Längre än vad jag själv kan minnas så har etablissemanget Sturehof huserat mitt på Stureplan i Stockholm. Ståndfast men samtidigt i evig förändring är det en inrättning som ser till att finna ny form, nya koncept och idéer för att fortsätta locka både sina stamgäster och en ny publik.
Året var 1887 då Ernst Marcus öppnade ölstugan Malta här i lokalerna. Framme vid anno 1905 ändrades namnet till Sturehof och här drevs så verksamheten vidare som ett familjeföretag fram till 1976. I nuvarande kostym tar konceptet avstamp i tidigt 1990-tal. Och på hemsidan berättas historien om hur vännerna PG Nilsson, bröderna Pelle och Björn Sturén, formgivaren Jonas Bohlin, fotografen Bruno Ehrs och författaren Peter Kihlgård började smida planer för framtiden. De tog fram ett koncept där menyn, interiören, konsten och kulturen tillsammans skulle bli delar i upplevelsen. Konceptet blev en succé och Sturehof blev en självklar del i Stockholms restaurang och nattliv. Idag är man alltjämt en levande kulturscen och matpassionen lyser igenom genom bland annat egenproducerade råvaror.
Restaurang i förändring
Lokalen i sig har varit föränderlig, utrymmen har adderats, utrymmen har dragit ifrån. Sturehof hänger ihop med Sturegallerian där omfattande renoveringar genomförs. Detta har inneburit att det populära AW-stället Oktagonen fått stänga. Matmarknaden som även den låg i gallerian har i stället flyttats in i lokalerna som fått svälla ut. De senaste tillskotten är Matbaren, de tre privata matsalarna en trappa upp och en lite dold uteservering på bakgården med inalles plats för 400 gäster.
Själv gillar jag att det finns olika delar att upptäcka, och möjligheten att hitta den där hörnan där man trivs allra bäst är ett äventyr i sig. De som vill synas slår gärna sig ner på uteserveringen där stolarna är placerade på klassiskt franskt brasseri-vis. Champagneglasen står på rad, och generösa vinglas med utsökt Chablis är en självklarhet oavsett om det är vardag eller helg. Det finns alltid något att fira.
Idag är man alltjämt en levande kulturscen och matpassionen lyser igenom genom bland annat egenproducerade råvaror.
Åter på plats
Matbaren är även den ny, och ligger till höger om ”vanliga” Sturehof där du alltjämt idag äter under Jonas Bohlins tyllkjolar. Matbaren är en del av det nya Sturehof som fått växa fram under sex år av planering och ombyggnation. Stureplan 2 är adressen och det var just här Malta öppnade 1887. Att förvalta en kulturellt historisk del av Stockholm är ett otroligt privilegium, men också ett ansvar. Med den nya öppningen vill jag säkerställa Sturehofs arv som den självklara mötesplatsen för kultur och glädje i Stockholm, i minst 100 år till, säger PG Nilsson, grundare av Sturehof och koncernen Svenska Brasserier.
Just idag står en lunch och en liten rundvandring i de nya lokalerna på dagordningen. Vi väljer att sitta inne. Menyn är generös och uppdateras dagligen. Råvaror i säsong är en självklarhet och just nu serveras exempelvis gräddstuvade kantareller på smörstekt toast. Skaldjursplatån är självklart obligatoriskt – och ett säkert kort när det är dags att fira. Varje dag serveras även tre olika Plat du Jour, dagens rätt, kött, fisk eller vegetariskt. Vi beställer in varsin fisk- Wallenbergare med gröna ärtor, brynt smör och potatispuré.
– Hoppas det smakar bra, säger vår servitör i farten.
Martin som jag äter lunch med idag, reagerar:
– Inte kan de väl bara hoppas på att det ska smaka bra, säger han. Det borde ju veta att det smakar bra.
Vi har en kul konversation kring detta men konstaterar också att, ja det smakar bra. Och skam vore annat. Råvarorna är av ypperlig kvalitet och kockarna kan sin sak. Priset för en Plat du Jour är 245 kronor, och jag skulle vilja säga att det är ett riktigt bra pris för en timme eller två här. Ja ju längre du hänger kvar, desto dyrare blir det ju så klart. En Plopp-pralin för 50 pix är kanske inte riktigt prisvärt men delikat.
Salonger på rad
Matmarknaden är imponerande och här säljs bland annat egenodlade grönsaker, och färdiglagade rätter av finfin kvalitet. Här går det även att både provsmaka och ta ett glas eller två. Vi tar trappan upp och kikar ut på uteserveringen som just idag är fullsatt. Här går det att sitta lite mer privat men med alltjämt samma goda mat och proffsiga service. Men allra mest intressant är de tre festlokalerna, Salongerna, som ligger på rad, och där dörrar kan öppnas eller stängas till beroende på hur stor lokal som behövs. Här låg tidigare bokhandeln Hedengrens och deras böcker i stiliga bokhyllor är en del av inredningen. Att böckerna även är till salu är kul tycker jag en sann förespråkare av läsa-mera!
Utan inköpt bok tackar jag för besöket och ser fram emot nästa. Den pågående omvandlingen beräknas vara klar 2026, men alltjämt finns här allt en människa behöver för att njuta av livets goda.
Sturehof Stureplan 2, Stockholm