Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Team Sweden tog silver i Bocuse d’Or Europé!

Foto: Bocuse D´or

Dela

Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir tvåa i tävlingen och med det tar sig vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or – världens mest ansedda gastronomiska tävling.

”Jag är så otroligt stolt över hela teamet! Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer. Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld!” säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.

I Europa-finalen av Bocuse d’Or fick samtliga 20 deltagande europeiska länder 5 timmar och 30 minuter på sig att tillreda två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.

Platter-serveringen går ut på att presentera en rätt som inte bara håller högsta kvalitet smakmässigt, utan som även serveras på ett kreativt, elegant, och gärna extravagant sätt. Serveringen sker i den här kategorin på ett större serveringsfat och råvarorna som fick användas var norsk Skrei, pilgrimsmussla och klippfisk.

Här valde Gustav att utforska element från sin uppväxt i Sörmland i kombination med Sveriges mångfaldiga matkultur. Rätten bestod bland annat av skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.

Plate-kategorin går ut på att presentera en rätt med traditionell servering, på en enkel tallrik, som på restaurang. Här fick de tävlande använda sig av renkött från norska byn Røros och norsk LINIE Akvavit. Här blandade Gustav inslag från norra Sverige med den familjära känslan av söndagsmiddagar med familjen.

Rätten bestod av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.

I slutet av januari 2025 ställs 24 deltagande länder mot varandra i världsfinalen av Bocuse d’Or, däribland team Sweden med Gustav Leonhardt i spetsen.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Att matkostnaderna är en het potatis är ett faktum som lyfts fram i HelloFresh rapport om svenskarnas matvanor. Samtidig som...

Dålig sömn hänger ibland ihop med osund kost, visar en finsk studie. Personer som sover för lite äter nästan 40...

Vår dyckesexpert Ann Fogelberg tipsar här om fyra rosa favoriter. MOUSSERANDE ITALIENARE Vid Dolomiternas fot, där vindar sveper över terrasser...

Att sitta ute och sippa på en härlig cocktail är något av svenskarnas favoritnöje så härs års. Vi har plockat...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy