Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

FÖRLÄNG SEMESTERKÄNSLAN-PÅ JOBBET

Dela

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man bäst energin tills dess? Så här säger experten!

Hösten är en tid för nystart och jobbet är inget undantag. Ofta drar terminen igång med en rivstart med kick offer, planeringsmöten och inspirationsföreläsningar. Lägg därtill diverse föräldramöten och styrelsemöten i bostadsrättsföreningen och det är lätt att glömma den återhämtning man fått under sommaren.

– Våga vara lite tillbakalutad. Du måste inte ta en ledande roll, om du inte har en ledande befattning på jobbet. Och om du har det, behöver du kanske inte erbjuda dig att bli föräldrarådsrepresentant också, säger Petra Lindfors, professor i psykologi med inriktning på arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet. Hon berättar att semesterkänslan försvinner fort, när vi börjar jobba. Efter två veckor till en månad har den klingat av. Men man kan faktiskt förlänga semesterkänslan.

– Ett sätt är att ha fler ledigheter inbyggda. Försök att börja med en kortvecka och ha gärna en förlängd helg inplanerad på hösten. Ta ledigt en fredag eller en måndag så att du får en långhelg då det inte behöver hända något särskilt, säger Petra Lindfors. Alla har dock inte förmånen att börja hösten med en kort arbetsvecka.

– Då kan man se till att man inte tar med sig jobbet hem. Parkera jobbet på jobbet, helt enkelt, och var inte tillgänglig efter jobbet, om det inte är bestämt att du ska vara det. Petra Lindfors tycker också att man ska se till att skapa korta pauser under dagen, som att hämta vatten, gå på toa eller hämta en utskrift – men utan att stressa när man gör det. Hon tycker också att man ska vara snäll mot sig själv och acceptera att det är en omställning att komma tillbaka.

– Acceptera också att du inte känner dig lycklig varje sekund på jobbet. Men om man tvärtom känner sig regelrätt olycklig av att gå tillbaka till jobbet kan det vara läge att fundera på sin situation.

– Kommer man tillbaka till jobbet med andan i halsen som efter ett maratonlopp bör man fundera på om det är hållbart. Man kanske har för mycket att göra och då ska man prata med sin arbetsledare för att se över situationen, säger Petra Lindfors. Det kan också vara så att man sitter där och gör saker på fel sätt utan att veta om det.

– Det kan finnas lösningar som man själv inte ser eller att man behöver hjälp att sortera lite. Våga be om hjälp, de flesta arbetsgivare vill att deras medarbetare håller över tid! Men även det du gör utanför jobbet kan hjälpa dig att spara energi till nästa ledighet – genom att bygga upp en buffert mot stress.

– Sömnen är viktig, ät en balanserad kost och rör på sig. Gör sånt som du tycker är återhämtande och roligt, säger Petra Lindfors.

5 TIPS SOM HJÄLPER DIG TILLBAKA

1. Gilla läget! Acceptera att det känns motigt att ställa om från ledighet till jobb. Tänk på att det är normalt och att känslan snart släpper.

2. Mjukstarta Ta det lugnt i början och räkna inte med att gå på full fart från början. Öka takten successivt istället. Om möjligt, mjukstarta med en halv arbetsdag. Om du inte kan styra din tid själv, var noga med att inte ta med jobbet hem så att du får återhämtning när du är ledig.

3. Ta mikropauser Glöm inte att ta små pauser under arbetsdagen. Sträck på dig, gå en liten sväng och småprata med kollegorna.

4. Njut av den sista sommaren Försök att få dagsljus under arbetsdagen. Ljus och luft ger dig energi. Och tänk på att sommaren inte riktigt är över än. Luncha i parken, fika på uteservering efter jobbet eller planera in en grillkväll.

5. Normalisera jobbångesten Se jobbångesten som kroppens och hjärnans sätt att förbereda sig på ett obehag. Det är en nödvändig känsla för att du ska kunna varva upp. Tänk på att ångesten inte behöver betyda att du vantrivs på jobbet – den är helt normal!

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Djur och natur har varit temat för flera av de projekt Bernadotte och Kylberg tagit sig an under åren. Och...

För att förbättra klimatet och för att öka den globala hälsan kan förstärkta fullkorn vara en lösning. En lösning som...

Nya tropiska sjukdomar är på väg till Sverige – och vissa kan redan finnas här. Sjukdomarna orsakas av parasiter, myggor,...

Personer som tar till så kallad ”busy bragging” – stresskryt – gör det ofta för att verka duktigare än andra....

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy