Till följd av plastpåseskatten 2020 har plastpåsekonsumtionen i Sverige minskat kraftigt. Vi har gått från att använda 90 till 17 påsar per person och år. Nu har skatten tagits bort och det finns en del att tänka på. Håll Sverige Rent bjuder här på några tips.
AV REDAKTIONEN
Vilken påse är den bästa påsen?
– Den bästa påsen är den som används flera gånger och tills den är utsliten. Då ska den återvinnas. För att bära hem mat eller annat från affären är en flergångspåse att föredra.
Vilken påse är den sämsta påsen?
– Den sämsta påsen är den som används bara en gång innan den slängs, i värsta fall i natur eller hav. Sett till nedskräpning är plastpåsen alltid den sämsta påsen.
Papper eller plast, vilka för- och nackdelar finns?
– En plastpåse är ofta slitstark, lätt att bära med sig, går att använda många gånger. Plast tillverkas vanligtvis från olja, vilket bidrar till utsläppen av växthusgaser och beroendet av fossila bränslen. Om plastpåsen blir till skräp tar den hundratals år att brytas ner i naturen och den bidrar till mikroplast i ekosystemen. Papperspåsar är ofta mindre slitstarka och kan återanvändas ett fåtal gånger innan de går sönder. Papper kommer från träd, en förnybar resurs, om skogen sköts på ett hållbart sätt. Om papperspåsen blir skräp bryts den ner snabbare i naturen.
Vilken påse ska jag använda till mina hushållssopor?
– Till hushållssopor är det bra att använda avfallspåsar på rulle, helst de som är gjorda av återvunnet material. Det går åt mindre plast för att tillverka dessa.
Bryts en påse av biobaserad plast, så som majsstärkelse eller sockerrör, ner i naturen?
– Nej. Oavsett vad en plastpåse är tillverkad av så är de fortfarande plastpåsar, och de orsakar
lika stor skada som vilken plastpåse som helst om de hamnar i våra skogar, sjöar eller hav. Kan jag lägga en komposter bar/ bionedbrytbar påse i matavfallet?
– Nej. I Sverige samlas matavfall in för att göra biogas och då kan felslängd plast orsaka stora problem i processen. Så kallade komposterbara plastpåsar ska slängas i brännbart, inte
i matavfall.
Är en påse gjord av socker rör eller majsstärkelse mer miljövänlig än en vanlig plastpåse?
– En påse gjord av sockerrör eller majsstärkelse, så kallad biobaserad plast, kan vara bättre sett till resursanvändning eftersom dessa är gjorda av förnybar råvara. Men om påsarna blir till skräp är de lika dåliga som vilken plastpåse som helst. Många tror felaktigt att biobaserade påsar bryts ner snabbt i naturen, men det stämmer inte.
OM PLASTER
Traditionella plaster: Tillverkas främst av fossila bränslen. Tillverkas ofta för att hålla länge, mycket svårnedbrytbara när de hamnar i miljön.
Återvunnen plast: Plast som återvunnits ur plast. Kan vara av något sämre kvalitet, samt innehålla oönskade ämnen. Bra ur ett resursperspektiv men problematisk om den hamnar som skräp.
Bioplaster: Samlingsbegrepp för biobaserade plaster och biologiskt nedbrytbara plaster.
Ska aldrig ses som en lösning på problemen med nedskräpning.
Biobaserade plaster: Plaster som är gjorda helt eller delvis av förnyelsebara råvaror istället
för fossila råvaror. Bryts inte ner om de hamnar i naturen.
Biologiskt nedbrytbar plast: Har kortare hållbarhet. Kan vara tillverkad av både förnyelsebar och fossil råvara. Kräver speciella förhållanden för att brytas ner, så som industriell kompost.
Oxo-nedbrytbar plast: Är traditionell plast där metallsalt tillsatts för att påskynda nedbrytningen. Hur nedbrytningen ser ut i miljön är oklar och det finns snarare en risk för att den
är en källa till mikroplast i miljön.