HEMMETS KLIMATAVTRYCK

Av publicerat

Med hjälp av en Energikalkylator ska nu den miljömedvetne bostadsägaren kunna hålla koll på sina klimatavtryck.

 

Bakom tjänsten Energikalkylatorn står Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, tjänsten är en digital och automatiserad rådgivningstjänst. Här får du snabbt tips om hur du kan minska din bostads klimatavtryck.

– Många svenskar har blivit medvetna om att energiförbrukningen kan få stor påverkan på boendeekonomin. Med Energikalkylatorn vill vi göra det möjligt för fler att sänka sina elkostnader och samtidigt göra mer hållbara bostadsval, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Med hjälp av en Energikalkylator ska nu den miljömedvetne bostadsägaren kunna hålla koll på sina klimatavtryck.

Energikalkylatorn är en digital och automatiserad rådgivningstjänst som ger förslag på hur du kan sänka elkostnaderna i hemmet och samtidigt minska bostadens klimatavtryck. Baserat på de unika förutsättningarna hos just din bostad, till exempel energikälla och uppvärmningsmetod, ger Energikalkylatorn en skräddarsydd rapport på boendets energistatus. Den ger också förslag på lämpliga förbättringsåtgärder, vad de skulle kosta att genomföra och vilken av dem som minskar bostadens energi-förbrukning och klimatavtryck mest.

– Idag kommer drygt en tiondel av hushållens klimatpåverkan från boendet. Om fler svenskar gör mer miljömedvetna val i hemmet, som att gå över till energi från solceller, kommer det snabba på klimatomställningen. Lanseringen av Energikalkylatorn är ytterligare ett sätt för oss att bidra till en mer hållbar bostadsmarknad, säger Per Sangrud. I ett första skede riktar sig Energikalkylatorn främst till den som äger villa, radhus eller parhus. Tjänsten finns tillgänglig via Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kundportal Mina sidor och är helt kostnadsfri för användarna.

 

3 TIPS FÖR ATT SÄNKA ELKOSTNADEN & HÖJA VÄRDET PÅ BOSTADEN

1.Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se därför över lister och isoleringar. En ny ytterdörr kan höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem

Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen.

3. Installera solceller

Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen.