Tack vare programledarrollen i Husdrömmar har Gert Wingårdh blivit en folkkär kändis. I höst är han aktuell med en ny bok, Gula fläcken. Till skillnad mot hans tidigare böcker där arkitektur står i fokus bjuder han denna gång in till sina egna memoarer.
Gert Wingårdhs memoarer får vi följa med Gert in i hans innersta när han målande beskriver allt från den trygga – men även emellanåt jobbiga – uppväxten, den ljuva tonårstiden, spännande möten, inspirerande
resor, sitt livs kärlekar samt sin långa och mycket framgångsrika karriär som arkitekt.
När INRIKES ringer upp befinner sig Gert i bilen. Han är lika charmig och pratglad som vi känner igen honom från TV. Precis som han emellanåt gör i Husdrömmar sitter han i bilen och kör. Just idag befinner han sig i Skåne, och navigerar resan med hjälp av bilens GPS medan vi pratar. Mobilen har han fäst på instrumentbrädan. Den sitter i en lite konstig vinkel, så jag ser hans svarta t-shirt och munnen som pratar.
– Jag är på väg till en plats där vi ska filma till ett nytt och än så länge hemligt TV program, avslöjar han medan han rattar bilen på skånska småvägar. Jag älskar att jobba med TV. Att resa runt och snacka med folk och titta på deras byggprojekt är fantastiskt skoj. Det är kul att få göra något så positivt sent i livet.
Jag älskar att möta människor och ju mer känd man bli så blir tröskeln för folk att ta kontakt mindre. Man utsätts för många roliga ‘påhopp’ och människor känner att de kan berätta saker och ting för mig. TV gör mig väldigt oisolerad och det tycker jag är roligt.
ETT ANNORLUNDA PROJEKT
Som arkitekt och företagsledare för Wingårdhs med omkring 120 anställda på kontoren i Göteborg, Malmö och Stockholm är Gert van att arbeta i grupp. Därför blev Gula fläcken ett annorlunda och välkommet projekt. Här arbetade han helt ensam, inlindad i minnen som skulle sorteras i hjärnan och sättas i pränt.
– Jag hade inga dagböcker eller annat att använda medan jag skrev, säger Gert. Jag tror att jag har ett ganska bra minne, för jag kommer ihåg det mesta jag upplever. Däremot kan jag inte göra anspråk på att precis allting som står i boken är sant. För mig känns det inte så viktigt att allting blir perfekt beskrivet
precis som det var. Det jag har skrivit är ju mina personliga minnesbilder och det är ju inte säkert att de överensstämmer med hur en annan person upplevde samma händelser. Jag tycker att det där med minnet är intressant. Jag har tittat på en hel del YouTube-klipp och annat om hur minnet fungerar. När det handlar om till exempel brottsutredningar och liknande där flera människor har upplevt samma saker
händer det ofta att alla återger händelserna på helt olika sätt.
KREATIVT FÖRETAGANDE
Gert beskriver sig som en livsnjutare som älskar att arbeta. Han älskar utmaningar och han har
en nyfikenhet som hela tiden driver honom framåt och lockar fram nya idéer. Ordet pensionär existerar inte hans vokabulär men han säger att han försöker vara medveten om att skapa balans mellan rollen som företagsledare och det konstnärliga och kreativa som ger honom energi.
– Det är bara av egoism och självbevarelsedrift som jag väljer att inte pensionera mig, säger han med ett leende. Jag har klarat det bra hittills, men jag är 73 år gammal och det innebär att jag har många vänner som är lite äldre och jag har sett att nästan alla tappar farten efter 75. Jag har insett att jag inte kommer kunna fortsätta att leda firman hur länge som helst. Jag kommer att lämna över firman, men det är svårt.
Jag håller på att trappa ned mitt ledarskap i företaget. På något sätt hoppas jag att jag blir utknuffad genom brist på närvaro. Gert skrattar hjärtligt och säger vidare:
– Jag har jättebra medarbetare som kan ta över. Målet är att företaget ska bli en fullvärdig
demokrati i framtiden. Gert Wingårdh har fått sex Kasper Salin-pris, vilket är fler än någon annan svensk arkitekt. Hans arbeten sträcker sig från butiksinredningar till fabrikskomplex, och han har deltagit i en del
projekt som fått internationell uppmärksamhet.
Om jag fick drömma skulle jag vilja rita ett litet konstmuseum helt själv och ha två år på mig, utan inblandning av någon, det hade varit helt fantastiskt.
ETT VÄGLEDANDE BYGGE
När han blickar tillbaks på sin långa karriär finns det två projekt som han är extra stolt över. Han säger att Universeum i Göteborg var ett fantastiskt projekt att arbetat med som han är väldigt stolt över.
Universeum ligger sedan 2001 bredvid Lisebergs åkattraktioner. Det är ett vetenskapscentrum som årligen låter såväl tillresta som göteborgare hänföras av levande djur, naturvetenskapens under och teknikens lösningar.
Universeum besöks av väldigt många människor varje år. Det är roligare att rita sådant än lagerbyggnader som bara en industrirobot ser.
Ett öppet hus med flera hållbara lösningar, till stora delar byggt i trä. I uppdraget ingick att tänka att byggnaden skulle kännas inspirerande för alla besökare, en plats där alla från olika bakgrunder kunde mötas.
– Det kittlas lika gott i magen när man åker berg-och-dalbanan varifrån i världen man kommer. När man då skulle göra en investering i ett designcenter valde man att lägga dem ihop med nöjesparken. Under en tid var Universeum entré till nöjesparken och det var ett väldigt smart sätt att nå ut till väldigt breda grupper i samhället.
Gert tillägger att det var roligt att man valde att bygga ett designcenter i just Göteborg och att det inte, som så mycket annat, hamnade i Stockholm.
– Bygget började planeras 1998. På den tiden var Göran Persson statsminister och det var ett av de första projekten som fick statliga medel för att man skulle utforska hur man gör ett hållbart byggande. Byggnaden är ett exempel på ett hållbart byggande som har varit vägledande med att göra trähus på det sätt som man gör idag. Gert vill att så många som möjligt ska få möjligheten att besöka och tycka om de byggnader han jobbat med.
– Universeum besöks av väldigt många människor varje år. Det är roligare att rita sådant än lagerbyggnader som bara en industrirobot ser, säger han och skrattar.
STÅR UPP FÖR KONSTEN
Ett annan byggnad Gert är oerhört stolt över är Liljevalchs konsthalls tillbyggnad på Djurgårdsvägen i Stockholm, som han ritade i samarbete med konstnären Ingegerd Råman.
– Det var ett minnesvärt projekt att jobba med som jag är mycket stolt över. Det har självklart med mitt stora konstintresse att göra och jag fick rita på det sätt som jag vill. Liljevalchs konsthalls tillbyggnad har fått mycket kritik från olika håll. Flertalet politiker, välkända kulturpersonligheter och samhällsdebattörer tycker att byggnaden är ful. Men Gert tar inte åt sig av kritiken.
– Jag tycker att det är kul att stå upp och stolt säga att detta är den enda byggnaden som har blivit exakt som jag tycker att en byggnad ska utföras. Det är ju i och för sig inte enbart tack varje mig att byggnaden ser ut som den gör, det fanns ju en jury, olika skönhetsråd och andra som skulle behagas på olika sätt. Men den är en byggnad som jag är väldigt nöjd med.
Det måste vara mer intressant att det väcker känslor än att det inte väcker känslor. Likgiltighet är väl det sista någon vill ha. När Gert får frågan om det finns något drömprojekt som han skulle vilja göra i framtiden funderar han en stund innan han svarar.
– Om jag fick drömma skulle jag vilja rita ett litet konstmuseum helt själv och ha två år på mig, utan inblandning av någon, det hade varit helt fantastiskt.
FAVORITPLATSER I SVERIGE:
Gert har förmånen att nästan varje vecka vara i Göteborg, Malmö och Stockholm och han tycker väldigt mycket om de tre städerna.
- Nummer ett så är Stockholm en av världens vackraste städer. Jag hade en god vän som sa att vill man göra en snygg stad så ska man se till att det finns berg och mycket vatten och det finns det ju i Stockholm.
- I Malmö är Limhamn-området helt fantastiskt. Jag älskar att ströva omkring där bland lite äldre och nyare bebyggelse och äta middag på kajen. Det är helt otroligt trevligt.
- I Göteborg älskar jag Götaplatsen. Det är ett stort tomt rum som kan ta sig an olika
former; demonstrationer, biluppvisningar och så vidare. Det är en fantastisk mötesplats, flankerat av Stadsteatern, Konserthuset och konstmuseum. Det är verkligen en
toppenplats som inte på något sätt har blivit våldtagen utan får vara sin klassiska lugna plats som den varit sedan 1920-talet och framåt. Det är en hubb som kan bestå under många olika politiska vindar.
3 STÄDER I VÄRLDEN MAN MÅSTE BESÖKA, ENLIGT GERT WINGÅRDH:
- Kyoto. Det gamla kejsarpalatset är fantastiskt. Det finns så mycket gammal kultur i Kyoto samtidigt som det är en tät och modern stad.
- Venedig. Den stad i Italien som jag har besökt mest. Det finns så mycket konst och arkitektur där och det är fantastisk med denna billösa stad. Jag älskar att vandra runt där och det känns tryggt att gå vilse i alla små gränder.
- Kiruna. Det är en stad som måste besökas som kontrast till de täta världsstäderna. Kiruna är staden som man just nu flyttar. Jag tycker att man ska åka dit och fundera över, utan att värdera, hur duktiga vi är på samhällsplanering och hur man samlar sina resurser för att se vad man kan åstadkomma
GERT WINGÅRDH
Ålder: 73.
Bor: Lägenhet i Göteborg och hus på den bohuslänska landsbygden.
Familj: Hustrun Karin, barn, bonusbarn och barnbarn.
Yrke: Arkitekt.
Bakgrund i korthet: Tog arkitektexamen 1975 från Chalmers tekniska högskola. Två år senare startade han Wingårdh arkitektkontor. Han har fått sex Kasper Salin-pris, vilket är fler än någon annan svensk arkitekt. Hans arbeten sträcker sig från butiksinredningar till fabrikskomplex, och han har deltagit i en del projekt som fått internationell uppmärksamhet. Är sedan 2014 programledare för SVT:s Husdrömmar. Har skrivit flera uppmärksammade böcker och har medverkat i en rad olika TV- och radioprogram.
Aktuell: Med memoarerna Gula fläcken.