SÅ TRÄNAR VI 2023- EN FRISK TRÄNINGSSPANING

Av publicerat

Nu har Friskis ställt frågorna och sammanställt resultaten, här berättar vi om vad de kommit fram till när det gäller den tren-digaste träningen i år. Genom att ställa frågor till sina medlemmar tar Friskis pulsen på de hetaste rörelsemönstren just nu, vad är på uppgång, vad gillar vi och var tränar vi.

AV Y VONNE GULL

 

När Friskis utvecklar träning vill vi inte bara veta vad människor behöver och vill ha, men också vad de drömmer om. Trendspaningen har blivit ett återkommande inslag för att sammanfatta de influenser som dykt upp under året, i rapporter, på mässor och runt om i världen. Årets trend-spaning har sammanställts av Helen Eriksson och Magnus Strömberg, båda träningsutvecklare på Friskis.

TREND 1

Styrketräningen fortsätter att dominera

Gymträningen fortsätter framåt som tåget. Vi har sagt det förr men är det någonstans vi hittar yngre generationer i träningen så är det här. Att “gymma” blir alltmer som att hålla på med vilken idrott som helst. Det tränas mycket och det tränas seriöst.

 

TREND 2

Förändrade beteenden och livsstilsvanor

Vi tränar på fler sätt och på fler platser än tidigare. Många väljer att komplettera passen på träningsanläggningen med att träna hemma eller köra några pass utomhus. Vi byter och testar nytt. Kör ett pass med kompisgänget, något digitalt, yoga på stället på hörnan och söndagsjogg med lokala löparklubben. Lättillgängligt och tidseffektivt är ledorden i trenden som varit på gång ett tag och som nu sätter sig på riktigt. Här kan vi också räkna in vardagsmotionen. Att cykla till jobbet eller promenera med hunden har blivit en del av en varierad träningsrutin.

TREND 3

Det-ska-kännas-träning

Den högintensiva träningen med korta pass och hög puls har fått ett uppsving. Men nu med en extra dimension där fokus ligger på inramningen, på showen, på ljud och ljus. Tillsammans i mindre grupp får träningen det där extra trycket som gör upplevelsen komplett.

TREND 4

Mer sömlös digital träning

För bara några år sedan kopplade vi bort mobil samt ettor och nollor för en stund under träningen. Pulsklocka visst, diverse appar för att logga träningen ja, men inte i någon större utsträckning. Det börjar ändra sig. Digital träning är här på allvar år 2023. När du inte hin-ner till anläggningen har du den i fickan – puls och gemenskap, när du kan och på dina villkor. Träna med vem som helst när som helst.

Vill du veta mer om trendspaningen och träningsutbudet hos Friskis: friskissvettis.se