Som influenser med många följare påverkar du många människor. Therése Lindgrens resa började med smink och mode. Idag är det i stället fokus på en hållbar livsstil som gäller, en inriktning som inneburit att hon numera även kan addera utmärkelsen Årets miljökämpe till sitt CV.
Therése Lindgren är en av Sveriges största och mest inflytelserika sociala medierinfluenser med över 1 miljon följare på YouTube. När hon startade sin kanal för tio år sedan blev hon snabbt populär hos yngre tjejer då hon delade personliga videor med inriktning på mode och skönhet. Men för några år sedan fick Therése en känsla av obehag och kände att hon inte längre ville uppmuntra till överkonsumtion konsumtion. Då valde hon en ny bana med inriktning på en mer hållbar livsstil, djurrättsfrågor, veganmat och samhällsengagemang.
I tillägg till de sociala framgångarna på sociala medier är Therése Lindgren författare. Hon har gett ut två succéböcker, Ibland mår jag inte så bra och Vem bryr sig? Nu är hon aktuell med boken Viktigt på riktigt som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen. I boken får vi följa Therése som med personliga betraktelser och tips strävar efter att leva ett liv som är mer skonsamt för planeten. Boken innehåller också faktatexter som beskriver hur vårt sätt att äta, köpa, resa och bo påverkar klimatet. INRIKES mötte Therése Lindgren via Zoom, för att få veta mer om hennes arbete och livet på landet.
Du har i samarbete med Naturskyddsföreningen skrivit den fantastiskt intressanta och inspirerande boken Viktigt på riktigt, som handlar om din resa mot ett mer hållbart leverne, för att inspirera andra att vilja haka på. Vad betyder det samarbetet med Naturskyddsföreningen och boken för dig?
– Att bli tillfrågad att få arbeta med den här boken blev ett kvitto på att det jag gör är bra och det gav mig ännu mer motivation att fortsätta omställningen.
Vad tyckte dina följare på YouTube och sociala medier om den här omställningen?
– Att jag lägger om och pratar mer om hållbarhet och djurrätt har inneburit att jag förlorat en del trafik, för alla som följer mig är inte intresserade av de ämnena. Jag tror att många varit vana vid att jag tipsat om kläder, smink och konsumtion och en del vill nog att jag ska fortsätta så. Omställningen har också inneburit en ekonomisk förlust för mig, då jag inte längre tackar ja till vissa reklamsamarbeten som jag gjorde tidigare.
Hur känns det?
– Det känns såklart trist när följarna inte är med på samma spår och de efterfrågar sådant som jag inte känner att jag vill göra. Många tyckte till exempel att det var roligt förr när jag köpte billiga slit-och-släng-prylar från eBay som jag testade i videos på YouTube, och vill att jag ska göra sådana videor idag. Medan jag helst vill prata om veganism och djurrättigheter och andra saker som jag är otroligt passionerad över.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Det är väldigt roligt att jag har ganska olika arbetsuppgifter under dagarna. Jag kan också kan sätta mitt egna schema. Vissa dagar när jag känner mig sprudlande och energisk kan jag sätta i gång och spela in videos och fota och göra alla de där kreativa jobben. Andra dagar, när jag inte vill kliva ur pyjamasen, då kan jag sitta vid datorn och sköta olika datorjobb. Det svåraste i mitt jobb är att jag som person är väldigt introvert och därför kan jag ibland tycka att det är lite knepigt med sociala interaktioner. Till exempel att sitta i möten ibland kan jag tycka är lite jobbigt, det kommer inte naturligt för mig.
Har du ett helt team omkring dig eller sköter du det mesta i ditt företag själv?
– Jag har inga anställda eller något team, men jag jobbar med olika konsulter. Till exempel så gör jag inte min egen bokföring. Jag arbetar tätt med min sambo, han är den som säljer in alla mina samarbeten. Så när jag gör reklamsamarbeten på Instagram eller YouTube så är det han som har all kontakt med annonsörerna.
Din nya inriktning med djurrättsfrågor, samarbetet med Naturskyddsföreningen och livet på landet – hur har det förändrat ditt liv?
– Jag inser nu när jag bor här ute att jag mår så himla bra. Just nu bor jag i vår sommarstuga och jag bor här ensam tillsammans med alla djur jag tar hand om under veckorna, min sambo kommer på helgerna. Det är absolut inte för alla, för många undrar hur jag står ut med ensamheten, men det här är verkligen ett liv som passar mig så himla bra, att vara lite socialt begränsat.
Längtar du till stan ibland?
– Stockholm är jättebra, där finns ju allt, alla restauranger och sådant. Men jag är mest hemma ändå och det är jättetrist för mina hundar att gå på promenad på trottoaren och kissa på en stolpe, så de har det mycket bättre här på landsbygden.
Vad gör du i höst och vinter?
– Jag flyttar. Jag och min sambo har köpt ett hus så vi ska ta vårt pick och pack och flytta dit. Vi behöver renovera en del och min dröm är att jag ska kunna ta emot ännu fler djur. Jag är volontär åt olika organisationer som omhändertar och omplacerar hemlösa, ibland misskötta djur, och att hjälpa djur är min stora passion i mitt liv, så jag hoppas att jag kommer att kunna välkomna fler djur i vårt nya hus.
Therése Lindgren Ålder: 36. Familj: Sambon Anders Vesterlund och massor av tillfälliga omplaceringsdjur. Bor: I hus utanför Stockholm. Yrke: YouTuber, författare och sociala medier-influenser. Bakgrund, i korthet: Therése Lindgren är en av Sveriges största youtubers och dessutom framgångsrik författare. Debutboken Ibland mår jag inte så bra sålde mest av alla fackböcker i Sverige 2016 och även Vem bryr sig? som kom året efter var en stor succé. Hon har även gjort ljudboken Konsten att lyckas som medelmåtta och Mitt bästa år – en bullet journal som läsaren själv får fylla i. Therése Lindgren har varit banbrytande med sitt öppna sätt att prata och skriva om psykisk ohälsa, och stilbildande med sin personliga blandning av humor och allvar, skönhetstips och djurrättsfrågor, veganmat, samhällsengagemang och panikångest. Hon har tagit fram kriterier för mer hållbara influenscersamarbeten och intervjuat de svenska partiledarna inför valet 2022. Hennes YouTubekanal är den första svenskspråkiga kanalen som fått över en miljon prenumeranter, även på Instagram har Therése en miljon följare. Bokaktuell: I nya boken Viktigt på riktigt (Bonnier fakta), som givs ut i samarbete med Naturskyddsföreningen, får vi följa Therése som med personliga betraktelser och tips strävar efter att leva ett liv som är mer skonsamt för planeten. Boken innehåller också faktatexter som beskriver hur vårt sätt att äta, köpa, resa och bo påverkar klimatet. Den 27 december släpps boken som ljudbok.
Det låter väldigt spännande och jag gissar att du får lära dig väldigt mycket om djurskötsel och medicinering och sådant.
– Min plan är att utbilda mig till viltrehabiliterare. Jag har en dröm om att någon gång i framtiden kunna hjälpa igelkottar, ekorrar eller harar i behov av vård och rehabilitering.
Hur länge har du ätit uteslutande en växtbaserad kost?
– Jag gick över helt till växtbaserad kost 2016–2017, men gjorde det verkligen inte över en natt, utan jag tror övergången tog mig ett år ungefär. Planen var aldrig att jag skulle bli vegan, men av en slump ramlade jag över videor på grisar i svenska bondgårdar som fick mig att vilja lära mig mer om grisarnas situation i Sverige. Ju mer jag läste desto mer säker på min sak blev jag – jag vill aldrig vara med och stödja den industrin. Så jag slutade äta gris. Därefter lärde jag mig mer om nöt, och slutade äta ko-kött, och på den vägen var det!
Vad är det godaste du lagar när du ska bjuda på mat?
– Jag är ganska dålig på att laga mat men ett säkert kort brukar vara olika pajer. Om man gör två olika pajer så brukar det alltid vara något som alla tycker om. En variant som barn tycker om och en variant med lite vuxnare smaker.
Jag har sett på dina sociala medier att du odlar grönsaker. Berätta lite om vad du odlar.
– Det är ett nytt intresse, det är otroligt tillfredsställande att lägga ett frö i backen och sedan kunna äta några månader senare. Det blir ju det godaste man någonsin ätit. I år odlade jag färska örter, sallad, tomater, morötter, rabarber och alla bär du kan tänka dig, och nu på höstkanten satte jag lök för första gången. Det ska bli så spännande att se hur de tar sig nästa år.
Du har ju alltid tusen saker på gång, hur tror du att ditt liv och arbete ser ut om tio år?
– Min dröm är att jag på heltid ska kunna ägna mig åt filantropi och uteslutande arbeta med välgörenhet och djur. Det är min stora passion.
Du drev tidigare ett skönhetsföretag. Arbetar du med det fortfarande?
– Nej, jag sålde det förra året. Anledningen till att jag startade det var inte för att jag egentligen hade något superstort skönhetsintresse. Men då, 2017, så började jag precis min över gång mot att äta mer växtbaserat och började då inse vad olika skönhetsprodukter faktiskt innehåller. Jag lärde mig att ansiktskrämen jag använde innehöll ingredienser från djur, läppstiftet innehöll skalbaggar och jag förstod att massor av smink innehåller olika animalier. Därför startade jag mitt skönhetsföretag – för att visa att man kan tillverka bra skönhetsprodukter utan animalier, och dessutom göra det i Sverige, till ett bra pris. Indy Beauty, som företaget heter, var med och förändrade standarden i Sverige, för idag är de allra flesta nya företag som släpper skönhetsprodukter noggranna med att märka på produkterna vilka som är veganska och vilka som inte är det. Det har blivit märkbart mycket bättre än det var 2017 när vi startade. Så för ett år sedan så kände jag att ‘my job is done here’, och då sålde jag företaget.
Jag tror att när jag startade för tio år sedan så hade jag väldigt bra tajming. Jag var då 26 år, men de flesta som tittade på mina videor var under 20, så många såg mig nog lite som en storasyster.
Vad tror du själv är nyckeln till dina fantastiska framgångar som influenser?
– Jag tror att när jag startade för tio år sedan så hade jag väldigt bra tajming. Jag var då 26 år, men de flesta som tittade på mina videor var under 20, så många såg mig nog lite som en storasyster. Jag fick många frågor där de ville veta saker som ‘hur var det första gången du fick mens?’, ‘hur var det första gången du flyttade hemifrån?’, ‘hur kändes det första gången någon gjorde slut med dig?’. Jag tror att det då saknades en sådan storasyrra på nätet för unga tjejer.
Du bjöd också på en öppenhet och personlig touch som kanske var lite ovanlig då.
– Ja, jag berättade också om att jag led av psykisk ohälsa. Jag hade mycket problem med panikångestattacker som kom i tid och otid, och att jag delade med mig av det gjorde nog att många kunde relatera till mig. Då, för tio år sedan, var det inte så många av de som arbetade som bloggare och influenser som pratade om sådant. Det mesta som fanns då var ganska glatt, ytligt och glamouröst.
Årets miljöhjälte Therése Lindgren tilldelades nyligen utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. Priset delas varje år ut till en person eller en organisation som under det senaste året har agerat på ett inspirerande, kreativt och nyskapande sätt för att vara en förebild för hållbarhet och biologisk mångfald. Prispengarna, som uppgår till 100 000 kronor, kommer doneras till Världsnaturfondens fjällrävsprojekt, ett projekt som syftar till att bevara och utöka populationen av fjällrävar i Sverige. – För mig känns det extra viktigt att värna om djur och natur eftersom de inte kan föra sin egen talan eller stå upp för sina rättigheter. Jag brinner även för frågan om minskad konsumtion. Jag är verksam i, och har i hög grad bidragit till, ett klimat i sociala medier som normaliserar och glamouriserar en överdriven och onödig konsumtion. Jag vill göra allt jag kan nu för att ställa det till rätta, kommenterar Therése Lindgren.
En del kanske tror att influenser lever väldigt perfekta liv.
– Ja, exakt, så det var nog lite befriande för folk att jag dök upp och började prata om psykisk ohälsa och sådant där.
Vilka är dina följare idag?
– De som följer mig idag är framför allt kvinnor i åldern 20–35 år. Många har följt mig i många år!
Vilket kapitel i boken Viktigt på riktigt är du mest stolt över?
– Boken är uppdelad i kapitel ‘äta’, ‘köpa’, ‘resa’ och ‘bo’, för det är de fyra delarna i livet där man som enskild individ kan göra stor skillnad för klimatet. Det kapitlet som handlar om hemmet och hur man bor, där finns det delar som handlar om vilken slags el som är bäst, hur man bör sopsortera, hur man kan tänka med inredning – att man inte behöver följa inredningstrender och att man kan köpa saker begagnat och så vidare. Jag skrev även lite grand om odling och sådant som jag själv tänker mycket på. Så det var det roligaste kapitlet tycker jag, för det handlar mycket om där jag själv befinner mig i livet just nu.