Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Övningarna som AVSLÖJAR HUR GAMMAL DU BLIR

Dela

Kan du stå upp och dra på dig stumporna utan att ramla eller öppna ett burklock utan problem? Grattis! Då kommer du troligen leva länge. Det här kan du prova för att få en fingervisning om din livslängd – och så gör du om du inte klarar testet.

Det finns en mängd sätt att mäta sin förväntade livslängd på. Ofta handlar det att testa sin fysiska förmåga, till exempel gånghastighet, greppstyrka och flexibilitet. Stelhet i kroppen kan vara ett tecken på allmän ohälsa med stela blodkärl och högt blodtryck. Stelheten påverkar också hur mycket vi rör på oss i vardagen. Stela leder riskerar att göra oss ännu mer stillasittande, vilket anses vara dåligt för livslängden.
Det stämmer att rörligheten kan ge en fingervisning om den allmänna hälsan. Ju större rörlighet, desto mer aktiv är du, vilket är viktigt för livslängden, säger Agneta Ståhle, professor emeritus i sjukgymnastik vid Karolinska institutet.

Det är alltid bra att träna rörlighet och det är aldrig för sent att börja, fortsätter hon. Hon berättar att forskning visar att personer som ägnar sig åt ”mjuka” träningsformer med mycket stretchövningar, till exempel qi gong och tai chi, verkar leva längre än andra. Har man en nedsatt rörelseförmåga kan den tränas upp med relativt enkla medel. Agneta Ståhle rekommenderar övningar som att lägga händerna bakom nacken och sträcka ut armbågarna så långt bakåt man kan eller att lägga händerna i korsryggen och försöka nå motsatt armbåge.

Man kan också testa att stå med raka ben och försöka nå golvet med händerna. En annan faktor som skvallrar om vår hälsa är greppstyrkan i händerna. Det finns studier som visar att styrkan i ett handgrepp hänger samman med livslängden – ju bättre styrka, desto längre lever man.
– Dålig greppstyrka verkar hänga ihop med allmän sjuklighet och ohälsa, bland annat har man sett att svaghet i händerna ibland kan förutsäga hjärtproblem, säger Lars Dahlin, professor i handkirurgi vid Lunds universitet.

Det går dock att bromsa en åldersförsvagning i händerna.
– Friska händer mår också bra av att man tränar småmusklerna i dem. Det är även bra om
han har artros, säger Lars Dahlin. Han rekommenderar att man jobbar med finmotoriken, till exempel genom handarbete eller modellbygge. Lars Dahlin tipsar också om träning med breda gummisnoddar.
Gummisnodden ska placeras mellan tummen och de andra fingrarna, ett i taget, medan man spretar med fingrarna så mycket man kan.
– Prova också att lägga handen med handryggen nedåt på ett bord och peka med tummen upp mot taket. Upprepa med de andra fingrarna, ett i taget.

4 TESTER SOM AVSLÖJAR DIN FÖRVÄNTADE LIVSLÄNGD
Res och sätt dig ner under en minut Hur många gånger klarar du av att resa dig och sätta dig på en stol under en minut? Forskning visar att de som kan göra det mer än 36 gånger på en minut har dubbelt så stor chans att vara vid liv om 13 år, jämfört med de som bara klarade av att resa och sätta sig 23 gånger under en minut.

Stå på ett ben och blunda Att balansera på ett ben med slutna ögon är ett annat sätt att testa hälsan. Forskare har sett att risken att dö i förtid är tre gånger större för dem som bara kan balansera i 2 sekunder jämfört med de som kan balansera i 10 sekunder eller mer.
Gör så här:
Be någon att ta tid under övningen. Ställ dig med händerna i midjan, blunda och lyft ena benet från marken. Starta tidtagningen. När du förlorar balansen ska tidtagningen stoppas. Gör om testet tre gången och räkna ut genomsnittstiden.
Så här länge ska du klara att balansera:
40-årsåldern: 13 sekunder
50-årsåldern: 8 sekunder eller mer
60-årsåldern och över: 4 sekunder
Gånghastighet
Personer som går långsamt har en större risk att dö i förtid, visar en stor studie med 50 000 deltagare. De som går i normal takt har 20 procents mindre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom än de som går långsamt. Studien visar också att om du går snabbare än normal takt, minskar du risken med 24 procent jämfört med de som går långsammare. Med snabbt räknade forskarna på ett promenadtempo på sju kilometer i timmen.

Från stående till att sitta skräddare Börja stående och sätt dig ner på golvet med benen i kors. Försök sedan att gå upp till stående igen, utan att ta hjälp av händer eller andra kroppsdelar. Du få en minuspoäng vardera för följande:
– Hand som används som stöd
– Knä som används som stöd
– Underarm som används som stöd
– En hand på knä eller lår
– Sida av benet som används som stöd

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Marievik som ligger invid Årsta- viken, och på motsatt sida av Hornstull på Södermalm, är ettområde där ett omfattade stadsutvecklingsprojekt...

Vad händer om vi kan förutse hur virus muterar? Forskare använder nu AI för att studera SARS-CoV-2 och andra virus....

-AI kan göra mitt jobb – och det gör mig nedstämd, säger Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna. Han menar att...

Denna gång lyfter vi två heta inredningstrender. Varav den ena är den personliga och den andra är den mulligt mänskliga....

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy