Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Pernilla Wahlgren har tagit över Allsången

Inrikes-Pernilla-Wahlgren-har-tagit-över-allsången

Dela

Allsång på Skansen är ett folkligt program som förenar människor genom musik och gemenskap och har sedan lång tid tillbaka varit ett tecken på att den svenska sommaren äntligen har anlänt. Nytt för i år är att den folkkära artisten Pernilla Wahlgren tar över som programledare.

– Det här är stort och kul, jag är taggad, säger hon entusiastiskt som svar på hur det känns att axla den nya ärofyllda rollen.

Jag känner mig både hedrad och otroligt glad för att ha blivit erbjuden att programleda Allsång på Skansen – ett av de kanske mest ikoniska program vi har i Sverige. Det som är så fint med programmet är hur det samlar generationer i hela vårt avlånga land.

Den 27 juni var det premiär för sommarens Allsång på Skansen och tillika debut för Pernilla Wahlgren som programledaren för det populära programmet. Pernilla är dotter till skådespelarna Hans Wahlgren och Christina Schollin och har varit känd sedan hon föddes och artist i stort sett i hela sitt liv, med både sång, dans och skådespeleri på repertoaren. Sitt första scenframträdande hade Pernilla redan vid fyra års ålder.

I sommar är hon alltså aktuell som ledare för Allsång på Skansen, ett uppdrag som med hennes imponerande musikaliska karriär och förmågan att engagera och underhålla en publik torde passa henne perfekt. Men det är inte första gången som publiken får se artisten på Sollidenscenen i samband med den populära sommarshowen. Under presskonferensen får vi veta att hon har tappat räkningen på hur många gånger som hon har varit inbjuden som gäst. Inrikes kan meddela att hon har medverkat i Allsångsprogrammet fyra gånger tidigare.

Foto: Morgan Norman/SVT

Med skämtsam ironi

Allsången har en lång tradition och därför kommer mycket att vara sig likt från tidigare säsonger. Men Pernilla kommer också att sätta en egen prägel på programmet. Med ett stort brett leende och en ton av skämtsam ironi får vi veta att hon kommer att tillföra lite fräschör och ungdomlighet, samtidigt som hon tillägger.

– Det som är nytt för i år är att det är jag. Och att jag får vara den jag är.

Övriga tiden av året har Pernilla fulltecknat i sitt späckade schema. Sedan 2016 har hon spelat in säsong efter säsong av reality-serien Wahlgrens värld. Där håller Pernilla i taktpinnen och tittarna får följa med i hennes liv och aktiviteter samt möta de nära och kära och andra gäster som tittar förbi. Inte minst dottern Bianca Ingrosso är en ständigt återkommande profil i den tv-serien. Wahlgrens värld har blivit en tittarsuccé och har belönats med det prestigefyllda Kristallen-priset i kategorin Årets tv-program. Både Pernilla och Bianca har vunnit pris som Årets tv-personligheter.

Fulltecknat schema

Under våren har Pernilla dessutom synts på Cirkus i den bejublade föreställningen Peter Pan går åt helvete i regi av Edward af Sillén. Pernilla spelade bland annat rollen som Tingeling och mamman till barnen med mera. Som många andra kända personligheter lanserar artisten ett eget vin, vilket säljs under varumärket Pazzione by Pernilla. Till på köpet driver ”mångsysslaren” ett eget klädmärke samt har startat hudvårdsmärket Lácuila.

Som om detta inte vore tillräckligt har Pernilla också varit stående medlem i panelen i alla tre säsonger av Masked Singer. I programmet är hennes uppgift att tillsammans med Felix Herngren, Nour El Refai och Måns Zelmerlöw försöka att klura ut vilka kända personligheter som sjunger och samtidigt döljer sig bakom de extremt välgjorda kostymerna.

Tillsammans med Sofia Wistam släpper Pernilla ett nytt poddavsnitt varje söndag där duon ”funderar över små och stora saker” kring relationer, barnuppfostran, kärlek och misslyckanden. Enligt dem själva har podden i runda slängar en miljon lyssningar och är Sveriges största kvinnliga podcast i deras målgrupp.

Men framför allt ser jag fram emot alla gästartister som ska vara med i programmet. Jag är så glad att få vara här och leda det Allsången under åtta program.

Foto: Morgan Norman/SVT

På sponsor-detox

Men nu är det sommar och artisten tar ”ledigt” från många av de andra uppdragen och passar då alltså på att vara på Skansen och programleda Allsången. Eftersom programmet visas i public service-kanalen SVT har hon varit tvungen att hålla upp med alla reklamåtaganden under en period innan sändningarna började.

– Man får gå på sponsor-detox! Det blir några månader för mig med noll reklam vilket är lite skönt, sa Pernilla Wahlgren i en intervju med TV4.

– Jag tror att det här är världens bästa sommarjobb, säger hon under presskonferensen och fortsätter att berätta om sitt första sommarjobb som var att öppna ett litet kafé på Norra Lagnö i Stockholms skärgård, där familjen har sitt sommarhus. Hon sålde egenhändigt bakade bullar och kakor. Annars har hon under årens lopp mest ägnat somrarna åt att turnera.

Fint väder

– När jag var liten turnerade jag med Pippi Långstrump och spelade Annika, säger artisten energiskt, och det går inte att undvika att slås av tanken att rollen som Pippi nog hade passat henne bättre.

– Och som tonåring spelade jag i Folkparkerna, tillägger hon. Nu ser Pernilla fram emot den ”härliga publiken” som i vanliga fall brukar vallfärda till Sollidenscenen. Och att det ska bli fint väder, tillägger hon.

– Jag har hört att det inte har regnat under Allsången under de senaste sju åren. Så det vore otroligt snöpligt om det skulle regna det här året. – Men framför allt ser jag fram emot alla gästartister som ska vara med i programmet. Jag är så glad att få vara här och leda det Allsången under åtta program, säger hon.

Jag kan inte tänka mig en mer älskad artist än Pernilla Wahlgren, hon är ett fullblodsproffs och det perfekta valet för att ta över hedersuppdraget att leda programmet som blivit en given sommartradition för svenska folket.

Inrikes-Pernilla-Wahlgren-har-tagit-över-allsången-02
Foto: Morgan Norman/SVT

Hedersfullt uppdrag

Traditionen med Allsång på Skansen startade redan 1935 och sedan 1979 har programmet även visats i SVT. Pernilla är den sjunde i programledaren sedan starten. Hon efterträder Sanna Nilsson, som efter sju år som allsångsledare bestämde sig för att lämna över stafettpinnen. När detta offentliggjordes i fjol visste man dock inte att det var folkkära Pernilla Wahlgren som skulle bli nästa kvinna på posten.

– Jag känner mig både hedrad och otroligt glad för att ha blivit erbjuden att programleda Allsång på Skansen – ett av de kanske mest ikoniska program vi har i Sverige. Det som är så fint med programmet är hur det samlar generationer i hela vårt avlånga land. Jag ser fram emot att få tillbringa en del av sommaren på Skansen och att få vara med och ge både sång, humor och glädje till alla som tittar, säger Pernilla Wahlgren i samband med offentliggöranden att det är hon som ska axla det prestigefyllda uppdraget.

Valet av Pernilla Wahlgren var inte svårt enligt, Anton Glanzelius, programbeställare på SVT:

– Jag kan inte tänka mig en mer älskad artist än Pernilla Wahlgren, hon är ett fullblodsproffs och det perfekta valet för att ta över hedersuppdraget att leda programmet som blivit en given sommartradition för svenska folket. Pernilla Wahlgren älskar Allsångens publik och dess artister, en sann kärlekssaga på bästa sändningstid.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Att prata inför publik är inget Carina Berg räds. Att vara påläst ochintresserad är grunden, addera här till ett genuint...

Just nu är Alba August aktuell i filmen Stockholms blodbad, och snart äntrar hon teaterscenen samtidigt som hon jobbar med...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy