Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Nikki Amini – på riktigt

Inrikes-Nikki-Amini-på-riktigt

Dela

Nikki Amini har alltid ansett sig vara en god människokännare. Men nu sätts hennes talang på prov i SVT:s nya familjeunderhållning På riktigt?! Kan hon verkligen avläsa vem som ljuger och vem som talar sanning?

Jag upplever mig själv som en bra människokännare och jag har alltid jobbat med människor på ett eller annat sätt. Men när jag sattes i olika situationer i programmet På riktigt?! där jag skulle försöka läsa av personerna som stod framför mig och identifiera den som talade sanning, då märke jag att jag nog är ganska lättlurad ändå.

Foto: Maria Östlin

Nikki Amini sitter i en solstol och pratar när INRIKES ringer upp via Zoom. Hon bär ett par stora mörka glasögon och håret är uppsatt i en lös knut. – Jag befinner mig i Italien och har några minuter över mellan olika möten, förklarar hon med ett brett leende. Jag är på resande fot tillsammans med Måns Möller, Jessica Almenäs och Markus Aujalay. Vi ska resa jorden runt på 40 dagar. Programmet dyker upp på TV nästa år.

Spännande, det ser vi fram emot. För tillfället medverkar du i På riktigt?! på SVT, där du och de andra i kändispanelen tävlar om att gissa vilka av deltagarna på scenen som ljuger och vilka som pratar sanning om sina påstådda talanger. Var det svårt se vilka som ljög?

– Jag upplever mig själv som en bra människokännare och jag har alltid jobbat med människor på ett eller annat sätt. Men när jag sattes i olika situationer i programmet På riktigt?! där jag skulle försöka läsa av personerna som stod framför mig och identifiera den som talade sanning, då märke jag att jag nog är ganska lättlurad ändå.

Är du själv bra på att ljuga?

– Jag själv är nog ganska rak och ärlig, alltid. Jag är väldigt ocensurerad så jag upplever inte att jag behöver ljuga. Jag säger alltid vad jag tycker och tänker, vilket ju ibland har en baksida. Det klart att jag använder mig av vita lögner lite här och var, men jag tycker generellt sätt att det i långa loppet är bäst att vara ärlig från start.

Du skrattar mycket i På riktigt?! Var det så roligt att medverka i programmet som det ser ut?

– Ja, det var väldigt många skratt. Det är ett stort flöde av olika profiler som är med i programmet och det är kul. Det var första gången jag fick jobba med Robert Gustafsson och det var väldigt roligt. Farah Abadi är en otroligt bra programledare, jag gillar hennes personlighet och framtoning. Hon skapar en härlig atmosfär, det är högt i tak och det blir väldigt spontant och roligt.

Din bakgrund är som PR- och marknadsföringsspecialist på internationella skivbolag. Arbetar du fortfarande med det eller blir det mest TV för dig nu för tiden?

– Jag driver mitt egna bolag och där gör jag väldigt många olika slags uppdrag. Jag är exempelvis kursledare i PR och kommunikation i en utbildning som riktar sig mot musikbranschen. Jag har även haft eget managementbolag där jag har jobbade med artisters varumärken och hanterade PR, marknadsföring och sociala medier. Jag har inte längre fast anställning på skivbolag. Det hade inte gått att göra parallellt med alla mina andra uppdrag. Jag arbetar just nu mycket med TV och radio och så föreläser jag. Det är spridda skurar men det är kul. Det är väldigt lyxigt att ha flexibilitet både i arbetet och i vardagen. Jag gillar att jag får bestämma över min egen tid.

Du har verkligen lyckats att bygga upp unika kunskaper inom flera olika branscher. Grattis.

– Tack. Eftersom jag verkar inom olika branscher så blir min nuvarande arbetssituation mycket bredare. Jag har också styrelseuppdrag vilket gör att jag träffar många olika slags människor från helt skilda världar. Det är väldigt stimulerande för mig.

Var det en stor omställning för dig att bli egenföretagare efter att ha varit anställd?

– Ja, det var ett stort steg att bli entreprenör och frilansare. Det finns ju ingen trygghet i det för man vet ju aldrig om det kommer att komma uppdrag framåt i tiden.

Foto: Janne Danielsson
Nikki Amini 

Ålder: 39 
Familj: Maken Niklas Twetman och dottern Nilofar, 4. 
Bor: Danderyd. 
Yrke: Egenföretagare inom PR, marknadsföring. TV-personlighet. Författare och entreprenör i skönhetsbranschen. 
Bakgrund i korthet: Föddes i Iran. Kom till Sverige som 1,5-åring. Växten upp i Akalla utanför Stockholm. Studerade psykologi på Stockholms universitet och marknadskommunikation på Berghs. Har arbetat som marknadsförare och PR-strateg på internationella skivbolag i Sverige, Storbritannien och USA. Satt i Idol-juryn 2016–2020. Tävlade i Let’s Dance 2018. Släppte 2021 boken I can make you a star: inspiration, handfasta råd och kreativa övningar. Deltagare i SVT:s Bäst i test 2023. 
Aktuell: I SVT:s nya underhållningsshow På riktigt?! Programmet leds av Farah Abadi där Nikki är en återkommande deltagare i kändispanelen som tävlar mot varandra för att försöka lista ut vilka av de som intar scenen för att imponera med sina olika talanger har talang på riktigt och vilka som ljuger.

