Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

KOMPLIMANGER FÖR VÄLBEFINNANDET – ATT GE OCH FÅ

Dela

Det är enkelt, gratis och den gör både mottagaren och givaren gott

– vi pratar om komplimanger. De är också ett viktigt socialt smörjmedel. Men hur ger man en komplimang som känns äkta och vad ska man absolut inte säga? 

Mingelsäsongen är här med studentskivor, brännbollsturnering med jobbet och gårdsfest med grannarna. Härligt, tycker en del, medan andra tycker att det är en mardröm att mingla med andra människor, särskilt sådana man inte känner så väl.

– Att man känner ett obehag inför mingel där man kanske förväntas ge komplimanger beror på att vi är ovana. Vi har inte fått så mycket träning i att ge och få komplimanger som i till exempel USA. Där är det en kulturell kod att kasta komplimanger omkring sig men vi tycker mest att det känns konstigt, säger psykologen Mattias Lundberg.

En annan skillnad är att man i USA inte behöver mena någonting med en komplimang, man bara kastar ur sig ”jag älskar dina skor!” i förbifarten, nästan som en hälsningsfras.

– Och det kanske inte gör så mycket att en komplimang inte betyder så mycket eftersom den tjänar sitt syfte.

Komplimanger kan tyckas vara banala, till exempel när vi berömmer någons frisyr eller kläder. Men en forskningsstudie, som Harvard Business Review rapporterar om, visar att mottagaren sällan känner sig obekväm, tvärtom kan även en banal komplimang lysa upp hela deras dag.

Mattias Lundberg menar att vi ofta underskattar värdet av komplimanger.

– De fungerar som ett socialt kitt människor emellan och hjälper oss att knyta an och visa uppskattning.

Forskning visar att både den som ger och den som får komplimanger mår bra av dem. Ändå uppger människor att de både ger och får alldeles för få komplimanger. I en amerikansk studie uppgav 90 procent av deltagarna att man borde ge varandra komplimanger betydligt oftare. Att de är så viktiga beror på att vi behöver få känna oss betydelsefulla och uppskattade som partner, kollega, granne, förälder och barn. Komplimanger ökar också vårt generella välmående och minskar negativa effekter av stress, visar forskning. Men hur ger man egentligen en komplimang som landar rätt? Mattias Lundberg menar att det i stor utsträckning handlar om i vilken kontext den ges.

– Är det i ett jobbsammanhang är det bra om komplimangen riktar sig mot vad personen gör, till exempelvis den funktion personen har på företaget. ”Vilket roligt och intressant jobb du har. Berätta mer!” kan vara ett naturligt sätt att bryta isen. Däremot är det inte så lämpligt att ge komplimanger om utseendet i professionella sammanhang, åtminstone inte om man inte känner personen, säger han.

Just utseende i allmänhet och vikt i synnerhet är sådant man inte ska strössla beröm om hur som helst.

– Det kan uppfattas som man går över gränsen, om man inte känner varanera väldigt väl. Mottagaren kan känna sig obekväm eftersom komplimangen känns orimlig i den situationen.

En bra komplimang, enligt Mattias Lundberg, går mer på djupet, skapar ett samtal men utan att ha en baktanke om egen vinning. I stället för att bara säga ”snygga byxor!” kan man lägga till: ”jag såg dem i ett skyltfönster och tyckte att revärerna är så snygga”. På så sätt kan man få i gång ett samtal.

Tycker man att komplimanger är ett knepigt kapitel finns det bara en sak att göra: öva.

– Gå mot det ytliga i stället för att bli mer personlig. Den som tar emot komplimangen ska känna sig bekväm. Det är också viktigt att du ska vilja ge den, annars känns den konstruerad. Testa dig fram!

Man kan också förbereda sig för ett mingel genom att fundera på vad man vill uppnå med sina komplimanger. Är det att skaffa vänner eller affärskontakter? Man kanske också ska ställa sig frågan: Varför är jag på det här minglet? Konsten att ge komplimanger må vara svår. Men det är konsten att ta emot dem också.

– Faktiskt tycker många att det är jobbigare att få än att ge en komplimang. Även här handlar det oftast om ovana, men det kan också handla om att man är blyg och osäker i situationen.

– Man kan känna sig lite överrumplad och tycka att det är pinsamt. Man vet inte hur man ska bemöta berömmet. Svarar man bara ”Å tack!” är risken stor att samtalet dör ut. Försök att fördjupa ditt svar.

Om någon till exempel säger: ”Vilket bra tal du höll” kan man säga tack men lägga till ”jag uppskattar att du säger det, jag var lite nervös”.

– Då besvarar du komplimangen samtidigt som du fortsätter resonemanget och inbjuder till samtal, säger Mattias Lundberg.

10 KOMPLIMANGER ATT TESTA

”Vad bra du hanterade situationen.” ”Vilken koll du har.”

”Du får vardagliga stunder att kännas så speciella.”

”Jag är imponerad av din förmåga att jobba under stress.”

”Du tar fram det bästa hos människor.”

”Snygg outfit.”

”Du är så inspirerande.”

”Du pratar på ett sätt så att man verkligen lyssnar.”

”Jag kan vara mig själv med dig.” ”Du har så bra smak.”

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Denna gång lyfter vi två heta inredningstrender. Varav den ena är den personliga och den andra är den mulligt mänskliga....

Inför is-säsongen lanserar nu Lundhags tre nya modeller av långfärdsskridskor. Tillverkade i Sverige av svenskt stål med målet att förbättra...

Till följd av plastpåseskatten 2020 har plastpåsekonsumtionen i Sverige minskat kraftigt. Vi har gått från att använda 90 till 17...

Att låta AI ge medicinska råd är förenat med stora risker, visar en ny studie där man låtit AI svara...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy