Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

Duka upp för vinprovning

Inrikes-Duka-upp-för-vinprovning

Dela

Att gå på vinprovning har länge varit populärt och vi svenskar stävar efter allt mer att vilja lära oss mer om vin, där intresset håller i sig. Men om man ska hålla en vinprovning hemma själv, vad bör man då tänka på?

Många har säkert varit på en vinprovning och velat förkovra sig mer i vinets underbara värld. Men om man vill ha en vinprovning hemma för sina vänner, vad bör man tänka på då? Glasen är A och O. Att alla ska ha likadana glas för att få samma utgångsläge när de provar vinet, helst ett vinprovarglas eller ett vanligt vinglas. Man provar oftast från vänster till höger. Med ett vattenglas längst till höger.

Har man med mousserande, vita eller roséviner ska de vara kylskåpskalla. Häll upp vinerna 10-20 minuter innan gästerna kommer så att de hinner värmas upp någon grad. Har man både vita och röda viner, så häller man upp de röda vinerna i glasen först. Och ska man prova olika årgångar, så tar man det yngsta vinet först och det äldsta sist. Hur mycket ska man hälla upp i varje glas? Räkna 10-12 personer på en flaska, 750 ml, eller cirka 5-8 cl per person.

Det du ska kolla på under provningen är färg, doft och smak. Ha gärna ett ljust underlag, gärna ett vitt papper under glasen så att man kan se färgen på vinet. Ofta hänger doftpreferenserna med även i smaken. Ha inget som stör doften under provningen, som till exempel blommor eller matos. Att ha på sig parfym på en vinprovning är no, no.

Sen är det vad man ska ha för tema på provningen. Land, region, druva, färg, ekologiskt, naturvin, mousserande eller prisnivå. Till exempel kan man ha en druva från olika länder, typ chardonnay, pinot noir eller sauvignon blanc. Eller så kan man ha olika druvor från samma land eller region. Jag brukar oftast hålla provningar med tema utifrån ett land, exempelvis Italien, Frankrike, Sydafrika, Spanien, Tyskland eller USA.

Lämpligast är då att sprida vinerna från olika delar av landet. Från norr till söder. Sen måste man bestämma sig för hur många viner man vill ha med. Ett bra antal är fyra till sex viner. Jag brukar välja ut fem viner, vilket jag tycker fungerar bra. Om jag håller en italiensk provning så brukar jag ha olika druvor från olika delar i landet. Till exempel ett bubbel, antingen en prosecco eller ett mousserande enligt champagnemetoden. Bland de stilla vinerna kan jag välja en pinot grigio, helst från Friuli, en ripasso från Veneto, en klassisk Chianti från Toscana, en primitivo från Puglia, en Barolo från Piemonte och kanske ett vin från spännande Sicilien.

Ska man ha något tilltugg till vinerna? Under provningen bara vitt bröd. Sedan efter provningen är klar kan man ställa fram lite olika tilltugg som charkbricka och ost för att se vad som passar bäst till vinerna, om man vill ha det. Och förhoppningsvis har gästerna vin kvar i glasen, eller så kan man fylla på med extra vin om man har det. Köp alltid någon flaska extra, i fall något av vinerna skulle vara korkskadat. Sedan är det bara att köra igång. Lycka till!

Jag har här valt ut fyra viner som du förslagsvis kan ha med på en italiensk vinprovning i varierade prisklasser.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Att matkostnaderna är en het potatis är ett faktum som lyfts fram i HelloFresh rapport om svenskarnas matvanor. Samtidig som...

Dålig sömn hänger ibland ihop med osund kost, visar en finsk studie. Personer som sover för lite äter nästan 40...

Vår dyckesexpert Ann Fogelberg tipsar här om fyra rosa favoriter. MOUSSERANDE ITALIENARE Vid Dolomiternas fot, där vindar sveper över terrasser...

Att sitta ute och sippa på en härlig cocktail är något av svenskarnas favoritnöje så härs års. Vi har plockat...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy