MUSIK & MATLAGNING

Av publicerat

Att kombinera matlagning med musik är populärt visar en ny undersökning. Att rockmusik är favoriten konstateras likaså.

Omkring var fjärde person i Sverige som lagar mat gör detta helst till rockmusik visar en nu Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av ViktVäktarna. Totalt intervjuades 1 172 personer i ålder 16–70 år i undersökningen. Drygt en fjärdedel av de tillfrågade tycker också att maten smakar än bättre i kombination med musik.

– dock sänker vi tempot här och preferensen av musik blir nu klassisk. Undersökningen visar att 59% av svenskarna lyssnar på musik när de lagar och/eller äter mat. Den överlägset populäraste musikgenren är rock, mer än var fjärde person lyssnar på rock medan de lagar mat. Bland de yngre är hip-hop den näst vanligaste genren, 20 procent av de mellan 16 och 34 år lyssnar på hip-hop till matlagningen.

– Rock i högtalarna medan köttbullarna får stekyta – det är matglädje det! Att laga och äta mat ska just vara roligt; det ska ge energi och njutning och där tror jag definitivt att musik kan bidra, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna. Strax över hälften av de tillfrågade anser att musik förhöjer matupplevelsen. Men kan en viss genre till och med få maten att smaka bättre? Av de tillfrågade anser 26 procent att så är fallet. Den genre som nämns av flest som en smakförhöjare är klassisk musik: 10% anser att toner klassisk musik gör maten godare.

MUSIK & M AT 5-I-TOPP
Rock: 27%
Hårdrock: 14%
Ballader: 14%
Schlager: 12%
Dansmusik: 12%
Jazz: 11%

LÅTLISTAN SOM HÖJER MATGLÄDJEN10-I-TOPP
Don McLean – American Pie
The Beach Boys – Vegetables
A Tribe Called Quest – Ham ‘N’ Eggs
Mariah Carey – Honey
Drake – Passionfruit
Lotta Engberg – Fyra bugg och en Coca Cola
Justin Bieber – Yummy
Lasse Holm – Canelloni Macaroni
Hooja – Banan, melon, kiwi och citron
Kicki Danielsson – Papaja Coconut