Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

CARINA BERG – Relationer är min hobby

Dela

Carina Berg är en av våra mest omtyckta TV- och poddprofiler. Just nu ser vi henne i direktsändning på Melodifestival-scenen, där hon proffsigt axlar programledarrollen och med ett ständigt leende på läpparna då hon reser land och rike runt i jakt på årets bästa Mello-låt som får representera Sverige i Eurovision Song Contest på Malmö Arena i maj. Att leda Melodifestivalen på olika platser runt om i Sverige i flera veckor i rad är ett stort spektakel. Denna enormt stora, glammiga musikfest kräver en programledare som har nerver av stål. För det är mycket som kan hända när man jobbar med mycket teknik, människor och direktsändning.
– Att leda Melodifestivalen är lika överväldigande som roligt, säger Carina Berg till INRIKES. Jag älskar att jag får vara en del av denna enorma apparat. Redan under förberedelserna lärde jag mig ungefär hundra nya saker och det är ju helt fantastisk. Till exempel lärde jag mig att trolla fram eld ur handen. Vem hade
kunnat ana det? Inte jag!

FÖRBEREDELSER & MULTITASKING
Carina skrattar och berättar vidare att förberedelserna tog flera månader.
– Jag visste om redan förra sommaren att jag skulle arbeta med det här programmet. I höstas började jag smygjobba lite, men det stora arbetet började i december när jag hade turnerat klart med min och Carolina Gynnings show. Förberedelserna inför Mello är enorma och ofta får vi multitaska för att hinna med. Vid ett manusmöte nyligen fick jag stå bakom en whiteboard och bli spraytannad till en trailer
vi skulle spela in dagen efter. Det var en ny erfarenhet. Carina förklarar att när det gäller manus
och hur man ska hantera saker på scenen så kan man bara förbereda till en viss del, resten blir ren improvisation.
– Vi skriver ett grundmanus för vad jag ska säga, men sen gäller det att vara närvarande i stunden och plocka upp om det händer något kul eller oväntat. När jag pratar med artisterna på scenen så finns inget manus, men däremot gör jag mycket research så att jag ska ha något att luta mig mot. Att arbeta med direktsändning är oberäkneligt och hela teamet, både framför och bakom kameran, måste vara beredda på att vad som helst kan hända. Carina berättar att det alltid planeras noggrant inför varje sändning.
– Vi har vissa hemliga, planer på hur vi ska agera. Det finns en idé som är så rolig att jag nu nästan hoppas på att något brakar.

Jag älskar att jag får vara en del av denna enorma apparat. Redan under förberedelserna lärde jag mig
ungefär hundra nya saker och det är ju helt fantastisk

ATT LYFTA ANDRA
Carina är en mästare på att lyfta fram andra människor. Hon får de hon intervjuar att lysa och liksom ‘hitta sig själva’ när de samtalar med henne.

– Å vad fint att du säger det, det tar jag som en komplimang, säger hon och skrattar. Jag tycker att det är så roligt att få lära känna en människa. Alla har en historia. Jag är ofta nyfiken på varför någon är som den är. Vad som format en. Relationer är min hobby. Det är allt jag pratar med mina vänner om. Så det är nog i grunden till att jag är bra på att samtala och intervjua, att jag tycker så mycket om människor.
Jag tror att jag är en god människokännare, jag försöker att vara ödmjuk och att inte vara för snabb med att döma någon. Men jag är ganska bra på att plocka upp om någon ljuger – det är en skill ändå.

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING
Carina har arbetat med radio, TV och poddar i mer än 20 år. Hon säger att det är mycket som har förändrats i hennes yrkesroll under de här åren.
– Det har skett stora förändringar till det bättre. Det är en mer städad stämning nu. Vänligare och proffsigare. Efter Me Too så finns det fler protokoll att följa, vilket är bra för de som inte förstår hur man bör behandla andra människor. Samtidigt är det också knepigare i och med att så många aktörer drabbats hårt av ekonomin. Många i medie-branschen går nu utan jobb och det känns runt omkring en.
Kreativiteten får sig så klart en törn när radio och TV-kanaler inte kan köpa innehåll. Carina gör tillsammans med Carolina Gynning en populär podd, Gynning & Berg.
– Att göra en podd är ganska likt att göra ett radioprogram som till exempel Morgonpasset. Det är samma typ av närhet och intimitet som uppstår när man hänger med samma gäng varje dag. Jag och Gynning har ju känt varandra i 20 år så det är väldigt intimt redan där. Vi känner oss också väldigt nära våra lyssnare efter att sänt avsnitt varje vecka i fyra år. De känner oss utan och innan nu. Lyssnarna vet, inte precis allt, men nästan Carina skrattar högt och tillägger:
– Det blir en mer och mer gränslös podd!

EN LUSTSTYRD ENTREPRENÖR
Vid sidan av yrkesrollen som programledare är Carina entreprenör. Hon har bland annat investerat i hudvårdsmärket Skinome. Idag är hon ambassadör för Skinome, som är ett hudvårdsmärke med färsk hudvård, som grundades av doktor Johanna Gillbro efter 20 års forskning.
– Det är väldigt energigivande att arbeta med nya saker. Jag får träffa folk från en helt annan bransch och genom dem får jag lära sig massa nya saker. Det är en lyx. När Carina är ledig tillbringar hon dagarna med familjen, helst i Stockholms skärgård.
– Mitt drömliv utspelar sig på landet. Där leker vi med barnen i skogen, bygger något, planterar något. Och sedan kastar jag mig i soffan framför en film. När Mello är ett avslutat kapitel för Carinas del planerar hon att åka på en minisemester med familjen och andas lite.
– Det tror jag kan vara bra för oss alla. Sen blir det jobb igen. Jag kommer jobba med mitt nystartade bolag Frö, det är ett litet produktions- och idébolag som jag startat med min vän Robin Muhr, regissören och manusförfattaren för Melodifestivalen. Vi startade Frö på ren lust. Vi har så många idéer och projekt på gång att vi behövde samla allt i ett bolag. Vi har precis producerat färdigt en reklamfilm och
är så stolta. Vi har fått lite blodad tand på just det, att producera och skapa idéer för andra. Det är roligt att ställa sig lite bakom kameran. Carina är en arbetsmyra. Hon har ständigt nya idéer och gillar att ha många bollar i luften:
– Jag skriver en del just nu, vi får se vad det blir. Men det lutar åt en hel film som jag och Robin skriver på. I höst blir det premiär för Carina och Gynnings nya liveshow. Det blir en glittrig och skrattig tillställning som vi kommer turnera med i hela Sverige. Och så fortsätter vi att podda förstås. Det slutar vi aldrig med!

CARINA BERGS TIPSAR

Att prata inför publik

  • Många av oss får fjärilar i magen av att prata inför folk, hålla presentationer, föredrag, kurser och så vidare. Carina Berg delar med sig av sina bästa tips hur du lyckats att ‘stå på scen’ och snacka inför publik.
  • Påminn dig om att folk i publiken säkert är nyfikna och VILL lyssna.
  • Förberedelser är skönt. Så man vet vad det är man vill få fram.
  • Ät. Att vara hungrig gör en bara snurrig och ofokuserad. Jag kan inte göra något på tom mage.
  • Och om det skiter sig så kom ihåg att jorden snurrar på ändå. Ingen bryr sig i längden. Alla har fullt upp med sitt.

CARINA BERGS FAVORITPLATSER I SVERIGE
“Stockholms ytterskärgård, till exempel Himmelskärs kala klippor. Det finns inget vackrare. Vänta till sommarens varmaste dag och se till att det inte blåser bara.” “Vemdalen är en favorit. Vi hade hus i Björnrike med utsikt över Sonfjället. Att traska runt på berget, kanske på hästrygg till och med. Ett tips är Trumvallens fjällridning, det är otroligt. Så storslaget så man börjar gråta.” “Falkenberg åker vi till flera gånger om året. Det är Eriks hemstad. Det är världens mysigaste stad. Och med stränderna och havet
blir det ett litet paradis!”

3 SNABBA MED CARINA BERG
… reser helst med tåg eller bil.
… lyssnar på Lena Anderssons senaste roman Studie i mänskligt beteende.
… tittarFargo och Svenska nyheter

CARINA BERG
Yrke: Programledare, journalist och humorist.
Ålder: 46.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Erik Berg, barnen Holger, Otto och Juno.
Bakgrund i korthet: Carina har under sina 20 år i tv hunnit med succéer som Berg flyttar in, Idol, Här är ditt liv, Vem kan slå Anja och Foppa och The Voice. Hon har underhållit Sverige med parhästen Christine Meltzer med deras resor runt hela jorden, hon har bjudit på skrattig bygg-tv med maken Erik i serien Bergs drömkåk med mera. De senaste 9 åren har hon även programlett Barncancergalan och Det svenska humorpriset. Carina driver nu en av Sveriges största poddar tillsammans med vännen Carolina Gynning. En podd som även mynnat ut i en utsåld showturné

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

Just nu är Alba August aktuell i filmen Stockholms blodbad, och snart äntrar hon teaterscenen samtidigt som hon jobbar med...

Malin Åkerman och David Hellenius spelar huvudrollerna i filmen Ett sista race. Filmen tar oss med på en hårresande biljakt...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy