Okomplicerad god mat som hyllar den nordiska kokkonsten med inspiration från Centaleuropa, är vad det nya restaurangkonceptet som kommer att lanseras på ett urval av hotell Strawberrys hotell består av. INRIKES fick möjlighet att checka in för en lunch på Clarion Hotel Stockholm på Södermalm för att smaka på Nòr.
Restaurangen ligger rakt till vänster när man kliver in, en lokal som varit lite bökig och opersonlig. Här har nu JOYN Studio sett över konceptet och lyckats med att göra lokalen både stylished och hemtrevlig. Det bör tilläggas att de kan det här med restauranger och på sin meritlista har de bland annat Astoria och Frantzén, det senar både i Stockholm och i London.
– Med inspiration från den nordiska naturens färgpalett och skinande egenskaper, så som vattnets spegelblanka yta och mossans mjuka matta, har vi skapat inredningen till Nòr. Miljön är varierande med plats för både intima samtal och stämningsfulla middagar. Nòr är en urban oas där det klassiska möter det moderna i en avslappnad elegans, säger Lisa Grape, Inredningsarkitekt, kreativ ledare och grundare JOYN Studio.
Vi hamnar först i baren där för att testa signaturcocktailen South98, som är en twist på en klassisk cosmopolitan nu sötat dem honung från de egna bikuporna. Själv väljer jag en alkoholfri dito och den är verkligen så god att jag faktiskt norpar åt mig två. Dock ser de lika dana ut så de som ser min framfart kan nog tycka jag är lite väl törstig.
Vi beger oss in längre in i lokalen och jag slår mig ner i en skönt stoppad soffa, lutar mig tillbaka och njuter av utsikten. Det finns även bord alldeles innanför baren, där det går att se in i köket men vi går lite längre in i lokalen. Här bjuds vi nu på utsikt över Globen och det lite udda lägen ovanpå tunneln som leder både in och ut ur stan via Skanstullsbron.
Belysningen är behaglig, borden runda, sällskapet förträffligt. En mandelpotatiskaka med västerbottenost och löjrom retar aptiten. Härefter serveras vi lite mindre smakportioner från menyn. Kalvtartar, långbakad rödbeta och Vichyssoise till förrätt och sedan gös, anka och schnitzel till varmrätt, ansvarig för köket är Laura Camino i rollen som Head Chef.
Ypperliga viner serveras härtill, och vår servitör talar sig varm om vinet och dess ursprung. De vinländer som får lite extra fokus här är de från Frankrike, Italien och Spanien. Dock funkar även den alkoholfria Ipan riktigt bra till maten. Maten är supersmarrig och konceptet bygger på det nordiska och det Centraleuropeiska med fokus på lokala råvaror i säsong.
Detta är nu det fjärde hotellet i Sverige där en Nòr öppnat upp, sedan tidigare finns restaurangkonceptet i Jönköping, Umeå, Borås och Sundsvall. Tidigare har hotellkedjan samarbetat med bland annat Marcus Samuelsson, men att ta eget grepp lär bli både enklare och billigare.
– Nòr är en restaurang för alla tillfällen, något vi upplever att vi har saknat på den här delen av Söder, säger Ida-Maja Tejle, General Manager Clarion Hotel Stockholm.
Vi avslutar med en mandelkaka med höstäpplen, kardemummaglass och vaniljgrädde. Innan vi ger oss ut på stan igen.
PS, gillar du konceptet och skulle i stället befinna dig på Kungsholmen kan vi skvallra om att även här på Clarion Hotel Amaranten kommer konceptet att flytta in från och med den 23:e november.
NÒR Clarion Stockholm Adress: Ringvägen 98, Skanstull Öppet: Alla dagar utom söndag. Här väntar utöver bar och restaurang pop ups och happenings. After Work varje onsdag, och inbjuden DK varje fredag. Härtill serverar restaurangen Cheft Choice Meny, skräddarsydd efter säsong. Samarbeten med lokala aktörer kommer också dyka in, likväl som tryffel från Gotland och premiär för årets Beaujolais Nouveau.