PLANLÖSNING som spar energi

Av publicerat

Att optimera planlösningen så att du spar energi är ett koncept som nu Ikea lanserar nu under energikrisen. Energibesparande, hemtrevligt och funktionellt är ledorden.

 

Att sänka inomhustemperaturen är kanske ett första steg för att minska energianvändningen men det går även att energioptimera sitt hem. Ikea har låtit experter titta på hur de skulle inreda ett vardagsrum och ett matrum för att dra ner energiförbrukningen. Den energioptimerade planlösningen är här!

Steg ett blev då att flytta möbler från själva värmekällorna. I nästa steg tittade man på fönstren och hängd dubbla gardiner på plats samt installerade persienner. Härtill lager av mattor på golven och fårskinn både på Att optimera planlösningen så att du spar energi är ett koncept som nu Ikea lanserar nu under energikrisen.

Energibesparande, hemtrevligt och funktionellt är ledorden. golven och i soffan.

– De flesta vet redan att man kan sänka sin energikonsumtion genom att vrida ned temperaturen hemma, men kunskapen om hur du kan möblera för att göra skillnad är inte lika stor. Förr i tiden var värme och energi något man absolut inte tog för givet, därför såg också inredningsstilar och möblering annorlunda ut. Vi vill bidra med vår kunskap när det kommer till svenska hem och visa på hur man med enkla medel kan göra det mer trivsamt hemma i vinter, säger Caroline von Garaguly, heminredningsexpert på IKEA.

 

8 ENERGIBESPARANDE INREDNINGSTIPS

1. Se över hur du möblerar hemma. Flytta på de möbler som står framför element och andra värmekällor. En välfylld bokhylla mot en yttervägg kan också isolera.

2. Sänk din temperatur i vissa rum. Sätt upp en gardin in till nästa rum så att kylan stannar på rätt sida. Du kan också rulla ihop ett lakan och lägga vid en dragig entré.

3. En stor del av den värmen som läcker igenom fönster och dörrar. Därför är det bra att möblera så att soffan står mot en innervägg, långt från fönster.

4. Ha persienner och gardiner tillsammans, flera lager är viktigt. Först en persienn, sen en tunnare gardin och sist en tjockare gardin.

5. Ha ett fårskinn eller en skön filt i soffan eller när du sitter och jobbar hemma. Det kan du enkelt ta med dig för att ha det skönt var du än är i hemmet.

6. Placera mattor på golvet för att isolera. Du kan lägga två likadana mattor bredvid varandra för att få en större yta täckt.

7. Låt det vara kallare i rum där du inte är så mycket och fokusera på rum där ni är mest.

8. Byta ut dina glödlampor till LED-lampor och använd smarta ljuskällor. Släck lamporna när du lämnar ett rum.