Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

David Batra – lagar, lär & lär ut

Inrikes-David-Batra–lagar-lär-&-lär-ut

Dela

Ibland önskar han att han kunde lugna ner sig och inte ha så många nya grejer på gång hela tiden. En önskan han inte delar med sin publik som får följa med honom på resan som kan vara både när och fjärran – Örebro nästa!

När jag kom dit som liten och även som vuxen, innan jag träffade Malin, så var jag livrädd för det mesta och blev sjuk av all mat.

David Batra är en av Sveriges mest populära komiker och programledare. Med ett ständigt späckat schema är han i vår och sommar aktuell på teaterscener runt om i Sverige, startar restaurang i Indien i nya säsongen av Världens sämsta indier och dessutom lär han oss att sova bättre i nya SVTserien Sov gott. INRIKES lyckades haffa en pratstund med David Batra via Zoom.

Jag älskar säsong 3 av Världens sämsta indier, där du och Malin Mendel bestämmer er för att start restaurang i Indien. Hur kom ni på idén?

– Vi kom på idén när vi spelade in förra säsongen av Världens sämsta indier. Både jag och Malin är väldigt intresserade av att laga mat och både hon och jag har gett ut kokböcker, så det var ganska naturligt för oss att testa att starta restaurang.

Hur mycket av det vi ser i programmen är dokumentärt och hur mycket är inskrivet i manus?

– Det är ju dokumentärt men vissa saker är planerade möten och intervjuer, så där har vi planerat upplägget. Man kan säga att det finns tre olika delar i programmet; dels att vi ska lyckas med restaurangen och hur man gör det, och där finns det förhoppningsvis humor. Tredje delen är att Malin ska lära mig att bli en riktig indier och därmed lär vi tittarna något om Indien. Vår tanke var att genom att ha restaurangen som bas så kan man ge sig ut på utflykter som i sig blir intressanta. Till exempel att vi behövde fixa med el till restaurangen och då fick vi lära oss hur det fungerar med el i Indien, och när vi behövde styra upp med vatten till restaurangen så fick vi lära oss hur det fungerar med vatten i Indien. På så sätt får man med sådana saker naturligt i programmen.

Foto: Morgan Norman / SVT

Det är väldigt intressant att följa just de där vardagliga sakerna som man inte ser om man är turist i Indien. En sak vi ser mycket av i serien är att Malin vill lära dig att bli lite tuffare och våga ta för dig, men ibland ser det riktigt farligt ut. Som när du i avsnitt ett skulle lära dig att köra buss i indisk vänstertrafik.

– Det var riktigt hemskt faktiskt. Bara vänstertrafiken i sig var läskig, men så dök det upp en kossa precis framför bussen och annat läskigt, säger David och skrattar:

– Jag tycker att det är roligt att följa projekt och entreprenörskap, och i Indien är det speciellt – att försöka lyckas i den miljön. Bara det här att hitta folk, vi hade folk på anställningsintervju när vi skulle rekrytera en kock till exempel. En annan sak är; hur marknadsför man någonting i ett land med en och en halv miljard invånare? Hur kan man sticka ut? Det finns ju hela tiden utmaningar som man som tittare kan relatera till, på ett eller annat sätt, även om man bor i Sverige.

Vad är det godaste du äter när du är Indien?

Foto: Ulrika Malm / SVT

– Det är en bra fråga. När jag kom dit som liten och även som vuxen, innan jag träffade Malin, så var jag livrädd för det mesta och blev sjuk av all mat. Om jag bodde på hotell och åt hotellmat blev jag alltid sjuk. Men med Malin har jag lärt mig massor, hon äter nästan bara på billiga streetfood-ställen och det är hemgjord mat. Jag har tack vare henne lärt mig att våga äta på ställen där det är mycket omsättning, mycket folk och kockarna eldar på maten över stora gaslågor, då är det ganska ofarligt. Jag har ätit väldigt gott när jag varit hemma hos folk som bor väldigt trångt och är väldigt fattiga, men som ändå vill bjuda på mat – vi har fått otroliga luncher och middagar hos folk vi besökt.

Det måste vara så himla spännande att bli bjudna komma hem till folk och att få möjligheten att ställa nyfikna frågor.

– Ja, det är ju det som driver både mig och Malin att göra de här programmen. Det är fantastiskt att få kliva in i folks vardag och hem. Att då och då känna en härlig connection med någon som har ett så otroligt annorlunda liv mot en själv, att man kan känna en stor samhörighet ändå och det är så oerhört mycket värt. När jag var liten var Indien ett jättefattigt land som låg långt borta med fattiga människor och kossor, det var väl den bilden man hade. Nu är det en drake som stiger upp bredvid Kina som har en enorm tillväxt, en supermakt. Det är spännande att få inblick i själv och dessutom viktigt att vi i väst och västvärlden förstår att dessa länder måste vi förhålla oss till.

David Batra 

Ålder: 50. 
Familj: Hustrun Anna Kinberg Barta, landshövdning i Stockholms län, tonårsdotter och hund. 
Bor: Nacka och i Tessinska palatset i Stockholm. 
Yrke: Komiker, programledare, författare. 
Bakgrund i korthet: Uppväxt i Lund med svensk mamma och indisk pappa. Utbildad civilekonom. Debuterade som ståuppkomiker 1994. Medverkat i flertalet TV-program, bland annat Kvarteret Skatan, Morgonsoffan, Parlamentet samt som en av jurymedlemmarna i underhållningsprogrammet Talang. Förra året presenterade han TV-serien Hårt väder. I programserien Världens sämsta indier, som började sändas i SVT hösten 2018, utforskar han Indien tillsammans med SVT:s korrespondent Malin Mendel i syfte att finna sitt ursprung och lära sig mer om landet. 
Aktuell: Med tredje säsongen av Världens sämsta indier i SVT och SVT Play. Programledare för Sov gott, en TV-serie om sömnproblem. SVT 1 och SVT Play torsdag 20 april kl. 20.00. Spelar en av huvudrollerna i showen Peter Pan går åt helvete, biljetter: www.peterpan.se
Foto: Robert Eldrim

Din pappa medverkar i Världens sämsta indier. Har ni jobbat tillsammans i andra sammanhang också?

– Jag har gjort en podcast där han var lite av en sidekick, men det är främst med Världens sämsta indier vi arbetat tillsammans. Allting började med att han sa att ‘du skulle inte klara dig en dag i Indien och jag vill utmana dig’.

Han måste vara väldigt stolt över dig.

David skrattar: – Det är inget han uttrycker jätteofta, men det tror jag nog att han är.

Vad gör du i vår och sommar?

– Jag spelar teater i vår och sommar runt om i Sverige, i en pjäs som heter Peter Pan går åt helvete. Storyn är att vi är en amatörensemble som sätter upp Peter Pan och så går allt åt helvete. Det är jag, Pernilla Wahlgren, Per Andersson och ett gäng till. Det är vad den stora delen av min tid tas upp av i vår och sommar.

Ska jag köra buss i indisk vänstertrafik så blir jag väldigt nervös. I sådana moment är det inte bara nervositet, det är ren skräck om jag ska vara ärlig.

Blir du nervös när du uppträder på teater eller spelar in film och TV?

– Ja, det blir jag, men det beror på vad jag ska göra. Ska jag köra buss i indisk vänstertrafik så blir jag väldigt nervös. I sådana moment är det inte bara nervositet, det är ren skräck om jag ska vara ärlig. När vi hade premiär på Peter Pan går åt helvete var jag nervös, jag är ganska ny inom teater och då var jag i det närmaste spyfärdig av nervositet dagarna innan.Blir du nervös när du uppträder på teater eller spelar in film och TV? – Ja, det blir jag, men det beror på vad jag ska göra. Ska jag köra buss i indisk vänstertrafik så blir jag väldigt nervös. I sådana moment är det inte bara nervositet, det är ren skräck om jag ska vara ärlig. När vi hade premiär på Peter Pan går åt helvete var jag nervös, jag är ganska ny inom teater och då var jag i det närmaste spyfärdig av nervositet dagarna innan.

Drivs du av att utmana dig själv att ständigt göra nya grejor?

– Ja, det är nog så och det är väl ett sätt att utvecklas. Men ibland önskar jag att jag kunde lugna ned mig och inte ha så mycket nya grejor på gång hela tiden.

Är du intresserad av politik?

– Jag har alltid varit intresserad av politik och tycker att det är kul men jag har aldrig varit engagerad i det. Jag skulle inte vilja det. Min roll är ska man göra humor och skämt så bygger det ju lite på att granska från olika från håll och kunna skämta om politik. Den möjligheten vill jag kunna ha och då kan man inte vara engagerad utan man får vara den som tittar på utifrån istället.

Har du någon favoritkomiker?

– Jag gillar klassiker, som Seinfeld och Ricky Gervais i The Office, men jag har ganska bred humorsmak. När jag är ledig så konsumerar jag inte humor, så då blir det mer dokumentärer eller spänningsdraman.

Vad tittar du på just nu?

– Jag har snöat in mig på dejtingsåpor. Det är en slags ofrivillig humor, det finns någonting härligt när det uppstår pinsamma situationer. Det finns en serie på Netflix som heter Love is Blind och den kollar jag på. Dom sitter i någon slags kapslar och får inte se varandra utan bara prata och sedan måste de bestämma sig om de ska gifta sig (skrattar).

Vad får dig att brista ut i gapskratt?

– Slapstick är ganska kul, det är svårt att inte skratta åt folk som trillar och slår sig. (skrattar) Halkar på bananskal. Jag gillar klassiska dumskalleskämt, sådana där som passerar hjärnan och går direkt till magen och får en att skratta.

Du sa tidigare att du är intresserad av att följa projekt och entreprenörskap. Är du entreprenör själv?

– Jag gör ju mina egna skämt och testar dem, och jag snickrar ihop mina egna föreställningar. Jag tycker att det är roligt att snickra ihop mina egen grejer och hitta på idéer, skriva böcker och liknande. Jag gillar att sammanföra människor, om man har rätt gäng som tillsammans kan genomföra ett projekt. När jag pluggade så älskade jag grupparbeten. Det är otroligt häftigt när man får ihop ett bra gäng som gör något bra ihop. Jag har eget aktiebolag men jag tycker att det är väldigt tråkigt med siffror och bokföring och sådant så det har jag med glad hand överlåtit till andra.

Foto: Morgan Norman / SVT
3 Snabba 

Till David Batra om att resa i Sverige: 
«Jag älskar att åka hem till Skåne. Jag är född och uppväxt i Lund och känner mig hemma där och mina föräldrar bor där. Det är det roligaste.» 
“När jag var liten besökte vi alltid Västkusten på sommaren och det är alltid härligt att komma till Bohuslän.” 
«Jag är väldigt förtjust i att åka tåg. När man har rest mycket tåg runt om i världen, i Indien bland annat, så är det enormt lyxigt att gå in i ett svenskt tåg! Jag fattar inte folk som klagar på SJ. Det är ju kliniskt rent, man skulle kunna äta från golvet! Visst, tågen kan vara lite försenade ibland, men det är inget emot många andra ställen där jag åkt tåg. Man sitter där på tåget och har wifi. Det är tyst och lugnt och ingen som sälja grejor till en hela tiden. Jag tycker att det är positivt och mysigt att sitta på tåg, även om det är en lång resa.”
Foto: Robert Eldrim

När upptäckte du att du var rolig?

– Jag var ganska blyg och tystlåten som barn men när jag gick i skolan märkte jag att jag kunde få folk att skratta. Jag var alltid minst i klassen. Liten, klen och svag, värdelös på idrott, värdelös på musik och värdelös på att rita. Min grej var, vilket jag förstått i efterhand, att jag kunde få att skratta då och då. Det var den grejen som blev mitt sätt att hävda mig.

Det var väl populärt hos tjejerna också, gissar jag. Killar som är roliga brukar gå bra hem hos tjejer.

– Det kanske det var … fast det förstod jag nog knappt då.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag har ingen direkt hobby, eftersom min hobby liksom blev mitt jobb. Jag har ingen stor skivsamling i källaren eller så, ibland önskar jag att jag hade en hobby som bara är en hobby. När jag är ledig så är jag med familjen och med kompisar.

Vad är din paradrätt när du bjuder på middag?

– Olika varianter av traditionella indiska husmanskosträtter. En vanlig dahl, linsgryta, kanske låter torftigt men det kan bli väldigt gott. Enkla rätter med blomkål eller potatis, som tillagas med kärlek med kryddor från grunden kan det slå ut de mer krångliga maträtterna. Man behöver inte så mycket för att laga indisk mat. Har du bara chili, vitlök och lite kryddor så kan du laga till en indisk middag.

Vad läser du just nu?

– Jag läser min pappas bok. Min pappa är 86 år gammal och han har valt att skriva en bok om sitt liv. Jag läste den medan han jobbade med boken, men nu har jag fått den i tryckt bokversion. Boken heter Meeting Mr. Shelley, av Satish C. Batra.

Vad lyssnar du på?

– Jag lyssnar på nyhetspoddar och P1. Jag har inget stort musikintresse, så min musiksmak är ganska bred. Jag har en 16-årig dotter och jag lyssnar på hennes musikval. Ibland kan jag se på hennes Spotify att hon lyssnar på Ebba Grön, Noice eller annan gamla svenska 70- och 80-talsmusik som man själv lyssnade på när man gick på högstadiet. Det är lite kul och nostalgiskt. Du har rest till jordens alla hörn, en massa intressanta platser.

Vad blir det för spännande resor framöver?

– Örebro. Jag ska dit nästa vecka. Jag ska till Västerås också om några veckor. I övrigt har jag inga andra exotiska resor inbokade.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Att prata inför publik är inget Carina Berg räds. Att vara påläst ochintresserad är grunden, addera här till ett genuint...

Just nu är Alba August aktuell i filmen Stockholms blodbad, och snart äntrar hon teaterscenen samtidigt som hon jobbar med...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy