Inrikes

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

FARAH ABADI-om fördomar & relationer

Foto: Janne Danielsson

Dela

Med ett stor t leende och sprudlande entusiasm lyser Farah Abadi regelbundet upp vår tillvaro i både radio och T V. I sommar är hon aktuell i Drömlandet tillsammans med Carina Bergfeldt och i höst leder hon nya säsongen av underhållningsshowen På riktigt?!

När INRIKES haffar Farah Abadi för en telefonintervju sitter hon i taxi på väg hem från ett jobb. Hon pratar fort, har en skön självsäker attityd och alltid nära till skratt. Hon svarar intuitivt på mina frågor, som om hon inte behöver tänka efter innan hon svarar. Under vårt samtal hinner hon göra en massa andra saker och vi får verkligen bevis på att Farah är en kvinna som klarar av att multi-taska. Inte undra på att det bästa hon vet är att leda direktsända program – där vad som helst kan hända.

Foto: Janne Danielsson

Är du skraj när du hoppar på nya projekt där du kan ske måste göra saker som du inte gjort tidigare?

– Njae, jag hoppar ju inte på grejor som jag tycker är läskiga. Jag har aldrig fått för mig att vara med i Let’s Dance eller Fångarna på fortet, det tycker jag är läskigt, men att göra TV program är bara kul.

Har du tappat målföret i direkt sändning, eller har du någon teknik för hur du inte ska tappa fattningen?

– Jag är en ganska sansad person och jag tappar inte fattningen så ofta, och sedan tycker jag att det är roligt när det oväntade händer. Speciellt i livesändning där man känner att det händer saker, och det är ju därför man är anlitad.

För om något går åt helvete så är man en person som kan lösa det och då känner jag mig bra på mitt jobb.

Härligt att du känner dig säker på det du gör.

– Det blir ju också bra TV när saker inte går som man tänkt sig. Det vore ju betydligt värre om vi hade hållit på med hjärnkirurgi och någonting hade gått åt helvete. Vi gör ju TV och där ska det vara underhållning. Hela meningen med att sända live är att det kan gå lite tokigt. Det bästa som händer när man sitter hemma och kollar på TV är när någon gör bort sig lite i livesändning och man tänker ‘oj, hur ska de reda upp detta?!’

Du jobbar mycket i Stockholm men bor på landet i Skåne. Trivs du?

– Jag bor på landet strax utanför Malmö och det är det bästa som finns. Det är härligt att kunna ha trädgård och man känner alla grannarna, det är så mysigt.

Jag antar att du ofta blir igenkänd. Är det jobbigt?

”Jag är en ganska sansad person och jag tappar inte fattningen så ofta, och sedan tycker jag att det är roligt när det oväntade händer. Speciellt i livesändning där man känner att det händer saker, och det är ju därför man är anlitad. ”

– Det kan man inte gå och tänka på, man har ju också ett liv. Jag har börjat undvika att gå och handla i matbutiken med barnen direkt när de kommer från skolan. För då tänker jag att jag kommer att uppfattas som en hemsk person som säger ‘släpp den, skit i den, ja, vi ska snart åka hem, nej, det blir ingen choklad idag’. Hon skrattar och säger sedan att folk är snälla.

– Det är ju ingen som vill en illa. Jag tycker ju också att det är spännande att känna igen folk. Om jag hade sett Carola inne på ICA så hade jag blivit helt till mig!

Hur ser du på T V- branschen nu jämför hur det såg ut när du började?

– Jag har jobbat med media i tolv år och den största skillnaden är ju sociala mediers genomslagskraft. Jag tänker mycket på komiker som inte behöver ha Sveriges Radio eller SVT eller någon annan kanal för att göra karriär. De kan göra det själva, genom att podda och starta YouTube-kanaler och så vidare. Så alla kan vara kända. Tidigare hade man 15 minutes of fame, men nu kan man ha det ett helt liv, om man vill.

Problemet idag är väl snarare att de t kan vara svårt att hitta tittare och få en bra distribution. Numera kan ju alla sända, och vara på ständig broadcast om de vill.

– Ja, och idag räcker det inte att bara vara till exempel en bra programledare eller en bra journalist. Man måste också ha en massa andra kunskaper; man måste kunna filma, podda och göra bra sociala medier. Man måste kunna så många olika saker. Men det går åt andra hållet också, att folk som är stora på sociala medier inte alltid är så bra programledare eller journalister eller så bra humorister.

Många på sociala medier är ju fantastiskt duktiga på att mak nads föra sig själva i sina diverse kanaler, m en själva innehållet kan ske inte innehåller så mycket mer än vad de har på sig den dagen eller att de vädrar sina åsikter i olika mer eller mindre intressanta ämnen. Intresseklubben noterar. Men det kan ju förändras.

– Jag tror att för varje trend vi har så kan det komma en slags motreaktion. Jag tror att den yngre generationen som kanske är tio år nu, jag tror inte att de kommer att vilja ha hela sitt liv utfläkt på internet så att alla kan se det. Jag tror inte att de kommer att vilja lägga upp allt om sig själva. Just nu lever många i någon slags låtsasvärld där man åker på semester till en plats för att det kommer att bli bra bilder, eller att man äter en viss sorts mat för att det blir bra bilder, eller att man inreder sitt hem på ett visst sätt för att det blir bra bilder. Men det är ju inte att leva sitt liv på riktigt. Livet är ju så mycket mer, mycket rikare. Man kan ju också göra saker utan att berätta! Farah skrattar. Medan hon pratat och svarat på frågor har hon samtidigt betalat taxin, klivit in i sitt hem, tagit av sig ytterkläderna, fundersamt kikat in i kylen där hon efter stund hällde upp läsk i ett glas och tog några klunkar. När hon svalt sista klunken fortsätter hon:

– Förra året var det någon som skrev till mig på Instagram. Jag hade lagt upp en bild om att jag var på stranden och så skrev hon ‘har inte du hittat på någon med dina barn på hela sommaren?’ Jag hade varit som en resande cirkus med mina barn den sommaren, men jag behövde väl inte lägga upp bilder på dem när de badar eller när vi var på Tivoli eller när vi fikade och åt glass? Jag tycker inte att det är så viktigt.

Hur tänker du kring AI när det gäller ditt arbete som programledare?

– Jag brukar säga att när jag dör så dör min röst med mig. I framtiden kanske man bara köper någons röst och använder den till allt möjligt. Jag tror också att många är rädda för att AI ska ta över våra liv, men jag tror ändå att människor vill ha sällskap av andra människor. Jag tror att ju mer vi är på nätet desto mer ensamma blir folk. Jag läste någonstans, jag vet inte hur många det var, men om jag minns rätt så stod det att en halv miljon svenskar saknar en nära vän. Det är fruktansvärt. Livet handlar ju om ens relation till andra människor. Folk är rädda för att AI ska ta över, men jag tror att ju mer sådant kommer så blir det en motreaktion och vi vill kunna hitta varandra igen.

Du arbetar på SVT och Sveriges radio. Brinner du för public service?

– Jag älskar public service det är superhärlig jobb. Jag tycker att det finns något väldigt fint i public service som är till för alla. Jag har väldigt svårt att se att jag skulle kunna jobba någon annanstans.

I höst sänds nya säsongen av På riktigt?! Det måste vara ett roligt program att filma.

– Ja, det är verkligen superkul. Folk är så duktiga, och man inser att man har så många fördomar. ‘Du ser ut som en sån’ och samtidigt som man inte ska ha för många fördomar så är det nog fördomar som gjort att vi överlevt. ‘Du verkar farlig så jag vill inte prata med dig!’ Vi har ju alla fördomar, men det är bra att bli medveten om dem så att vi kan jobba mot det ibland.

Du jobbar mycket och har familj. Vad gör du för att hålla dig frisk?

Jag är världens lataste människa. När jag är ledig så kan jag ligga i soffan i två dygn. Men jag har små barn så jag måste resa på mig efter ett tag. Jag tycker att mitt jobb är världens roligaste jobb, men jag jobbar nog inte så mycket som folk tror. På riktigt?! filmade vi under två veckor i våras men det sänds en gång i veckan hela hösten.

Dina barn är 6 och 3 år gamla . Tittar de när du är på TV eller är de ointresserade?

– De är noll intresserade av att titta när jag är på TV förutom historieprogrammet som de tyckte var lite kul. Annars brukar de inte tycka att det är så kul att mamma är i TV. Men ibland så förvånar de! I förrgår så hade jag och min 6-åring åkt taxi och när vi ska gå ur taxin och jag höll på att betala så hör jag hur min son pratar med några barn han inte känner och säger till dem ‘Hej barn!’ Farah skrattar och tillägger att sonen är lite lillgammal. Hon berättar vidare: – Sedan sa han: ’Min mamma är Farah Abadi och om ni väntar en liten stund så kan ni få se på henne.’ Då kände jag att han var lite stolt över mig, för han har aldrig sagt något innan men i förrgår var han lite stolt över mig. Underbart.

Har du något drömjobb du önskar att du får göra framöver?

– Nej, jag har mina drömjobb nu. Jag har lyxen att kunna tacka ja till en massa roliga jobb. Jag tror på att göra ett bra jobb som syns och det leder till fler erbjudanden. Jag måste kunna njuta av de jobb man gör och att vara i stunden och inte behöva tänka på saker och nu måste jag göra det här bra för att kunna söka det här och det här jobbet, att i stället försöka vara här och nu och göra det bästa jag kan samtidigt som jag har kul och om jag som programledare tycker att det är kul och spännande så kommer folk som tittar också att tycka det. Jag skulle inte kunna tacka ja till jobb bara för att de anses vara bra för min karriär. Att man ska tänka politik och ha en strategi med allt i sin karriär. Nä, det är bättre att göra bara det som du tycker är roligt, i den mån du kan.

Jag gissar att i och med att du jobbar inom public service så får du inte göra reklam eller jobba med sponsrade samarbeten i exempelvis sociala medier. Är det bra eller dåligt?

– Det är sååå skönt. Jag vill inte sälja på folk grejor. Vi behöver färre grejor och i stället mer kvalitetstid med människor vi älskar och tycker om. Skit i att åka på den där semestern, skit i att köpa nya kläder och nya skor. Lägg inte pengar på en massa grejor. Gå och köp någon god mat i stället och ha kul. Man måste inte köpa en massa saker hela tiden. Det är inte där lyckan finns. Lyckan ligger i att man har ett meningsfullt liv med familj, vänner och jobb – lägg tid och pengar på det i stället.

3 SNABBA – FAVORITPLATSER I SVERIGE: Skåne.

Jag växte upp i Landskrona. Vi har hyrt ett hus där en vecka i sommar. Jag älskar våren där man flyger över Skåne och ser ned på blommande rapsfält. När jag pluggade i Jönköping älskade jag att kliva av tåget i Helsingborg och känna kaffedoften som ligger över staden, och då kände jag ’nu är jag hemma’.

Jag älskar Strömstad och vi ska vara mycket där med familjen i sommar. Jag ska även åka över till Koster och träffa kompisar.

Vi har ett hus i Blekinge där som vi tillbringar mycket tid i, framför allt på sommaren. Där blir det mycket bad och loppis!

FARAH ABADI

Ålder: 36. Bor: På landet utanför Malmö.

Familj: Två barn och maken Johan, polis.

Yrke: Programledare på Sveriges Radio och SVT. Bakgrund i korthet: Farahs föräldrar kom från Libanon till Sverige som palestinska flyktingar när de var i 20-årsåldern. Bara något år senare föddes Farah och senare ytterligare tre systrar. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning på PR- och marknadskommunikation. Första radiojobbet fick hon 2012 som programledare i Sveriges Radios Malmökanal. Två år senare debuterade hon som programledare i TV när hon ledde Sommarlov i SVT. Sedan har det rullat på och Farah är en av våra mest folkkära programledare. Hon har lett radioprogram som Karlavagnen, Ring så spelar vi och Morgonpasset. Hon har även lett Musikhjälpens radiosändningar. Farah är en av de mest anlitade programledarna på SVT, där hon bland annat tävlat i På Spåret, lett Världens Barn-galan och varit programledare för Melodifestivalen, Sverige!, Historien om Sverige och På riktigt?!

Aktuell: I sommar ser vi Farah i Drömlandet på SVT, där hon reser runt i Australien tillsammans med Carina Bergfeldt. I höst är hon programledare för nya säsongen av SVT:s underhållningshow På riktigt?!

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Hon har hyllats både i Sverige och utomlands för sina roller i filmer och TV-serier, nu är hon bioaktuell i...

Livet och karriären går i raketfart för Benjamin Ingrosso. Han är Sveriges i särklass hetaste manliga artist, och hans senaste...

Felix Herngren har många yrkestitlar: skådespelare, regissör, producent, komiker, kreativ chef och delägare i ett produktionsbolag. Han är rastlös och...

Det är inte bara språket David Lagercrantz använder sig av i sitt skrivande. Lika storbetydelse har skådespeleriet och musiken. Modet...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy