DRYCK TILL PÅSKMATEN

Av publicerat

Varför vi firar påsk det vet vi. Det var då Jesus kors fästes, begravdes och uppstod, enligt Bibeln. Men påsken är, för många, också en för smak av våren samt ett tillfälle att vara med sina nära och kära och äta god påsk mat. Men vad dricker vi till påsk maten. Här kommer några tips på snaps, öl samt vitt och rött vin som passar till de olika rätterna på påskbordet.

AV ANN FOGELBERG

I hela den kristna världen är påsken en familjehögtid där dekorerade påskägg är ett tema. Förr hörde ägg och kött till höjdpunkterna på påskbordet, eftersom det inte förekom under fasteperioden.

Numera har även fiskrätter som sill, Janssons frestelse och lax börjat ätas som påskmat och under 1900-talet blev lammkött allt vanligare som påskmat. Påskmat varierar annars mellan olika landskap i Sverige men innehåller ofta ägg, lamm och laxrätter i olika tillagningar. Rätter från det klassiska smörgåsbordet som sill, knäckebröd, ost och brännvin brukar också ingå i den traditionella påskmaten.

Vad dricker vi då till påskmaten? Förslagsvis öl och snaps till sillen och ägghalvorna, vitt vin till laxen och den vita sparrisen och rött vin till lammet.

 

SILL
Till sillen passar akvavit perfekt eftersom det innehåller kummin och/eller dill. Kummin är en av få kryddor som kan passa till denna fiskrätt. Därför är egentligen alla
typer av akvavit, såsom O.P. Anderson och Gammal Norrlands, att rekommendera till sillen samt även någon av kumminsnapsarna av Snapstradition från Spritverket.

 

“Till sillen passar akvavit perfekt eftersom det innehåller kummin och/eller dill.

 

BLANDAT SVENSKT
Fyra snapsepoker i kronologisk ordning från Spritverket, som är ett modernt, svenskt importhus. Med ett nyfiket sinne och ett beprövat öga väljer deras specialister
ut de bästa ingredienserna och mest intressanta smakerna världen har att erbjuda, för att tillverka noga komponerad hantverkssprit. I detta kit med fyra snapsar á 5
cl delas snapsarna upp i århundraden. Orangerie från 1700-talet kryddat med pomerans och kummin, Taffel, från 1800-talet kryddat med kummin och dill, Scania från 1900-talet kryddat med kummin och fänkål och Örtagårdfrån 2000-talet kryddat med citrus och örter.

SPRIT VERKE T, 4 SVENSKA SNAPSAR
Nr: 18, 4×50 ml, 109 kr Orangerie, Taffel, Scania, Örtagård
Smak: Blandade smaker av pomerans, kummin, dill, fänkål, citrus och örter

 

 

 

EKOLOGISK SVENSK
Den äldsta svenska akvaviten lär vara O. P. Anderson, som lanserades 1891, till Göteborgsutställningen under namnet ”Gammal Fin 1ma Aquavit” (1ma ”prima”). O.P. Anderson Aquavit är Sveriges mest sålda och äldsta akvavit, med smaksättning av kummin, anis och fänkål med en ekfatskaraktär (åtta månader på ekfat). Drycken är uppkallad efter fabrikören Olof Peter Anderson, född 1796. Från 1850-talet drev han sin firma tillsammans med sin son Carl August och det var då verksamheten koncentrerades till spritbranschen. Då O.P. Anderson Aquavit lanserades hade Olof Peter Anderson varit död i 15 år och sonen uppkallade brännvinet efter honom.
O.P. ANDERSON AQUAVIT
Nr: 42, 295 kr/700 ml
Smak: Kryddig med toner av kummin, anis, fänkål, citrus och dill med inslag av fat.

 

 

 

KLASSISK SVENSK
Mikrobryggeriet Oppigårds ligger i Hedemora kommun, Dalarna. Bryggeriet grundades av Björn Falkeström som började bygga bryggeriet 1996. Höten 2003 fick
bryggeriet tillstånd från Statens folkhälsoinstitut, och på nyårsafton samma år krossades malten till bryggeriets första ölsats. År 2013 hade Oppigårds 10 ölsorter
i sitt ordinarie sortiment och produktionen låg på omkring en miljon liter öl per år. 2020 bryggdes 2,4 miljoner liter. Ölet har en fyllig maltbas med en precist avvägd balans mellan sötma och beska, med en tydlig citruston från de amerikanska humlesorterna, cascade och centennial. Deras tolkning av påsköl är att ölet ska ha en smakprofil som är bred för att passa till flera av de smaker som serveras i en påskbuffé.
OPPIGÅRDS EASTER AL
Nr: 1374, 30 kr/500 ml
Smak: Fruktig smak med viss beska med toner av aprikoser, citrus, rågbröd och knäck med en kryddig touch.
Passar till: Till påskens lamm samt till rätter av fläsk- och nötkött.