CAMILLA LÄCKBERG- EFTER LÄNGTAD ÅTERKOMST

Av publicerat

En mer produktiv och driven kvinna än Camilla Läckberg får man leta efter. Nu är den världsberömda deckardrottningen aktuell med
Gökungen, som är den efterlängtade elfte boken i Fjällbacka-serien.
TEXT MONIKA AGORELIUS FOTOJIMMY BACKIUS

 

 

“För mig har det alltid fallit sig naturligt att se mig både som författare och affärskvinna och jag
har aldrig sett något motsägande i det.”

Efter att ha arbetat med bokserien i princip oavbrutet under en femtonårsperiod valde Camilla för fem år sedan att ta en paus från Fjällbacka. Hon
förklarar att en av hennes största rädslor varit att stagnera och enbart skriva på rutin. Under pausen från Fjällbacka har hon haft fullt upp med en rad andra projekt. Bland
annat skapade hon en författarduo med mentalisten Henrik Fexeus, som ledde till böckerna Box och Kult. Men nu är det, som sagt, äntligen dags att återvända till Fjällbacka och åter möta de älskade karaktärerna Erica och Patrik – ett återseende som Camilla beskrivit som väldigt känslomässigt och sentimentalt med väldigt spännande och tryggt.
INRIKES fick en pratstund med Camilla  och ställde några nyfikna frågor om vad som driver och inspirerar hennes kreativitet och entreprenörskap.

Berätta hur du balanserar ditt kreativa skapande som författare med entreprenörskapet.

– För mig har det alltid fallit sig naturligt att se mig både som författare och affärskvinna och jag har aldrig sett något motsägande i det. Jag kommer från en bakgrund som civilekonom, med marknadsföring som inriktning så det hade varit korkat av mig att inte använda mina kunskaper, i min egen karriär som författare.

 

“Jag har fått öva på att våga använda min röst, och idag är det något som kommer naturligt. Men jag väljer mina tillfällen, jag varken kan eller vill ha en åsikt om allt”

Foto: Elisabeth Toll

 

Håller du råkoll på dina olika ekonomiska intressen själv, eller förlitar du dig mycket på rådgivare och anställda?
Är entreprenörskapet något du gillar att jobba med, eller känns det som ett ’nödvändigt ont’ för att driva företaget
framåt?

– Jag har bra rådgivare runt mig som jag litar på, så jag tar in råd när jag behöver det. Vad gäller entreprenörskapet har det alltid varit något som roat och intresserat mig, och det står aldrig i konflikt med mitt skrivande. När jag skriver tänker jag aldrig på marknadsföring, försäljning och så vidare. Men när boken väl är klar, så självklart vill jag att den ska nå ut till så många som möjligt.

Var skriver du bäst?

– Jag gillar att sitta hemma i soffhörnet och skriva. Jag kan sitta på fik eller restauranger och liknande röriga ställen också, jag har inget problem med det, men jag trivs bra med att
jobba hemma.

Det är beundransvärt att du vågar stå upp för dig själv och ha starka åsikter offentligt. Är det bara kul, eller är det emellanåt en börda att förväntas kommentera i olika frågor?

– Jag har fått öva på att våga använda min röst, och idag är det något som kommer naturligt. Men jag väljer mina tillfällen, jag varken kan eller vill ha en åsikt om allt, men när det är något som på riktigt betyder något för mig – ja då är jag tydlig med var jag står, och har inga som helt problem med det.

Finns det någon särskild person i ditt liv som inspirerat och drivit dig framåt?

– Min pappa gav mig min kärlek till böcker, och har i väldigt mycket annat i livet, varit min förebild. Jag önskar ofta att pappa hade fått levt och upplevt min framgång, och jag vet att han hade varit min största supporter.

Hur ser dina barn på din karriär?

– Jag har fyra barn mina två äldsta är djupt ointresserade av vad jag sysslar med, de är bokmalar och läser kopiöst mycket men ingen av dem har intresserat sig för att läsa mina böcker. Min nästa yngsta är en udda karaktär, han dyrkar allt jag gör och tycker att jag är fantastisk. Han kan allt om min karriär och är nästan lite för intresserad. Min yngsta bryr sig inte.

Hur hittar du intressanta karaktärer till dina böcker? Är du road av att studera människor?

– Jag är extremt intresserad av mänskligt beteende och det är ju det som är det fina i kråksången att det ser man ju överallt. Det finns inget speciellt ställe utan det är något jag
samlat på mig genom åren, tack vare människor jag mött, vänner, familj. Jag tycker att det är fruktansvärt intressant.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Så lite som möjligt, skotar runt i raggsockar och kollar på TV, lagar mat och hänger med familjen. Vad står på agendan i höst och vinter?
– Efter att ha avslutat lanseringen av min bok Gökungen ska jag bland annat skriva på min tredje bok tillsammans med Henrik Fexeus. Jag har även en del TV- och filmprojekt
och ska bland annat besöka filminspelningen i Kenya som nyss påbörjats med produktionsbolaget Bad Flamingo som jag är delägare i. Sen ska jag även gå en kurs i New York i för att skriva filmmanus.

Om vi tittar 5–10 år i framtiden; vad hoppas du att du gjort då i karriären respektive på ett mer personligt plan?

– Jag hoppas jag hittar en bättre balans mellan jobb och fritid och kanske har lite mer av det senare. Med det sagt tror jag ändå jag kommer ha skrivit några böcker till, och även
gjort fler projekt inom film och TV.

“Efter att ha avslutat lanseringen av min bok Gökungen ska jag bland annat skriva på min tredje bok tillsammans med Henrik Fexeus.”

Foto: Elisabeth Toll

 

 

OM BOKEN GÖKUNGEN

Camilla Läckberg är tillbaka i Fjällbacka! Två fruktansvärda händelser, utan synbart samband, skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal.
Henning Bauer, nobelpristagare i litteratur, drabbas av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han håller till för att skriva den tionde delen i sin världsberömda romansvit. Patrik
Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen av fallen, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

 

Foto: Elisabeth Toll

 

 

3 SNABBA
Favoritplatser i Sverige:
“Västkusten. Det är ju hemma för mig. Jag älskar att åka tåg och är fascinerad över knytpunkter, sådana där platser jag rest igenom men aldrig stannat vid. Herrljunga,
Töreboda, Hallstahammar. Man har rest igenom dem så många gånger men aldrig satt sin fot där annat än på perrongen. En vacker dag får jag stanna till och lära känna
dessa platser bättre.”
Idoler:
“Författaren Michael Connolly. Jag har träffat honom vid två tillfällen. Första gången var på ett mingel på Crime Fest i New York. Andra tillfället var när jag var på besök i Los
Angeles och fick komma på inspelningen av Bosch. Jag kände regissören Henrik Bastin och när jag kom till inspelningen var även Michael Connolly där den dagen. Det var så
stort för mig att min hjärna började ryka.”
Möten med beundrare:
“Jag har inget emot att bli igenkänd. Ibland är man ute någonstans och besöker damtoan och så kommer någon och vill ta en selfie. Det är okej dock. Folk är oftast så gulliga.”

 

CAMILLA LÄCKBERG
Yrke: Författare
Ålder: 48
Bor: Stockholm
Familj: Man och fyra barn.
Bakgrund i korthet: Debuterade med första boken i Fjällbacka-serien, Isprinsessan 2003. Har även skrivit barnböcker, kokböcker samt gett ut två böcker i samarbete
med mentalisten Henrik Fexeus. Har medverkat olika TV-program som till exempel Let’s Dance, Stjärnorna på slottet och Svenska powerkvinnor. Hon skriver TV- och
filmmanus, bland annat filmen Glaciär som kom ut förra året samt TV-såpan Lyckoviken. I egenskap av entreprenör har hon satsat på bland annat film- och TV-produktionsbolaget Bad Flamingo Studios, ett musikförlag, samt är delägande i företag som bland annat tillverkar vin, smycken och hudvård.
Aktuell med: Gökungen, som är den elfte boken i deckarserien om Fjällbacka-morden.