När visste du att du ville arbeta i musikbranschen?

– När jag växte upp så kände jag bara till traditionella yrken som lärare, läkare, polis, brandman och liknande. Jag var väldigt förtjust i hela musik och jag växte upp med MTV och ZTV, så reflekterade jag inte över att det fanns en industri bakom musiken. Jag såg ju bara artisterna och framsidan. Så det var först när jag började plugga PR och marknadsföring och jag hade en klasskompis som jobbade på skivbolag som jag fick en inblick i att skivbolag existerar. Då blev jag nyfiken på vilka olika arbeten som fanns på ett skivbolag som man skulle kunna jobba med.

När du lyssnar på musik, tänker du då på hur musiken är utifrån ett kommersiellt perspektiv med dig själv i rollen som PR-proffs och marknadsförare, eller kan du lyssna som privatperson?

– Det kan bli så att jag går in i min yrkesroll när jag lyssnar på musik, framför allt om det är ny musik. Då kan jag gå för mycket in i jobbtankebanor om vad jag tycker om låten, ‘hur stark är refrängen?’ och ‘vad tycker jag om sångrösten?’ och sånt. Om det är nya artister går jag in och kollar på deras profil på sociala medier och analyserar.

Foto: Maria Östlin

När började ditt musikintresse?

– Jag har alltid tyckt om musik, redan från när jag var liten tjej och det fanns skivor och singlar som man kunde köpa på Åhléns. Musik för mig kan påverka och förändra mitt sinnestillstånd. Jag tycker om att skapa en stämning i ett rum eller sammanhang. Musik kan höja eller sänka energin. När jag vill njuta av musik så lyssnar jag väldigt mycket på 80- och 90-talsmusik. Jag lyssnar just nu en del på Céline Dion och Whitney Hustons gamla hits. Earth, Wind & Fire lyssnar jag också på just nu.

Vad får dig att skratta?

– Jag har oftast ganska lätt till skratt. Det finns mycket oro, orättvisor och problem i världen. Jag tänker mycket på, och reflekterar mycket över, vad som sker både i Sverige och globalt. Därför tror jag att jag upplever att det har blivit viktigare för mig att hitta ljusglimtar i vardagen och att ha en lättsammare förhållning till saker och ting. Att kunna distansera mig och inte ta saker och ting för personligt. Livet blir roligare då, för det kan också vara tungt och mörkt.

Det brukar ju vara lättare att orka med det tunga och mörka om man får skratta emellan varven.

– Precis. Jag märker att det blir viktigt för mig i relation till vänner och familj, och jag vill skapa en god stämning. Jag har kommit upp i åldern nu och orkar inte lägga tid på saker som för med sig negativitet.

Har du några favoritkomiker?

–Jag är för tillfället ute och reser med Måns Möller och det bidrar till många skratt. Två av mina favoriter bland internationella komiker är Ricky Gervais och Trevor Noah. Generellt sett så handlar det i vardagen om personligheter och människor som inte tar alltid på så stort allvar. Allt måste inte vara så korrekt och påläst hela tiden i vardagen. Ängslighet blir tråkigt, man måste bara kunna bara slappna av och vara sig själv ibland.

När du var jurymedlem i Idol fick du väl se många som försökte att härma och spela att vara någon annan istället för att vara sig själva och göra sin grej.

– Ja, men det håller aldrig i längden. Det kanske ger kortvarig framgång och kortvarig uppmärksamhet på ett eller annat sätt, men det ger ju aldrig något långsiktigt resultat. Det är ju också en enorm påfrestning att gå runt att låtsas vara något man inte är.

Nu när du är ute på jorden-runt-resa, finns det någon plats eller land du ser fram emot att besöka?

– Jag har rest mycket både privat och i jobbet. Jag gillar att resa. På den här resan är det tre länder som jag inte besökt tidigare; Jordanien, Vietnam och Indien. Jag älskar vietnamesisk mat så det är nog en av anledningarna till att jag längtar efter att få komma till Vietnam. Jag tycker att det är roligt att upptäcka nya länder, städer och kulturer, jag gillar att vidga mina vyer.

Foto: Janne Danielsson
3 Favoriter 

Nikki gillar att… 
… hon har en bred musiksmak. “Jag lyssnar på allt från Bob Marley till Madonna.” 
… kolla på krim- och dramaserier. “Jag är lättskrämd, om den som är skurken i serien eller filmen är lite obehaglig så blir jag lite rädd och vågar inte gå till tvättstugan och fixa med tvätten. Haha!” 
… tillbringa tid i Skåne. “Jag är gift med en skåning och jag skulle nog säga att Malmö och Österlen är mina favoritplatser i Sverige. Österlen på sommaren är fantastiskt. Mina svärföräldrar bor i Malmö så vi är där lite då och då. Malmö är en väldigt charmig stad. Det är inte lika hetsigt där som andra större städer. Jag gillar arkitekturen och jag tycker att människorna är trevliga.”

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Att prata inför publik är inget Carina Berg räds. Att vara påläst ochintresserad är grunden, addera här till ett genuint...

Just nu är Alba August aktuell i filmen Stockholms blodbad, och snart äntrar hon teaterscenen samtidigt som hon jobbar med...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy