Dålig sömn hänger ibland ihop med osund kost, visar en finsk studie. Personer som sover för lite äter nästan 40 gram mindre frukt och grönt per dag jämfört med personer som sover de normala sju till åtta timmarna per natt. Både att sova mindre än sju timmar per natt eller mer än nio timmar per natt var förknippat med en låg konsumtion av frukt och grönsaker. Sömn, kost och fysisk aktivitet bildar en enhet och en positiv förändring i en av dessa återspeglas i en positiv förändring i de andra två, menar forskaren bakom studien. Förra året kom även en svensk studie som visade att djupsömnen blir ytligare hos personer som äter onyttig mat som fryspizza och färdigköttbullar jämfört med personer som äter en mer hälsosam laxpytt. Man vet dock inte vilket eller vilka ämnen i den onyttigare kosten som resulterade i en mer ytlig djupsömn. Tidigare forskning har visat att mörka, bladgröna grönsaker som spenat och grönkål är bra källor till magnesium som kan hjälpa till att stödja sömnen.
Klicka här för att läsa magasinet digitalt.