CAROLA & MÅNS – PÅ SAMMA SCEN

Av publicerat

Carola Häggkvist och Måns Zelmerlöw behöver egentligen inte presenteras med efternamn. När de två svenska superstjärnorna ger sig ut på arenaturné i julens tecken räcker det med att säga ‘Carola och Måns’ för

att fansen ska möta upp för att se duons glittrande julkonsert som bär titeln A Grand X-mas.

TEXT MONIKA AGORELIUS FOTO PETER KNUTSON

Både Carola och Måns är kända för sina fantastiska julshower, på varsitt håll, och att de nu intar scenen tillsammans är en dröm som går i uppfyllelse för dem båda.

– Jag var väldigt sugen på att göra en arenaturné och ville göra det tillsammans med en annan artist, säger Måns Zelmerlöw till INRIKES. Drömmen var ju så klart att få med Carola, men jag var rätt säker på att hon hade egna planer i Steninge Slottslada, där hon haft sina julshower de senaste åren. Men jag tänkte att vi kan väl alltid fråga henne och jag blev så oerhört glad när hon tackade ja! Både Carola och jag har enormt mycket energi på scen och jag är helt säker på att man som besökare kommer få lika delar julmys och julfest.

“Både Carola och jag har enormt mycket energi på scen och jag är helt säker på att man som besökare kommer få lika delar julmys och julfest.”

 

 

I PRECIS RÄTT TID

Carola säger till INRIKES att det fantastiska erbjudandet kom i precis rätt tid för henne. Hon älskar julen, har gett ut flera album med julmusik och skrivit en julbok. De senaste åren har hon haft en populär julshow i egen regi, som även sändes på SVT. Men i år kände hon för att göra något annorlunda.

– Jag fortsätter gärna att göra mina egna julshower i framtiden, men det kändes som en gåva från ovan att detta blir av nu. Jag blev tillfrågad och kände direkt att få göra detta tillsammans med Måns skulle bli perfekt. Paret träffades på scenen första gången på Viktoria-dagen 2007. För att fira Kronprinses- sans 30-årsdag framförde de Som en bro över mörka vatten tillsammans och det var succé direkt. Carola berättar att det kändes naturligt att sjunga ihop med Måns från första stund. Måns erkänner att han var rejält nervös för att träffa Carola.

– Jag har alltid varit ett Carola-fan, ända sen jag och mormor såg Fångad av en Stormvind i Melodifestivalen, säger han. Det finns ingen som Carola, hon kan liksom äga en scen så fullständigt och ha så mycket power i varenda rörelse, varenda ton.

Carola fnissar när hon minns att Måns var nervös över att träffa henne.

– När vi möttes första gången så berättade han att han var nervös. Han var väldigt ärlig, gullig och rak och det var fint att mötas då. Jag är stolt över honom för han har utvecklats så fantastiskt fint och att han är programledare, och han har utvecklat sången massor. Han har landat i låtarna som en riktig popstar. Dessutom gör han bra insatser i Afrika med sin foundation som han driver tillsammans med Jonas Björkman. Jag är stolt över Måns. Han är en bra förebild. Han har mycket att ge och utvecklas hela tiden.

ETT KREATIVT SAMARBETE

Måns berättar att de hade flertalet workshops och repetitioner tillsammans med 13-man- nabandet som hänger med honom och Carola på arenaturnén. Han beskriver samarbetet som över all förväntan kreativt och att det är något speciellt med just en julshow.

– Det är myset, att ta en stund tillsammans och bara koppla bort och lyssna på musik som man bara lyssnar på en gång om året. Musik som väcker minnen.

Carola tycker att det ska bli roligt att få tillbringa mer tid tillsammans med Måns under turnén.

– Det är så enkelt att arbeta tillsammans med Måns. Inte för att enkelt alltid behöver vara bra, men det var så naturligt att vi kan göra en skön show tillsammans. Måns lyssnar in, han är självsäker, omedelbar och vi låter bra ihop. Repetitionerna gick väldigt bra.

Hon fnissar och tillägger:

– Måns är en sådan där som bara behöver titta på ett textblad och sen kan han texten utantill. Jag måste plugga lite mer, repetera lite mer.

 

“Måns är en sådan där som bara behöver titta på ett textblad och sen kan han texten utantill. Jag måste plugga lite mer, repetera lite mer.”

 

Foto: Anders Sällström

 

 

GUD & GOSPEL

Carola ser fram emot hela showen, men hon er- känner samtidigt att hon brinner extra mycket för gospel – som det kommer att bjudas en del på under konserten, hon berättar:

– Jag tror att Måns ser fram emot det också, att det ska glöda och bli starkt. Jag upplever att människor i Sverige älskar gospel, att bli berörda och vill kunna andas ut på en julkonsert. Att få frid, kärlek, hopp och framtidstro. Det är ju precis det som jag tror att julbudskapet är menat och att vi ska se varandra och att vi ska få uppleva att vi själva är sedda, gärna att hela himmelen ser oss och att stjärnorna får lysa så starkt att vi någonstans kan våga tro på att det finns en Gud som älskar oss och som
har en större väg och plan med våra liv än vad vi alltid kan se och förstå. Att vi kan få landa i den gemenskapen med kärlek och trygghet, och att änglarna sjöng när Jesus föddes. Att en ny tid startades när Jesus föddes och nådens tid för att bara säga ja till den största av alla julklappar som ju är Jesusbarnet. Jesus verk när han gick här på jorden och tron på att han är uppstånden och har gjort en väg till himmeln för oss. Det är min basala kristna tro och det känns fantastiskt att få sjunga och att vara en berättare i juletid. Det handlar inte bara om mig och mina känslor i detta, de kan jag gärna dela, men just det här att man får vila i berättelsen någonstans. I min akt går jag på ett sätt in i Maria-rollen och får vara berättaren i Himlen i min famn, som har blivit en jättestor julsång och är älskad i hela Norden.

 

 

 

 

EN LÄNGRE STARTSTRÄCKA

Nästa år firar Carola 40 år som artist. Hon fick ett uppseendeväckande genombrott som 16-åring med låten Främling i 1983 års Melodifestival. Efter närmare 30 album, otaliga hitlåtar, turnéer och konserter är hon en artist i absolut världsklass. Hon säger att hon älskar sitt arbete lika mycket nu som då. Men hon erkänner att de krävs lite mer för att komma i konsertform nu för tiden.

– Inför konserter börjar man trappa upp och tänker på vad man äter, och hur man tränar och man andas på ett annat sätt. Ju äldre man blir så behöver ju framförhållningen vara lite längre. Jag har en längre startsträcka, så att säga, jag måste mjuka upp och stretcha och jag får springa lite i korridorerna innan konserterna. Jag sjunger upp, sminkar mig, gör min i ordning och jag vill inte stressa lika mycket som jag gjorde förr, fast det vet jag att det kommer att bli bra.

När Måns får frågan vilken låt han mest ser fram emot att sjunga och om det finns det någonstans i Sverige han älskar mer än andra att uppträda så kommer svaret snabbt:

– Klart att Skåne ligger varmt om hjärtat eftersom jag kommer därifrån och alltid får ett väldigt varmt välkomnande när jag spelar ‘himma’. Jag ser verkligen fram emot att få framföra min och Carolas nya jul-singel Let’s Sing (It’s Christmas Time). Och The Prayer, den har jag också alltid drömt om att framföra – och att nu få göra den med en sådan idol som Carola, det är stort!page1image1643376

 

A GRAND X-MAS, TURNÉPLAN

November

PREMIÄR!
24 JÖNKÖPING, Husqvarna Garden
26 HELSINGBORG, Helsingborg Arena

December

2 LULEÅ, Coop Norrbotten Arena
3 ÖRNSKÖLDSVIK, Hägglunds Arena 8 VÄXJÖ, Vida Arena
9 MALMÖ, Malmö Arena
10 GÖTEBORG, Scandinavium
14 STOCKHOLM, Avicii Arena
15 LINKÖPING, Saab Arena
16 ÖREBRO, Conventum
17 GÄVLE, Monitor ERP Arena

 

MÅNS ZELMERLÖW – 3 SNABBA

Julfirande: Efter en julturné längtar jag efter att bara få komma hem, koppla bort allt, vara i stunden och laga kalkon i timmar!

Bästa jullåten genom tiderna: Christmas Song med Nat King Cole.

Gör helst en ledig dag: Det är en del att stå i, men jag är nybliven trebarnsfar så jag ska försöka klämma in så mycket familjetid som möjligt i vinter.

CAROLA HÄGGKVIST – 3 SNABBA

Julfirande: Jag diggar mest när man är uppe i fjällen och åker släde och blir lite kall och sedan går in och får dricka choklad och titta in i en brasa. Sedan är det roligt att klä upp sig lite grann och gå på midnattsmässa eller juldagsmässa. Kalle Anka har ju alltid hängt med, men barnen nu undrar ju varför det ska vara så speciellt för oss att titta på Kalle på julafton-eftermiddagen. Jag älskar allt på julbordet. Jag äter grisfötter och även vegetariskt om det står framme.

Bästa jullåten genom tiderna: Svårt att välja bara en, så jag väljer tre: Å helga natt, Adams julsång och Stilla natt.

Gör helst en ledig dag: Det beror vilken årstid det är. Jag åker skidor på vintern, eller vat- tenskidor om det är sommar. Jag är aktiv. Jag är en doftmänniska, jag måste få känna doften av löven och naturen. Känna vinden och vara i rörelse.