H.M. Konungen – 50 år på tronen

Av publicerat

I år firar Hans Majestät Konungen 50 år på tronen. För att hedra detta jubileum har ett nytt porträtt av Kungen offentliggjorts idag. Fotografiet är skapat av den talangfulla fotografen Thron Ullberg och togs i Rikssalen på det Kungliga Slottet i Stockholm. Det var just i denna praktfulla sal som Kungens trontillträdesceremoni ägde rum i september 1973, under vilken Kungen bland annat proklamerade sitt valspråk “För Sverige – i tiden”.

På fotografiet ser vi Kungen sitta bredvid den imponerande silvertronen. Denna tronstol, en gåva från riksrådet Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina i samband med hennes kröning i Storkyrkan i Stockholm 1650, utgör idag en symbol för den svenska monarkin och representerar rikets värdighet.

I porträttet bär Konungen amiralsuniform tillsammans med samtliga svenska riddarordnars högsta utmärkelser. Allra främst hänger Serafimerorden med dess kedja, följt av Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden, alla dekorerade med kedjor. Kring hans hals bärs Dannebrogsordens storkommendörstecken, en utmärkelse som endast tilldelas den danska monarkens närmaste anhöriga. Under ordenskedjorna kan man även urskilja svenska och norska kungliga minnesmedaljer. Detta porträtt fångar både Kungens långa regeringstid och hans starka koppling till Sveriges och Nordens historia.

 

Foto: Thron Ullberg /The Royal Court of Sweden