Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Rymden inspirerar – en vas slår ner

Inrikes-Rymden-inspirerar-en-vas-slår-ner

Dela

Historia och innovation, här handlar det om nya föremål som redan innan de slår ner blir klassiker redan vid nedslaget. Skultunas mässing och Martin Bergströms formspråk är ett fint och självklat möte.

Priset för vaserna i Opaque Objects: den stora vasen med en höjd på 27,5 cm och en vikt på 14 kilo kostar 20 000 kr, den lilla vasen med en höjd på 12 cm och en vikt på 1,7 kilo kostar 4 000 kr.

Konstnären och designern Martin Bergström fortsätter sitt samarbete med Skultuna och adderar nu en vas i två storlekar till sitt projekt Opaque Objects. Sedan tidigare ingår objekt i form av smycken, ljusstakar av olika typ och fat i serien till vilken han hämtat inspiration från både rymdens atmosfär och den giftiga och mystiska växten bolmört.

– Rymden och bolmörten är två ämnen som jag konstant återvänder till i mitt konstnärliga arbete. De representerar, för mig, en förening av mysterium och förunderlig skönhet. Mönstret och strukturen på vasen hämtar inspiration från kratrar i rymden och fröna hos bolmörten. Det är som att skapa en egen planet att leva med och älska i all evighet, säger designer och konstnär Martin Bergström.

Martin Bergström dök ner i Skultuna Bruks arkiv i samband med att projektet drog igång. Här fann han inte bara historien om de gamla traditionerna, mystiken kring de gamla gravplatserna från Järnåldern och närheten till Svartån och de tätbefolkade skogarna. Han fann även historien om Ställdalenmeteroriten som kom att bli utgångspunkt för Opaque Objects. En historia berättar om den meteorit som den 28 juni 1876 slog ner några mil från Skultuna bruk. En stenmeteorit med en vikt på över 30 kilo.

Denna gång har meteoriten slagit ner i skulpturgården på Nationalmuseum för att visas upp. Flera av de objekten i Opaque Objects finns redan representerade här i Nationalmuseums samling.

– Opaque Objects representerar både något nytt och gammalt för oss på Skultuna. Man kan se det som en historisk återgång till betydligt lyxigare och större föremål mer som de vi tillverkade vid sekelskiftet 1900, säger Viktor Blomqvist, vd för Skultuna.

Skultuna & Martin Bergström 
Skultuna Messingsbruk grundades av Karl IX år 1607 och är fortfarande beläget på exakt samma ställe i Västmanland. www.skultuna.se 

Martin Bergström är en internationellt erkänd svensk formgivare som har blivit hyllad för sina banbrytande kreationer inom mode och design. Hans arbete är känt för att kombinera innovation, skönhet och hållbarhet. Martin Bergströms verk finns på prestigefyllda institutioner som Nationalmuseum, Nordiska museet i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg. www.martinbergstrom.com

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Sju hus vid en sjö, välkomnar till en rofylld incheckning. Lågmäld lyx är temat, estetiken skandinavisk med japanska influenser.  Sjöparken...

I den här hängande stolen i konstrotting hänger du bra, oavsett om stolen placeras inom- eller utomhus.Stolen heter Sorrento, kostar...

Ju mer du tränar din hjärna, desto bättre skydd kommer du att få mot minnes störningar och demens. Genom att...

Att koncentrera sig på en sak i taget är en svår konst. Särskilt idag, när vi ser på multitasking som...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy