HUNDSPANN i vinterland

Av publicerat

Ett av det absolut härligaste sättet att uppleva vinterlandskapet är medels t hundspann.
Oavsett om du bar a åker med eller om du kör själv så bjuds du på när kontakt med natur en  0ch känslan av att vara här och nu. Denna gång slår vi oss ner i släden och njuter av dagen.

AV YVONNE GULL

 

Vi lyckades boka in en alldeles magisk dag för en hundspannstur. Solen är på väg upp då vi lämnar Skellefteå för att ta oss till Husky tour strax utanför Jörn. Resan tar en timme och trots att solen står lågt är det ljust – vilket inte alltid är fallet här uppe. Vi blir insläppta genom grinden av Peter Tech, som nyligen flyttat hit tillsammans med familj och hundar. Tidigare drev han sin verksamhet i Tyskland men med åren har det blivit allt för lite snö så att flytta var det bästa alternativet kanske framför allt för hundarna. Hundarna i hundgårdarna har uppmärksammat vår ankomst och de fina Siberian huskies och Alaskan huskies skäller och blir ivriga.

De vet att det är dags att få komma ut, snälla välj mig är nog vad de säger om vi skulle kunna läsa genom skallen. Som besökare kan du här välja om du vill åka med i släden eller om du vill köra själv och kanske även ta musherkörkort. Jag väljer att bara åka med denna gång.

 

 

Sju hundar kopplas på framför släden, här har de alla en roll att fylla. Längst fram finner vi ledarhundarna, de är de som föraren, den så kallade mushern kommunicerar med. Bakom
dem är positionen swinger, där hundar som är under träning för att ta ledarrollen ofta placeras och längst bak i ledet hittar vi Wheel-positionen där man placerar de starkaste hundarna.
Mellanpositionerna här är lag positioner och antalet hundar bakom släden varierar. Vi beger oss, starten är snabb, hundarna är ivriga. När vi kommer in i den djupa snön går det lite långsammare och färden blir snudd på ljudlös.

Det är magiskt vackert, Peter säger:
– När jag kom hit första gången och tittade på huset kände jag på en gång att jag hittat hem. Resan från Tyskland med 24 hundar i släpet gick i höstas och nu håller de alla på att göra sig
hemmastadda.

I området finns flera fina vägar att ta sig ut på, och Peter planerar att vartefter utöka sitt utbud för kunder till att inkludera olika typer av aktiviteter i form av exempelvis
bad och mat. Möjligheterna är många och intresset för att åka hundspann i alla dess former är stort, och att göra det möjligt för gästerna att boka är något Visit Skellefteå jobbar med.

Ett möte är inbokat och ett första paket kan vara bokningsbart redan nu då INRIKES lämnar tryckeriet. Det har blivit dags för oss att vända om, Peter ger hundarna kommando och de får jobba på för att svänga runt vårt ekipage. Ungefär två timmar är en lagom tid för hundarna att springa innan det är dags för paus.

 

 

Jag ställer den dumma frågan om de inte behöver vatten. Men vatten blir för kallt för dem, i stället är det mer lämpligt att äta något fett och energigivande. När det är minusgrader får hundarna hemma en ljummen soppa att dricka på morgonen – det går helt enkelt åt för mycket energi om de skulle behöva värma upp en kall dryck.

 

 

 

 

Att åka hundspann kan du som sagt göra på helt olika sätt, själv har jag tidigare kört och det var riktigt kul. Dock var jag inte riktigt redo på vilken kraft hundarna drar i väg med men en resa som förare blir aktiv på ett annat vis.

Och känslan av här och nu än tydligare. När vi återvänder till gården är det dags för lunch, potatissoppa som värms över öppen eld och nybakade Bolani – en sorts afganska pannbröd med ost och spenat. Efter att vi ätit har det lugnat ner sig i hundgårdarna och vi går in och klappar hundarna. Kelsjuka som bara den är de. Alla vill ha lite kärlek. Det blir ett fint avslut innan det är dags att åka mot flygplatsen och tillbaka hem.

I bilen berättar Bo Wikström från Visit Skellefteå om ett hundspannsföretag som specialiserat sig på lite längre hundspannsresor med franska grupper. Grupperna brukar vara ute i två till tre dagar och övernatta i fjällstugor

– att lyckas boka en sådan tur är inte helt enkelt då grupperna har första tjing. Men konceptet är lockande.

 

 

 

Ett kanske än trixigare koncept att ta del av när det kommer till att köra hundspann är Fjällräven Polar. Här handlar det om att köra hundspann i 30 mil genom den arktiska vild
– marken från Jukkasjärvi i Lappland till Signadalen i utkanten av de norska fjordarna. Under sex dagar får här 20 personer från olika delar av världen möjlighet att uppleva något helt unikt.
Deltagarna har alla varit med och tävlat om en plats här och i början av april bär det av. Är du sugen på att försöka ta en plats 2024 så är det dags för nästa ansökan nu i höst – checka in Fjällrävens hemsida för mer information.

 

BOKA HUNDSLÄDE
Alla aktörer jobbar lite olika så har du speciella behov ring och fråga. De flesta tar gärna med barn, vissa har åldersgräns om du ska få köra själv. Ibland kan du även låna kläder på plats.
Klä dig varmt! Njut!