter inklusive tre kanapéer, pris 995 kr.
Middag serveras: onsdag till lördag Säsongsmeny med fem serveringar och val av två rätter vid varje servering, pris 2 100 kr. Mer information och bordsbokning hittar du
på: www.restaurantergo.se