Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Samtida mönster, mönstersamtid

Inrikes-Samtida-mönster,-mönstersamtid

Dela

Om ”Att bli ett med tapeten”, är det optimala då vi kliver in i samtidens mönstervärld kan vi inte riktigt svara på. Men att mönster är temat för denna utställning, ja det vet vi!

Mönstrade Positioner är namnet på en ny utställning på Textilmuseet i Borås där 14 nordiska formgivare och konstnärer dyker ner i ämnet. De utforskar här samtida textil mönsterdesign för både rum och kropp och tar med besökaren till en gränsöverskridande mönstervärld. Här ställs frågor om fult eller vackert, digitalt eller analogt, abstrakt eller konkret. Och kanske lyckas du finna just ditt svar.

Vi omges överallt av mönster. De finns i naturen, i våra hem och på våra kläder. De är ständigt närvarande inom all form av design, inte minst inom det textila området. De kan vara fula och vackra, de skapar illusioner och de berättar historier, och vi bär dem för att sticka ut – eller som kamouflage. Men under de senaste 25 åren har området revolutionerats i grunden, såväl inom designmetoder, produktionstekniker och förhållningssätt till mönster – till stor del pådrivet av den digitala teknikutvecklingen.

– Samtida mönster är en labyrint av uttryck, konstnärliga metoder och estetiker som på nya sätt berör och fångar sin tid. De förhåller sig ständigt till den tekniska revolutionen, antingen genom att vara tydligt digitalt eller genom den analoga motsatsen, säger curator Martin Bergström.

I utställningen får vi ta del av en eklektisk och överraskande mönstersamtid där det blir allt svårare att dra en gräns mellan mode- och inredningsmönster och som rör sig mellan naturinspiration och abstraktion, framtid och dåtid, det lekfullt humoristiska och det grafiskt strikta.

– Det finns ett ökat intresse för textil mönsterdesign och det är hög tid att synliggöra modern textil mönsterformgivning på Textilmuseet. Den digitala revolutionen ar resulterat i en större bredd att mönster och färger, och digitaltryck är även oftast mer hållbart, säger museichef Ulrika Kullenberg. Medverkar gör: Henrik Vibskov, Lovisa Burfitt, Liselotte Watkins, Martin Bergström, Patrik Söderstam, Daniel Palillo, Edda Gimnes, Ingrid Berg, Klaus Haapaniemi, Margrethe Odgaard, Reeta Ek, Thóra Stefánsdòttir, Tronhjem Rømer och Tuuli-Tytti Koivula.

Inrikes-Samtida-mönster,-mönstersamtid
Mönster av Edda Gimnes 
Foto: Desiree Mattsson 
Tetouch: Ruben Kristiansen 
Hår & makeup: Linda Wickman 
Modell: Eliiza Kuol

Utställningen produceras av Andrea Hasselrot och Skarp Projects i ett samarbete med Textilmuseet och pågår från den 14 oktober – 25 augusti 2024.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Sju hus vid en sjö, välkomnar till en rofylld incheckning. Lågmäld lyx är temat, estetiken skandinavisk med japanska influenser.  Sjöparken...

I den här hängande stolen i konstrotting hänger du bra, oavsett om stolen placeras inom- eller utomhus.Stolen heter Sorrento, kostar...

Ju mer du tränar din hjärna, desto bättre skydd kommer du att få mot minnes störningar och demens. Genom att...

Att koncentrera sig på en sak i taget är en svår konst. Särskilt idag, när vi ser på multitasking som...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy