För att förbättra klimatet och för att öka den globala hälsan kan förstärkta fullkorn vara en lösning. En lösning som dessutom främjar den biologiska mångfalden och minskar avskogningen.
Globalt är vår konsumtion av raffinerade spannmål en bidragande orsak till kostrelaterade sjukdomar, dessutom handlar det om en produktion med negativ inverkan på miljön. Rapporten ”The Whole Thruth About Whole Grains” får Boston Consulting Group, BCG, visar att en lösning på problemet kan vara örstärkta fullkorn. Målet med att förstärka fullkorn är att öka tillgången till viktiga näringsämnen för befolkningar där kosten inte alltid är tillräckligt näringsrik.
Detta är särskilt viktigt i områden där kostrelaterade sjukdomar och näringsbrist är vanliga. Förstärkta fullkorn är fullkornsprodukter som har berikats med ytterligare näringsämnen vanligtvis vitaminer och mineraler, för att få en bättre näringsprofil. Detta sker ofta genom en process där man tillsätter specifika mikronäringsämnen som inte naturligt förekommer i höga koncentrationer i spannmålen eller som kan ha förlorats under bearbetning. Berikning av fullkorn kan inkludera tillsättning av järn, folsyra, och B-vitaminer, vilka är viktiga för att förebygga näringsbrist och förbättra folkhälsan.
– Genom att övergå till produktion och konsumtion av förstärkta fullkorn kan vi hantera kritiska frågor som livsmedelssäkerhet, näringsbrist och miljöpåverkan, säger Malte Clausen, Partner & Associate Director, BCG. Under det senaste decenniet har den globala konsumtionen av spannmål rört sig från fullkorn till allt större andel raffinerade produkter, vilket innebär att de viktigaste näringsämnena har avlägsnats.
Denna process bidrar inte bara till brist på viktiga näringsämnen utan också till betydande miljömässig skada på grund av höga utsläpp av växthusgaser och intensivt bruk av land och vatten. Förstärkta fullkorn kan däremot vara en effektiv motvikt. Dessa spannmål produceras med mindre råvaruinsats, vilket resulterar i minskade koldioxidutsläpp och en lägre miljöpåverkan samtidigt som de främjar biologisk mångfald och minskar avskogning.
– Vi står inför en global utmaning att kunna producera livsmedel åt en växande befolkning, utan att överskrida våra planetära gränser. Förstärkta fullkorn är inte bara ett steg i rätt riktning, de representerar en möjlig revolution inom vårt sätt att producera och konsumera mat, säger Malte Clausen avslutningsvis.