En möjlighet för INRIKES att åka utrikes, presenterades för oss då Norwegian tillsammans med Atout France bjöd med oss på premiär flygningen till Lyon. Känd som gastronomins huvudstad är Lyon idag också en av landets grönaste städer. Här väntar ett stort utbud av historia, restauranger och kultur
– det mesta inom en radie på 15 – minuter.

Att ta sig från Lyon flygplats in till staden är enkelt, tågstationen ligger i direkt anslutning, och en biljett till tåget Rhône Express köper du antingen i förväg eller här på stationen. Vi lämnar av våra väskor på Hotel Roosevelt. Hungriga beger vi oss till nyöppnade Brasserie des Roseaux, en av stadens 5 700 restauranger. Köksmästare Tabata Mey och hennes man Ludovic driver brasseriet, maten är fräsch, traditionell och god. Längst in i lokalen går det att kika in i köket och där synas var tallrik innan den bärs ut. En Clafoutis med körsbär och sedan är vi redo.

HISTORIA PÅ TOPPEN
Lyon är sedan 1998 upptagen på Unescos världsarvslista och nu står en guidad tur på temat ”2000 år av historia” på agendan. Vår guide Claire Wicart tar oss med upp till Fouvière Hill – vi åker bergbanan, en funiculaire, uppför berget. Resan ingår även den i vårt Lyon City Card. Det är varmt när vi kommer upp till den maffiga basilikan Notre-Dame de Fourvière. Basilikan tornar upp sig hela 86 meter. Här tillbringade jag en palmsöndag för några år sedan. Mosaikerna är i fokus, och ett stilmöte mellan det bysantinska och det gotiska bjuds vi på. Från höjden här får vi en fin panoramautsikt över staden, de två floderna Saône och Rhône samt ön häremellan La Presqu´île. Vi börjar vår vandring ner, längs vägen, sedan in genom en blommande trädgård. Vi hamnar vid amfiteatern, Théâtres Romains de Fourvière, byggd år 43 f.Kr., med då plats för 10 000 åskådare. Historien är mäktig och lång. Vi har tagit oss ner till Vieux Lyon, den gamla stan här i Lyon. Kullerstensgator, pastellfärgade hus och traboules – smitvägar mellan husen som idag är
en del av upplevelsen. Vissa av dessa ”smitvägar” är idag öppna för allmänheten, andra inte. Vissa är utmärkta, andra har dörren öppen – så känn efter, stig in och upplev den värld stadens silkesarbetare, som både bodde och arbetade här, en gång levde i. En gång i tiden arbetade 30 000 silkesvävare här i Lyon. Av stadens, 1,4 miljoner invånare är endast 35 personer silkesvävare idag.

BOUCHONS & BOCUSE
Här i Vieux Lyon finns också många bouchons, traditionella restauranger som skapades av de så kallade ”Mères Lyonnaises” pionjärkvinnorna, som på 1930-talet lade grunden till att Lyon blev en matstad. De serverade specialiteter från regionen, ett koncept som än lever kvar. Kul är även att stadens matprofil nummer ett Paul Bocuse lärde sig traditionen av dessa kvinnor, Mère Brazier. Ett tips för att hitta en autentisk bouchon är leta efter skylten ”Les Bouchons Lyonnais” på dörren, en lista med 22 utmärkta bouchons hittar du på turistbyråns hemsida. Som matstad är Lyon en av de största och välkänd i Sverige
kanske främst för den årliga prestigefulla matlagningstävlingen Bocuse d´Or.

VATTENK ÄLLA FÖR PÅFYLLNING
Det har blivit dags att återvända till Hotel Roosevelt och checka in. Vattenflaskan fyller jag på i receptionen, innan jag åker upp. Fiffigt tänker jag. Det visar det sig att vattenkällan här är en del i konceptet #refillyourbottle. staden finns 80 994 publika fontäner och 2 281 restauranger, barer och hotell där du kan fylla din vattenflaska – målet är att minska plastförpackningar och transport av vatten.
Leta efter skylten: ”Ici nous remplissons votre gourde!” och ”Here we fill your drinking bottle!”, och fyll på. Att vårt hotell även har miljömärkningen ”Green Key” känns självklart när jag summerar min upplevelse av Lyon.

MICHELINSTJÄRNOR & SVAMP TAC OS
Restaurangen Prairial som ligger i området Confluence är kvällens destination. Hit tar vi oss med spårvagn, en resa som tar omkring 20 minuter. Tidigare var detta ett industriområde, idag ett centrum för innovation och hållbarhet. Vår restaurang ligger i bottenvåningen av ett nybyggt hus och drivs av chef Gaëtan Gentil och hans fru Céline som håller taktpinnen i restaurangen. Prairial har idag både en vanlig
Michelinstjärna och en Michelin Green Star för sitt starka hållbarhetsarbete. Vi serveras en 6-rätters avsmakningsmeny parad med hemliga drycker – de avslöjas först i samband med att maten dukas av. Ett kul koncept, och att en av dryckerna som vi trodde var ett vin, visade sig vara en öl överraskade.
Köket i restaurangen är öppet och ligger i lokalens mitt, borden är uppdukade såsom om vi vore på en föreställning. Vilket vi faktiskt är. Föreställningen är magisk och min absoluta favoriträtt var de små tacos-liknande delikatesserna fyllda med svampkräm som serverade med skivad champinjon ovanpå en
bädd av svarta stenar.

STADENS LUNGA
Dagen här på har vi möjlighet att välja vad vi vill se och uppleva. Att cykla är populärt så en i vår grupp laddar ner en app, bokar en cykel och trampar i väg. Cykelbanor finns det gott om. Vi är några som väljer att promenera bort till Parc de la Tête d´Or, en av Frankrikes största urbana parker. Parken, invigd 1857 och designad av bröderna Bühler, sträcker sig över 105 hektar. Här finns en magisk mix av trädgårdar, båtuthyrning, och en rosenträdgård. Men framför allt finns här folk som gör lite vad de vill. Två killar boxas under ett träd, många springer, många går, några cyklar andra sitter på en parkbänk. Det här är verkligen en lunga i staden, och en plats det skulle vara lätt att njuta av i många timmar. Vi passerar ett nytt projekt under rubriken Chalet du Park, en plats för hållbar gastronomi, kultur och utbildning
håller på att ta form. I Halles Paul Bocuse lockar lokala råvaror såsom chark, ost, vin och grönsaker. Vi tar varsin bit tarte á la praline och en kopp kaffe innan vi går vidare. Kanske hade ett besök på Musée
Lumière varit på sin plats här – de två bröderna från Lyon som skapade filmen här för 130 år sedan uppmärksammas på flera olika vis. Även i form av årliga filmevenemang där det bjuds på nya kortfilmer och en återblick på det som en gång var. Den första filmen Sortie des Usines (Arbetarna lämnar fabriken) från 1895 spelade de in här, och den handlar precis om det som titeln säger – arbetare som går ut från fabriken.

EN DRINK PÅ OPERAN
Efter en lång dag är det skönt att slå sig ner uppe i takbaren på Opéra de Lyon tillsammans med Mathilde Carpentier, director of promotion på turistbyrå. När hon talar om sin hemstad är hon stolt. Hon berättar om att stadens utveckling lett till fler gågator, fler cyklister och att ytterligare 355 kilometer cykelväg kommer adderas fram till 2030. Dessutom jobbar lokalpolitikerna nu mot att försöka inkludera pendeltrafiken på floderna i det ordinarie busskortet. Hon berättar att det går att paddla kajak på floden, göra yoga på en sup och om ett projekt med ett simområde vid floden som ska stå klart 2027. Sedan lyfter hon fram 15-minuterskonceptet.

EN KÅLLBAR STAD
15-minuters staden är ett koncept som formulerades av professor Carlos Moreno vid Sorbonne i Paris, och lanserades 2015. Det handlar om en stadsplanering där alla viktiga funktioner såsom arbetsplatser, skolor, vård, shopping och fritidsaktiviteter ska finnas inom en radie på 15-minuter från hemmet. Konceptet har fått internationell uppmärksamhet i städer med fokus på hållbar stadsutveckling. Även som
turist går det att applicera 15-minuters konceptet
– vilket vi gjort under våra dagar här. Vi har gått, åkt kommunalt, cyklat – ibland ska det dock medges lite utanför tidsramen. Det visar sig att Lyon fått utmärkelsen som Frankrikes bästa 15-minuters stad av tidningen Le Parisien i fjol. När vi lämnar takbaren uppe på operan, som i sig är ett arkitektoniskt kul projekt där den franske arkitekten Jean Nouvel adderade ett växthusliknande bygge ovanpå operan som
ursprungligen öppnade 1831. Jag försöker ta en bild på utsikten. Men fångar i stället två tjejer som fixar och trixar för att ta en perfekt selfie. Jag tar en bild på dem. På väg till kvällens restaurang Brume passerar vi La Meunière – en med klistermärke utmärkt Bouchon Lyonnais, och en av Mathilde Carpentiers favoritställen. Middagen på Brume serveras enligt sharingkonceptet. Smashad potatis med kimchi och
majonnäs, en råbiff med äggula och långsamt tillagad grismage är tre av delikatesserna som hamnar på vårt bord. Råvarorna kommer från närliggande gårdar med fokus på det ekologiska och hållbara.

PERFEKT LÄGE
Det har blivit dags att resa vidare. Lyon har ett perfekt läge, särskilt för tågresor. Restiden till Paris är bara 2 timmar med snabbtåg, och ner till Marseille tar det 1 timme och 40 minuter. Vi kommer dock nu ta en sväng förbi Beaujolais, lära oss lite mer om vinproduktionen och besöka den vackraste av medeltidsbyar – Oingt, innan vi sätter oss på Norwegians direktflyg tillbaka till Stockholm.
LYON ADRESSER
Braisserie des Roseaux. 34 Cr Franklin Roosevelt
@ brasserie.roseaux
www.brasserieroseaux.fr
Hotel Roosevelt
48, Rue de Sèze
3-stjärnigt 50 år gammalt, nu nyrenoverat och utmärkt med en Green Key
www.hotel-roosevelt.com
Prairial
1 place Hubert Mounier
www.prairial-restaurant.fr
Opéra de Lyon
1, place de la Comédie
www.opera-lyon.com/en
Brume
45, Rue de la Bourse
https://brume-restaurant.f
TIPS!
Lyon City Card 1–4 dagar från 32–68 euro, lite billigare om du köper på nätet lokaltrafik inklusive funicular uppför berget, inträde på museum, en guidad tur med Lyon Tourist Office och mängder av rabatter. Köp
online eller på plats.
Mer info om kortet och om staden: https://en.visiterlyon.com