Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Dela

Hon är en av Sveriges största och mest prisbelönade artister. Men trots att hon älskar att hennes musik är så omtyckt både av allmänheten och kritikerna så är hon väldigt hemlig som person, ger sällan intervjuer och avslöjar inte mycket om sitt privatliv i sina sociala medier.

När jag står på scenen trivs jag jättebra. När jag uppträder känns det naturligt och då det känns befogat att ta plats. I andra miljöer blir jag mer osäker av uppmärksamhet.

När INRIKES möter upp med Laleh via Zoom berättar hon att hon gillar att framträda inför publik men så snart konserten är slut önskar hon att hon kunde göra sig osynlig och smita undan uppmärksamhet. Det är en av anledningarna till att hon gillar att bo i Los Angeles, för där kan hon vara anonym på ett helt annat sätt än i Sverige.

– Det var nog det som lockade mest med L.A. faktiskt, säger hon med ett leende. Vädret lockade självklart också, men jag älskade känslan av att vara lite anonym. Jag älskar att kunna komma in på en fest och inte känna att alla tittar på mig. Det är konstigt. När jag var tonåring gillade jag uppmärksamheten, ‘här kommer jag, jag är kung’. Men jag har växt ifrån det och nu känner jag att det är skönt att bara kunna föra ett samtal med någon och prata om deras liv och mitt liv, ett vanligt samtal där jag inte alltid behöver vara samtalsämnet.

Om du träffar någon för första gången i Los Angeles, hur beskriver dig själv?

– Jag har gjort lite låtar under 15 år, svarar hon och skrattar stort.

Inrikes-Laleh-01
Foto: Gustaf Thörn

Glad och sprallig

Laleh har ett leende som smittar av sig. Hon är glad och sprallig, gestikulerar och skrattar mycket. Under vårt samtal sitter hon i vad som skulle kunna vara ett kök, men bakgrunden är digitalt suddig så det är svårt att se omgivningen. Hennes hår är uppsatt i en knut och hon bär en tunn svart täckjacka med krage och lite blommönster på ärmarna. Hon utstrålar självförtroende och samtalet är lättsamt.

Singeln Framåt som släpptes i vintras är en glad och radiovänlig poplåt som får en på gott humör och texten vittnar om att Laleh mår rätt så bra. “Så jag tar mig ut och går en stund, molnen de rör sig, allting är på väg, går bara framåt här”, låter texten.

Framåt var en låt som växte fram medan jag gick på en promenad, berättar Laleh med ett brett leende. Jag reflekterade över hur molnen rörde på sig och hur jag tog mig framåt. I början skrev jag låten som en stillsam ballad om jobbiga dagar, men den blev istället en glad låt som tar en framåt. Allting är på väg, även när vi tror att vi stannat upp och inte orkar, så har livet ändå sin gång. Laleh går lite mot strömmen i en tid där popmusik ofta är lite mörk och ‘svår’.

– Det är ironiskt att det i den västerländska popvärlden är mycket sådär att det ska vara mörkt och att artisterna ska vara som sura tonåringar. Men så tittar man ut i världen och kollar på länder där folk har det svårare och där är musiken mycket gladare. Där försöker alla vara glada – “tra-la-la-la-laa” liksom.

Tänker högt

Laleh har tidigare beskrivit sig själv som låtskrivare och producent i första hand och artist i andra hand. När hon befinner sig i Los Angeles arbetar hon med att producera och skriva låtar till andra artister, som bland annat Ellie Goulding, Adam Lambert och Demi Lovato. – Att skriva låtar är för mig som att tänka högt, beskriver hon arbetsprocessen. En låt måste få växa fram och jag vet inte i förväg vad jag ska skriva. Ibland säger folk ‘skriv en låt om det här’, men det är ju inte så det fungerar – inte för mig iallafall. När jag skriver för andra artister berättar de kanske en historia som inspirerar eller ger mig en idé och då kommer det naturligt. Men jag kan inte skriva typ ‘en glad låt om det här’. Det måste få växa fram. Det börjar med att jag sjunger en rad och så letar jag detektivarbete, men får bara leta och leta. Det är som ett samtal med sig själv, men att kunna genomskåda sig själv längs vägen. Det är bra att bara gå runt och tänka och låta tankarna sväva, för då kan man få idéer och inspiration. En bra låtskrivare är väldigt ärlig.

Foto: Gustaf Thörn
Laleh Pourkarim 

Yrke: Artist, låtskrivare, producent, skivbolagschef med mera. 
Ålder: Fyller 41 den 10 juni. 
Bor: Los Angeles och har även bostad i Stockholm. 
Familj: Pojkvän. 
Bakgrund i korthet: Föddes i Iran och kom till Sverige som 9-åring. Uppväxt i Göteborg. Slog igenom 2005 med debutsingeln Invisible (My Song). Spelade som 18-åring en roll i Josef Fares film Jalla! Jalla! Hon har släppt sammanlagt nio album, det senaste bär titeln Vatten och kom ut förra året. Vatten har sålt fyrfaldigt platina. 
Aktuell: Med hitlåten Framåt och sommarturné som startar 28 juli i Helsingborg. 
Info och biljetter: www.laleh.se

Kontroll över karriären

Laleh driver företaget Palang som är allt-i-ett; produktionsbolag, förlag och skivbolag. Att vara sin egen företagare ger Laleh möjligheten att driva igenom sina idéer och att ha kontroll över karriären. Men det är inte direkt en dans på rosor.

– Jag vill inte avskräcka någon, men det är tråkigt att det är väldigt mycket politik i musikbranschen och många som vill bestämma över artister och låtskrivare. På så sätt är musikbranschen som vilken annan bransch som helst, men många tror nog att det finns en slags glamour i musikbranschen som inte existerar i verkligheten. Det är så få som klarar av att arbeta i den här branschen. Oddsen är väldigt små att man lyckas, både som artist och som låtskrivare. Man måste jobba väldigt mycket för att kunna leva på det. Det gör att det blir ganska mycket armbågande och det blir som att de fördelar man har använder man, och alla nackdelar man har använder alla andra. Det gäller hela tiden vara på sin vakt för att ha kontroll över sitt arbete. Det är en väldigt konstig värld på många sätt.

Laleh är mentor för att uppmuntra kvinnliga artister och låtskrivare att äga sitt eget skapande. Hon hjälper dem att utvecklas och lära sig, i stället för att enbart förlita sig på utomstående personer som ibland utger sig för att vara experter trots att de inte är det. Ett av syftena är att ge de kvinnliga låtskrivarna verktyg och kunskap för att producera och programmera musik i inspelningsstudion. Det är lätt att bli utnyttjad som ung tjej i musikbranschen och Laleh säger att hon tycker om att upptäcka nya artister och se deras artisteri utvecklas. Hon uppmuntrar dem att skapa ärlig musik som de kan stå för och inte ångra i framtiden.

En av frågorna Laleh ställer till unga låtskrivare och artister är hur de ser sin framtid, hur de skulle vilja leva om 20 år.

– Såna frågor ställde min mamma till mig och det fick mig att tänka efter. Det är bra att tänka på var man står just nu samt titta framåt och planera vad man vill göra i framtiden. Jag fick tack och lov den utbildningen hemma men det har ju inte alla.

Sin egen grej

Utan att avslöja några detaljer säger Laleh att hon fick många mer eller mindre märkliga erbjudanden redan tidigt i karriären.

– Jag blev erbjuden att vara med i olika tjejgrupper och band. Men jag kände redan då att jag ville göra min egen grej. Hon skrattar och tillägger:

Inrikes-Laleh-03
Foto: Gustaf Thörn

– Även om det enda jag ägde var typ en gitarr och en sovsäck så hade jag väldigt höga tankar om mig själv som låtskrivare.

Lalehs liveshower är mycket populära. Förra sommaren skrev hon historia genom att vara den första svenska kvinnliga artisten att vara huvudakt på Ullevi i Göteborg. I sommar drar hon ut på en Sverigeturné som avslutas på Ullevi den 26 augusti.

Jag reser mycket mellan Stockholm och Göteborg. Det är mysigt. Jag lär alltid känna någon på tåget. Tiden går mycket fortare när man pratar med folk. Sist jag åkte tåg så lärde jag känna komikern Tobias Persson. Vi hade jätteroligt under hela resan.

– Det ska bli superroligt, men det är sååå mycket att göra och planera inför turnén. Vi blir sammanlagt 7–8 personer i bandet och så kommer vi att ha några kördansare, som alltså både dansar och sjunger. Det kommer att blir konstnärligt på scenen. Det flesta av mina låtar har en berättelse och då kan man måla upp ganska mycket på scenen som hör ihop med låtarna. Man kan visa texterna med hjälp av dans och musik. Vi är många som arbetar med att planera showen, men jag är med i alla delar, då det är jag som bestämmer vad vi ska spela, hur det ska spelas och hur det ska dansas.

Exakt vad hon gör i sensommar och höst när turnén är slut vet hon inte ännu. Men troligtvis drar hon sig bort från rampljuset och jobbar med skapa ny musik.

– Jag vill bara kunna gå runt och vara vanlig, säger hon avslutningsvis. När jag står på scenen trivs jag jättebra. När jag uppträder känns det naturligt och då det känns befogat att ta plats. I andra miljöer blir jag mer osäker av uppmärksamhet. Men det har blivit bättre med åren. Jag bryr mig inte längre så mycket om vad andra tycker och jag kan känna att jag hittat en bekväm röst som gör att jag kan vara tydlig om vem jag är – både inför mig själv och inför andra.

Laleh gillar att... 

… spela padel och fotboll. 
… umgås med vänner, äta god mat, gå på en promenad eller kolla på en film tillsammans. 
… lyssna på Cat Stevens, Salif Kata och Cornelis Vreeswijk. 
… åka tåg. “Jag reser mycket mellan Stockholm och Göteborg. Det är mysigt. Jag lär alltid känna någon på tåget. Tiden går mycket fortare när man pratar med folk. Sist jag åkte tåg så lärde jag känna komikern Tobias Persson. Vi hade jätteroligt under hela resan.”

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Att prata inför publik är inget Carina Berg räds. Att vara påläst ochintresserad är grunden, addera här till ett genuint...

Just nu är Alba August aktuell i filmen Stockholms blodbad, och snart äntrar hon teaterscenen samtidigt som hon jobbar med...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy