Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Malin & David – med gasen i botten

Inrikes-Malin-&-David-med-gasen-i-botten-00

Dela

Malin Åkerman och David Hellenius spelar huvudrollerna i filmen Ett sista race. Filmen tar oss med på en hårresande biljakt genom Sverige. INRIKES möter upp Malin och David för att ta pulsen på deras bilintresse.

Foto: Niklas Maupoix & Karin Törnblom
Malin Åkerman 

Yrke: Skådespelare 
Ålder: 45 
Bor: Los Angles 
Familj: Maken Jack Donnelly, skådespelare och manusförfattare och sonen Sebastian, 10, från tidigare äktenskap. 
Bakgrund i korthet: Malin började jobba som modell i unga år. Slog igenom som skådespelare 2007 i The Heartbreak Kid mot Ben Stiller. Hon har spelat uppmärksammade roller i filmer som 27 Dresses, Rock of Ages och En del av mitt hjärta. 
Aktuell: I den svenska actionkomedin Ett sista race
Foto: Niklas Maupoix & Karin Törnblom

Årets stora actionkomedi har biopremiär på juldagen. Ett sista race är en fartfylld, spännande actionkomedi där Malin Åkerman och den mångfaldigt prisbelönade TV-programledaren David Hellenius spelar huvudrollerna tillsammans med ett gäng andra toppskådisar som bland andra Elsa Öhrn, Jonas Karlsson, Johan Glans, Johan Ulveson, Peter Dalle, Sara Soulié, Ola Forssmed, Sissela Kyle, och Malte Gardinger.

David Hellenius skrev manus tillsammans med Lars Johansson och Edward af Sillén, som även regisserat filmen. Edward känner vi sedan tidigare som manusförfattare till filmer som En underbar jävla jul och Medicinen, samt debuterade som filmregissör med musikalfilmen En del av mitt hjärta där Malin Åkerman spelade den kvinnliga huvudrollen. Det blev hennes första roll på svenska.

– Både jag och Malin har arbetat med Edward tidigare. Han är en fantastiskt skicklig regissör och han är en mästare på att göra så att det blir riktigt roligt. Vår förhoppning är att hela familjen ska gilla den här filmen, det finns något för alla. Bilintresset i Sverige är enormt, så om alla som kör bil och lyssnar på dunkadunk kommer och ser den här filmen så blir det en dundersuccé, säger David Hellenius.

Ett sista race berättar historien om streetracing- legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotter Hannas (Elsa Örhn) liv har Dennis bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie (Malte Gardinger). För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove (Malin Åkerman) ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige.

När INRIKES möter upp Malin och David via Zoom sitter de sitter tätt intill varandra och tittar glatt in i kameran från ett hotellrum i Stockholm. Det märks att de kommer mycket bra överens. De skrattar mycket, retas och skämtar under hela samtalet.

Er bioaktuella film Ett sista race är otroligt rolig och fartfylld. Hur mycket fick ni köra själva? Var det många hårresande stunts?

Malin: – Jag hade gärna gjort lite stuntscener, men det fick jag inte. Jag fick köra en gammal folkvagnsbuss, som var värst av alla, fast inte på ett coolt sätt. Det var verkligen inte den snyggaste bilen i filmen.

David: – I början av inspelningen var det coolt för då hade vi hjälp av några stuntmän som jobbat med bland annat Mission Impossiblefilmerna, så de gjorde de mesta stuntscenerna.

De fick nog mer förtroende för mig med tiden och då fick jag köra mer.

Malin skrattar och avbryter: – Ja, för då var vi ju färdiga med filmen så vi behövde inte David längre, så att om någonting hände så…

Är ni bilfantaster privat?

David: – Jag kommer från förorten och där var bilen prio ett, och på den vägen är det för mig fortfarande.

Malin: – Jag älskar bilar. Jag kan inte alla bilmärken men jag vet att jag vill ha en gammal Corvette Stingray. Jag älskar gamla bilar. Vädret i L.A. är så bra och det finns inte salt på gatorna på vintern, så man ser många tjusiga bilar därborta.

Vilken är din drömbil David?

David: – Jag skulle nog vilja ha en Porsche Targa, en gammal. Jennifer Aniston har en sådan i The Morning Show. Det är en bra show och en bra bil. Det är ingen superdröm att ha en sådan bil, men jag vill gärna ha en. Men man kan också känna sig lite larvig i Sverige att åka runt i stan med en cab, det passar bättre i L.A. I L.A. bryr sig ju ingen om man åker runt i bilar med nedfällt tak. Här blir ju folk förbannade om man åker runt i en flådig Volvo.

I början av inspelningen var det coolt för då hade vi hjälp av några stuntmän som jobbat med bland annat Mission Impossible-filmerna, så de gjorde de mesta stuntscenerna. De fick nog mer förtroende för mig med tiden och då fick jag köra mer.

Var i Sverige filmade ni?

David: – Vi spelade mest in i trakterna kring Luleå och Boden. De var så snälla för de kunde stänga av vägar så att vi kunde vara i det området. Men samtidigt var det lite så där att vi kom dit som ett gäng stockholmare och stängde av en massa vägar. Det blev lite trubbel ibland när de stängt av en väg så att det blev bilkö och någon plötsligt fick en kvart längre restid för att åka till jobbet.

Malin: – Det var ju mycket landsvägar där det inte var mycket trafik, så då var det lättare. Vi filmade även på en landningsbana på en gammal flygplats, och där kunde vi köra om-kring utan någon som helst trafik.

Foto: Niklas Maupoix & Karin Törnblom

Vad lyssnar ni på när ni är ute och kör?

David: – Om jag åker långt så blir det nog att jag lyssnar på lite poddar. Jag gillar att lyssna på musik när jag kör, men det kan vara lite farligt, för om musiken är bra så finns det en risk att man kör lite för fort.

Malin: – I L.A. är det ju jättemycket trafik, så man tillbringar mycket tid i bilköer, och då blir det att jag lyssnar på podcasts. Jag älskar att lyssna på True Crime podcasts och då sitter jag i bilen och skrämmer upp mig själv. I mitt nästa liv ska jag nog bli detektiv. När sonen är i bilen så blir det liksom lite galet, jag vet inte ens om man kan kalla det musik men han är 10 år och han gillar någon slags rave-musik. Och så blir det lite rock n’ roll också. Jag brukar köra i öknen utanför L.A. och då passar det väldigt bra att lyssna på countrymusik. Det är jättehärligt, lite Thelma & Louise-känsla över det hela.

Jag har gjort det tillsammans med mamma – på med cowboyhatten och så kör vi genom öknen.

Foto: Niklas Maupoix & Karin Törnblom

Vad äter ni i bilen? Något snacks som alltid finns till hands på en lång biltur?

David: – När barnen var mindre då var ju bilen mer som en restaurangvagn, då fick man strunta i hur stökigt det blev. Jag är ju lite gubbig så om jag blir sugen så har jag lite nötter och grejor. Jag tycker det är tråkigt när man ska åka någonstans och stannar till för att äta och kör en drive-thru.

Malin: – Jag älskar drive-thru. Jag köper burgare och äter med en hand medan jag kör – det är ju fast food!

Vilka är de bästa bil- eller road movie-filmerna genom tiderna?

David: – Jag gillar alla coola bilscener i gamla filmer som Nu blåser vi snuten, Den stora kapplöpningen och Ett päron till farsa. Och The Italian Job så klart, där de kör runt i Mini Cooper.

Malin: – Jag nämnde Thelma & Louise tidigare. Jag älskar att de är så coola när de kör genom öknen. Även om slutet är sorgligt så älskar jag den filmen.

David: – I Sverige har det ju gjorts båtfilmer som Göta kanal, men bilracingfilm har man inte gjort i Sverige tidigare. Vår film Ett sista race är inspirerad av den norska filmserien Börning, de är väldigt bra.

David Hellenius 

Yrke: Programledare, komiker, manusförfattare, producent. 
Ålder: 49 
Bor: Stockholm 
Familj: Hustrun Renée Nyberg, programledare och sonen Leo, 17. 
Bakgrund i korthet: David är en av Sveriges mest populära och prisbelönade programledare, bland annat i Let’s Dance, The Masked Singer och den egna talkshowen på TV4 Hellenius hörna. David har medverkat i långfilmer som Sommaren med Göran och En gång i Phuket. 
Aktuell: I den svenska actionkomedin Ett sista race.
Foto: Niklas Maupoix & Karin Törnblom

Var är den märkligaste platsen ni blivit igenkända på när ni är ute och reser?

Malin: – När man är på spa och står i bara handduken efter att man har duschat och någon säger ‘Hej, kan vi ta en bild?’ och man blir obekväm och svarar ‘kan jag få klä på mig först och gå ut från omklädningsrummet’? En gång som var rätt så rolig var när jag var i England med min man som är britt, då kom en tonårstjej fram och ville ta en bild. Så jag förberedde mig lite på att bli fotad, men det var inte mig hon ville bli fotad med utan min man för hon kände igen honom från en TV-serie han var med i för länge sen. Så jag agerade fotograf och tog fotot på henne tillsammans med min man.

David: – Min fru gör ett TV-program som heter Renées brygga där vår hund Charlie är med och det händer jätteofta att vi är ute och går med hunden att folk frågar ‘får man ta en bild med Charlie?’

Hur firar ni jul?

Malin: – Jag kommer att vara hemma i Sverige med familjen och kommer nog att vara i Skåne hos min pappa. Han är omgift men han kommer bra överens med min mamma så hon är också inbjuden. Så det blir hela familjen i år. Innan dess så kommer vi att vara här i Stockholm och fira lite med filmpremiären och så.

David avbryter, tittar på Malin och säger med ett skämtsamt tonfall:

– Blir det riktigt bra stämning så åker nog jag och hela släkten också till Skåne och hälsar på Malins familj. Det är ju ingenting vi har bestämt eller så, men man hoppas ju på att få en inbjudan. Eller så kommer vi bara! Vi har ju bil. Äh, nej det blir nog att vi är hemma på landet. Det är den gamla klyschan att det kan vara skönt att vara hemma på jul och så kanske man åker i väg till värmen efter jul i stället.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Att prata inför publik är inget Carina Berg räds. Att vara påläst ochintresserad är grunden, addera här till ett genuint...

Just nu är Alba August aktuell i filmen Stockholms blodbad, och snart äntrar hon teaterscenen samtidigt som hon jobbar med...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy