inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Höstens bästa resetips: Aktiv semester i Kroatien

Inrikes-Höstens-bästa-resetips-Aktiv-semester-i-Kroatien

Dela

Kroatien har lagt världen för sina fötter med sin skönhet, historia och kultur – men har också massor att erbjuda den som vill vara aktiv på sin semester.

Här finner du det Adriatiska havets kristallklara vatten som bjuder på fantastisk dykning, Europas bästa enligt många. I bergen finns mängder av vandringsleder i olika svårighetsgrad. Kroatien kallas också ”De tusen öarnas land”: mer än 1 200 öar ligger som ett pärlband längs den långa kustremsan. En dröm för alla som älskar att segla och paddla. Kroatiens naturliga förutsättningar gör landet till ett paradis för aktiva semesterfirare: – Kroatiens lite ”udda” form ger en unik närhet till havet och bergen samtidigt. Det gör att man kan njuta av en vacker vandring eller bergsklättring på morgonen och ägna sig åt kitesurfing på stranden på eftermiddagen, säger Vedran Sušić, direktör på Kroatiska Turistrådet i Stockholm.

Utmaningar i Dubrovnik

Kroatien erbjuder rejäla utmaningar, genom olika evenemang. Dubrovnik, som är med på UNESCO:s världsarvslista och känd från tvserien Games of Thrones, är numer också värd för världsberömda löpningstävlingen Spartan Trail Championship. Men glöm inte att vandra på de sex meter höga murarna som omger Gamla Stan. Utsikten över stad och hav är – fantastisk! Dubrovnik är en perfekt utgångspunkt för en aktiv semester i höst. Under vintersäsongen flyger Croatia Airlines tidseffektivt från Stockholm till Dubrovnik med en kort mellanlandning i Frankfurt. Från Dubrovnik når du enkelt flera av Dalmatiens charmiga städer, såsom; Šibenik, Split, Makarska och Zadar. Och utanför kusten hittar du några av Kroatiens mest kända öar; Brač, Hvar, Korčula och Vis. Hållbar turism är honnörsord när allt fler vill upptäcka Kroatien, säger Vedran Sušić.

Inrikes-Höstens-bästa-resetips-Aktiv-semester-i-Kroatien-01
Foto: Biokovo Nature Park / Plamenko Cvitić

– Vi jobbar intensivt med hållbar utveckling. Som besökare ska du kunna njuta av olika aktiviteter och veta att de utvecklats med miljöns bästa i åtanke, äta ekologisk mat och dricka lokala viner. I samarbete med lokala myndigheter kommer vi att fortsätta utveckla alla möjliga aktiviteter, särskilt under för- och eftersäsong.

Inrikes-Höstens-bästa-resetips-Aktiv-semester-i-Kroatien
Foto: Skradinski buk: Zoran Jelača

Till sist: Vilka är dina bästa tips på aktiviteter?
– Jag har många… Men om jag nu bara får välja några: Att rida längs floden i Slavonia, segla i Splits ö-värld samt forsränning och cykling i bergen i Gorski Kotar, som ännu är relativt oupptäckt av turister men älskas av lokalbor.

Kroatiens lite ”udda” form ger en unik närhet till havet och bergen samtidigt.

Foto: Cetina rafting : Ivo Biočina

Aktiva tips! 

* Vandra i spåren av Games of Thrones 
Hoppa på resetrenden ”set-jetting” och spana in inspelningsplatserna för Game of Thrones. Det finns flera resebyråer som erbjuder turer, i såväl Dubrovnik som Split och Sibenik. 

* Vandring med spektakulär vy 
Biokovoberget, ovanför staden Makarska, är Kroatiens näst högsta berg. Njut av en spektakulär utsikt från ”Skywalk”, en glasplattform som sticker ut från berget på en höjd av 1 228 meter. 

* Vandra i Krka:s nationalpark 
Krka är en av Kroatiens mest älskade nationalparker. Här finns 22 fina vandringsleder och vackra vattenfall. 

* Utmaningen Dubrovnik Spartan Trail 2023 
I höst blir Dubrovnik värd för världsberömda löpningstävlingen Spartan Trail). Loppet består av tre discipliner: 10 km, halvmaraton och 50 km. När: 28–29 oktober. 

* Spännande outdoor-festival & spektakulär solnedgång 
Hamnstaden Zadar i norra Dalmatien är en av Kroatiens äldsta städer men har också mycket samtida arkitektur – som den första havsorgeln i världen. I Zadar hålls också en festival på tema outdoor varje år. Njut också av den spektakulära solnedgången. Världens vackraste enligt Alfred Hitchcock. 

* Välj ett berg 
Kroatien har en lång klättringstradition och var bland de första sju nationerna i världen som grundade en nationell klättringsorganisation. Några kända bergstoppar är Sveto Brdo, Bijele Stijene och Gola Plješivica. 

* Det stora blå 
Ön Hvar rankas bland världens tio bästa öar att dyka runt. Upptäck vrak, grottor och korallrev. 

* Minitur med kajak En tur till den lilla ön Lokrum som ligger på behändigt avstånd utanför Dubrovnik är en perfekt nybörjartur. Ön är ett naturparadis och legenden berättar att Kung Richard Lejonhjärta förliste här på sin väg hem efter korstågen på 1100-talet. Utforska historiska byggnader och simma i avskilda små vikar. 

* Kajak i Dalmatiens skärgård 
När kajaken skjuter fram över spegelblankt hav - då infinner sig lugnet. Ta en tur ut bland Elafiti-öarna i Dubrovniks arkipelag. De permanent bebodda öarna Lopud, Šipan and Kolocep bjuder på en fin kombination av historia, vacker arkitektur och orörd natur. 

* På två hjul 
Cykla runt kullarna och vingårdarna på ön Vis och ta tillfället i akt att smaka på några av de bästa lokala vinerna. Ön var också inspelningsplats för uppföljaren av filmen Mamma Mia. 

Mer Kroatieninformation: 
www.croatia.hr/en-gb
Foto: Cetina rafting : Ivo Biočina

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

För att ta reda på vad vi svenska resenärer vill att en detox-semester ska inkludera, eller snarare inte inkludera lät...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy