Mitt i city, på varuhuset NK, fyra trappor upp innanför lunch restaurangen Kantinen gömmer sig Bobergs matsal. Centralt men avskilt, vällagat och elegant perfekt för en lite längre lunch oavsett om det nu är affär er eller shopping som står på din dagordning.
Nordiska Kompaniet, NK, ritades av arkitekten Ferdinand Boberg och invigdes 1915. Allt sedan dess
bär matsalen här hans namn. Restaurangen är K-märkt och nyligen togs regin över av Tommy Myllymäki och Pi Le. Två lite större serveringsbänkar i stram stil har de låtit ställa in, två fina vikskärmar har adderats
och antalet stolar reducerats. Idag finns plats för omkring 70 personer i matsalen, härtill ett chambre separé. Tommy Myllymäki summerar konceptet så här:
– Bobergs ska vara en gastronomisk upplevelse för våra gäster. Vi vill förändra lite av normen och erbjuda utomordentlig mat och dryck mitt i stadens puls, redan till lunch. Hela konceptet handlar om att bjuda på fine dining med inslag från traditionell svensk-fransk matlagning. Vi är en liten skara som är inbjudna för
att smaka på maten och känna in miljön. Konceptet är uppbyggt på att du själv väljer två till tre rätter av det som finns på menyn till ett lite bättre pris än om du plockar rätterna en och en. Här till ett litet urval viner, och förvånansvärt gott om alkoholfria alternativ.
Vinlistan kommer vi bygga på vartefter, berättar Tommy Myllimäki då jag efterfrågar
en större sådan. Menyn är lockande, och för egen del har jag svårt att till förrätt inte välja Quenelle
med pilgrimsmussla, kungskrabba, kaviar och tagetes. Denna har jag testat ute på Aira på Djurgården tidigare och den var en dröm då, och den visar sig vara precis lika god nu. Gräddigt och finstämt. Mumsig mumsig.
Vid mitt bord beställs även en Toast Boberg in, om rätten har något med nämnde herr Boberg
eller inte låter jag vara osagt. Under ett täcke av löjrom visar det sig att en kalvtartar döljer sig. Att det finns ambitioner i matlagningen är ingen hemlighet. Till varmrätt smaskade jag själv i mig en marulk med Karljohansvamp. Portionerna ser inte direkt stora ut men här börjar jag bli mätt. En i vårt lilla sällskap går på den gröna linjen och har smaskat i sig både kronärtskocka och rotselleri. Vansinnigt snyggt serverat även de. Miljön här gör lite att tiden står still, väggarna är klädda i trä och stuckaturen i taket bjuder på druvklasar i dova gröna nyanser, jugend så det sjunger om det. Stolarna vi sitter på ingår i konceptet och är även de designade av Ferdinand Boberg, och tillverkade i Nyköping på vad som en gång i tiden var Nordiska Kompaniets verkstäder i Nyköping. Här hade man startat egen möbeltillverkning 1903 då
man inte ansåg att de möbler som tillverkades då passade in i den stil man ville NK skulle stå
för.
Den nyfikne har här en kul google-sökning eller en förfrågan till ChatGTP att ställa.
Vi är dock nu framme vid desserten. En tartelett med hösthallon, färskost och lakrits är mitt val. Bakad choklad har hon på min vänstra sida valt, och hon på min högra den där vansinnigt fräscha citronsorben med granskott och gin, och han mitt emot kör precis som jag en tartelett med hösthallon.
Kaffe på det och en dessertvagn med små tryfflar, marmelader och annat gott rullas fram.
Oj, oj. En timme till eller två hade inte varit fel. Och det är dog faktiskt det bästa tipset för att
maximera lunchnjutningen här – se till att den får ta tid.
BOBERGS MATSAL
NK, plan 4
Hamngatan 18–20, Stockholm
Öppet: 11.30–16.00
www.bobergsmatsal.se