Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

PRINSEN OCH KYLBERG – checkar in naturen

Dela

Djur och natur har varit temat för flera av de projekt Bernadotte och Kylberg tagit sig an under åren. Och så är fallet även denna gång då de tagit sig an tre sviter på Reserve Eriksberg, ett naturreservat och safaripark i Blekinge.

Reserve Eriksberg är idag Skandinaviens största safaripark, inom ett inhägnat område och 925 hektar är målet att främja och bevara djur- och naturlivet samt den biologiska mångfalden. Här finner vi bland annat dovoch kronvilt, davidshjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår. Även ett hotell ingår i konceptet. Verksamheten har flerfaldigt prisbelönts bland annat som Sveriges bästa hotell, och som Norra lyxigaste naturreservat. Härtill har man fått utmärkelsen Årets Viltkrog.

– Eriksberg är en unik och vacker plats i Blekinge. Den är en total naturupplevelse på naturens egna villkor. Det är just det mötet med naturen som vi vill hylla genom att sudda ut gränserna mellan inomhus och utomhus, säger Carl Philip Bernadotte. Varje svit har fått ett eget tema, inspirerat av Eriksbergs rika flora och fauna.

– Vårt uppdrag har bestått i att skapa och genomföra en total inredningsvision till den nya byggnaden Arkens tre sviter i tre olika våningsplan. Sviterna har fått namnen Urberg, Skog och Himmel och återspeglar Eriksbergs själ och naturliga mångfald. I det här uppdraget har vi formgivit alltifrån möbler till armaturer och mattor. Vi hoppas och tror att besökarna kommer att trivas lika mycket i sviterna som vi har tyckt om att skapa dem, säger Oscar Kylberg. Eriksbergs Arken är en fristående träbyggnad i tre plan där Bernadotte och Kylberg har satt temat för samtliga 23 rum: urberg, skog och himmel. Att ta vara på Eriksbergs DNA har varit viktigt i hela hotellkonceptet. Ett av de mer spektakulära inslagen är en trädrot som är två meter i diameter, och som nu hänger som en taklampa i en av sviterna. Roten kommer från Eriksberg och har noggrant valts ut för att passa in i miljön. Detsamma gäller de trädstammar och trägolv som finns i vissa rum. På uppdrag av Bernadotte och Kylberg har även den hyllade mönsterdesignern Martin Bergström varit en del av arbetet och tagit fram unika tapeter till respektive svit.


Vi vill sudda ut gränserna mellan att vara inne och ute och göra naturen tillgänglig 365 dagar om året på ett bekvämt och naturligt sätt

– Martin Bergström har varit här på Eriksberg och samlat in växter och detaljer som han nu har använt för att designa nya tapeter till sviterna, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Den nya hotellbyggnaden har stort fokus på hållbarhet och ska ge känslan av en båt som har landat i gårdsmiljön, där gästerna går ombord på en framtidsresa och upplever djuren och fåglarna i sin naturliga miljö. Samtliga hotellrum har utsikt över Eriksbergs savann och en del rum har glasgolv, med utfodring av de vilda djuren under.

Foto Eriksberg Hotel & Nature Reserve

– Vi vill sudda ut gränserna mellan att vara inne och ute och göra naturen tillgänglig 365 dagar om året på ett bekvämt och naturligt sätt, utan att störa djur och natur. Här är våra gäster verkligen mitt i naturen, avslutar Per-Arne Olsson.

Foto:Eriksberg Hotel & Nature Reserve

DE 3 SVITERNA: • Urbergssviten här är det fokus på berget, dess karaktär och färgskala. Varma metaller och glas skapar kontraster. • Skogssviten här kliver vi in i en saga av John Bauer. Vildvuxen flora och fauna möter ädla material och samtida elegans. • Himmelssviten vi vänder blicken upp, praktfulla fjäderdräkter och dramatiska ljusfenomen har inspirerat.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

För att förbättra klimatet och för att öka den globala hälsan kan förstärkta fullkorn vara en lösning. En lösning som...

Tillbaka på jobbet och nästan ett år kvar till nästa semester. Så hur bevarar man bäst energin tills dess? Så...

Nya tropiska sjukdomar är på väg till Sverige – och vissa kan redan finnas här. Sjukdomarna orsakas av parasiter, myggor,...

Personer som tar till så kallad ”busy bragging” – stresskryt – gör det ofta för att verka duktigare än andra....

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy