Vi firar vandringens dag!

Av publicerat

Den 9 september är det dags för årets upplaga av Vandringens dag, en händelse som Svenska Turistföreningen (STF) introducerade år 2019 för att uppmärksamma det stora intresset för vandring och betona vikten av tillgängliga lokala vandringar, aktiviteter och utflykter. Vandringens dag äger rum den andra lördagen i september varje år, och i år är det alltså den 9 september som vi firar detta.

Under Vandringens dag anordnas en mängd olika aktiviteter, inklusive stadsvandringar, familjevandringar, kulturvandringar, fågelskådning, naturvandringar, pilgrimsvandringar, skärgårdsvandringar, klimatvandringar och vandringar med matfokus som pizza-, kolbulle- och krabbelurvandringar samt smaka-på-Rindö-vandringar. Utbudet omfattar allt från enkla och korta turer till längre vandringar med övernattning. Men du kan också välja att ge dig ut på egen hand och utforska naturen. Det viktigaste är att delta i en vandring under denna dag.

– Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig samtidigt som du får uppleva eller återupptäcka platser i Sverige. Det finns en vandring som passar alla, oavsett ålder, och du behöver inte dyr utrustning för att utforska naturen. Ett par bekväma skor och en bra matsäck är allt som behövs. Dessutom behöver inte vandring innebära långa avstånd. Ibland är det bara att öppna dörren och ge sig ut, säger Jenny Engström, presschef på Svenska Turistföreningen.

Över 200 planerade vandringar finns tillgängliga på svenskaturistforeningen.se/vandringensdag, och fler läggs till kontinuerligt. Förra året deltog över 3000 personer och delade inspirerande vandrarbilder från hela Sverige på sociala medier under hashtaggen #vandringensdag.

Här är 10 vandringstips för att göra din vandring så bekväm som möjligt:

1.Klä dig i lager-på-lager klädsel för att enklare anpassa dig efter väderförhållandena. En tunn skaljacka och en varm tröja är att föredra över en tung jacka.

2. Använd dubbla strumpor för att undvika skav. Bär en tunn ullstrumpa närmast foten och en tjockare strumpa utanpå.

3.Välj skor som är riktigt bekväma och väl insedda, beroende på årstid och terräng.

4.Ta med regnkläder i händelse av väderomslag.

5.Packa en god matsäck och tillräckligt med vatten.

6.Se till att ha med en påse för att samla ditt skräp och ta med det hem.

7.Kom ihåg att ha med första hjälpen-utrustning inklusive skavsårsplåster.

8.Myggmedel, solskydd och toalettpapper är alltid bra att ha med sig.

9.Packa lättare föremål längst ner i din ryggsäck och tyngre föremål högre upp för att göra bärandet mer bekvämt.

10.Placera mat och regnkläder högst upp i din ryggsäck så att du enkelt kan komma åt dem när det behövs.