Olga Rönnberg – HAR PLANER FÖR LIVET

Av publicerat

Nu i höst är Olga Rönnberg aktuell med boken My journal, ett verktyg som ska hjälpa dig att skapa ett dröm år där dina mål och drömmar får plats att slå rot. INRIKES loggar in för ett digitalt möte.
TEXT MONIKA AGORELIUS FOTOHÅKAN RÖNNBERG

 

 

“Boken är en life-planner som är utformad för dig som vill förverkliga dina mål och drömmar. Funderar du kanske på att göra olika livsval, våga ta steget fullt ut eller bryta dåliga vanor?”

 

Olga Rönnberg är en av Sveriges mest populära personliga tränare med specialinriktning på kvinnor. Tack vare sina populära böcker och träningsappen Mamma Fitness, numera Trainimal Woman, har hon genom åren coachat ett stort antal kvinnor genom viktnedgång, graviditet, aktiv träning och klimakteriet. I höst kommer hennes nya bok, en så kallad life planner, som är utformad för dig som vill förverkliga dina mål och drömmar. INRIKES möter upp med Olga via Zoom.
Varför bytte träningsappen namn från MammaFitness till Trainimal Woman?
– Tidigare riktade vi oss främst till mammor, men det kändes för snävt. Vår styrka sträcker sig över hela livet, därför byter vi namn
och blir Trainimal Woman – styrka för kvinnor. Vi fokuserar oss extra mycket på kvinnor i klimakteriet. Alla kvinnor hamnar där och det är en tid i livet då kvinnor behöver extra hjälp med kost- och träningsråd.

Berätta om din nya bok, My journal – skapa ditt eget drömår.
– Boken är en life-planner som är utformad för dig som vill förverkliga dina mål och drömmar. Funderar du kanske på att göra olika
livsval, våga ta steget fullt ut eller bryta dåliga vanor? Med hjälp av den här life-plannern samlar du dina reflektioner över det som händer dig, och vad du kan göra för att ta dig dit du vill med personligt anpassade lösningar.

Du driver företag och har fem barn. Hur hinner du allt?
– Mina barn är stora nu, så de klarar sig rätt så bra själva. Vi bor i Spanien med två av barnen, våra 13-åriga tvillingar bor med oss här i Spanien och studerar på en internationell skola. De tre äldsta barnen som är 29, 24 respektive 22 år de bor i Sverige.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Jag har jobbat online i elva år nu så jag var van vid det redan innan pandemin startade. Mina dagar är inte 9 till 5, när man har eget företag så blir det ju snarare 24 timmar om dygnry. Men jag försöker att fokusera på det
jag måste göra så att jag använder min arbetstid effektivt. Min man och jag driver företaget tillsammans. Han är styrelseordförande
och jag är VD.

Tränar du varje dag?
– Nej. Jag tränar kanske fyra gånger per vecka. Jag är verkligen ingen super woman som tränar varje dag. Tvärtom, jag försöker
att förenkla så mycket som möjligt i mitt liv och må gott. Jag är inte träningstypen som stiger upp klockan 5 på morgonen för att
träna. Absolut inte. Jag sover hellre några timmar extra.

Vad äter du helst?
– Jag är inte på någon sätt extrem när det kommer till mat. Jag är inte en sådan där hysterisk fitnessprofil som du ser på Instagram. Jag har varit det, jag har gått igenom det, men jag har ändrat mig och försöker att leva på ett sätt som är hållbart för mig. Jag ser ingen anledning till att man ska straffa sig själv, att en massa år ska gå åt till att tänka ‘vad ska jag äta?, vad får jag äta?, oj oj oj
det här är förbjudet’. Jag gillar inte det svart-vita tänket, som många kvinnor lätt fastnar i. Jag vill hitta den gyllene mittenvägen.

Mittenvägen låter ju vettigt.
– Ja, men många tycker kanske inte att det är så sexigt för det finns ingen ‘kamp’ i det, inget man måste tvinga sig till, inget man
måste avstå. Men jag tror inte att ‘av-och-på’- metoden är bra, det är mycket bättre att hitta mittenvägen – det är den vi alla behöver hitta, för att ha en god mental hälsa, sova, äta, vara aktiv fysisk och styrketräna.

 

 

“Jag tror att man behöver fundera lite på det där med att vi uppfattar vissa saker som synd. Det blir negativa känslor och det är inte bra. Jag tror att man måste avdramatisera lite grand, vara lite självförlåtande, vara lite vänligare mot sig själv helt enkelt.”

Du pratar ofta om styrketräning. Varför är det så viktigt?
– Styrketräning är ett måste för kvinnor för att hålla sig starka och behålla muskelmassan, för att undvika skador när vi blir äldre.

Hur uppmuntrar man andra att träna och leva friskare liv?
– Man kan inte förändra en annan person och säga ‘du måste gå ned i vikt’ eller liknande. Han eller hon måste komma till den insikten själv. Ju mer du tjatar ju mer anti blir den människan. Lev efter eget exempel, det är mitt bästa tips, men man ska inte vara så där äckligt positiv och ge andra goda råd om de inte har bett om det.

Tror du att många bär på skuldkänslor kring träning och kost?
– Ja, tyvärr. Det är inget bra att alltid gå runt med skuldkänslor. Det är inget bra om man tränar för att man känner skuld över något
man har ätit eller för att man varit lat ett tag eller ätit för mycket en dag, för då betyder det i din värld att du har syndat. Och den där synden hänger ihop med att du har tagit det lugnt en dag och du har ätit lite för mycket och lite för gott, och då känner du att du har syndat. Jag tror att man behöver fundera lite på det där med att vi uppfattar vissa saker som synd. Det blir negativa känslor och det är inte bra. Jag tror att man måste avdramatisera lite grand, vara lite självförlåtande, vara lite vänligare mot sig själv
helt enkelt.

Du är en inspiration för väldigt många kvinnor. Det måste kännas väldigt roligt att veta att du kan inspirera andra till ett liv fyllt av lustfylld träning och hälsosam livsstil?
– Jag hade en idé och jag jobbade på den i många år och så blev det som det blev. Jag är inte så speciell. Jag tror att vem som helst
kan starta upp någonting, utveckla och bli någonting, men det krävs ju så klart en viss viljestyrka, resurser och tajmning. Det måste
ju på något sätt finnas vissa förutsättningar. Jag startade från ingenting. Det enda vi hade var min dator, inga pengar eller sådant utan startade med att ge träningsråd på mejl och sedan startade jag den digitala versionen av MammaFitness för tretton år sedan strax efter att mina tvillingar föddes.

Ditt företag har vuxit stort de senaste tretton åren. Grattis!
– Tack. Idag har vi blivit den ledande digitala aktören inom träning och kost för mammor och hjälpt över 30 000 kvinnor! MammaFitness har vuxit till 30 tränare och kostrådgivare, tusentals och åter tusentals nöjda mammor bekräftar att vi är på rätt spår och vi fortsätter utvecklas i vår ambition att vara en naturlig del av mammornas liv. Trainimal Womans app är framtagen med, över 20 års, erfarenhet av att coacha kvinnor i kost och träning. Genom appen får du tillgång till övningar och instruktioner att utföra hemma eller på gymmet. Oavsett om du är nybörjare, proffs på träning eller har specifika behov som träning under graviditet eller klimakteriet, hitta du träningen för dina behov i Trinimal Womans träningsapp för kvinnor.

Vilket är ditt bästa råd till blivande entreprenörer?
– Det är stor konkurrens idag i många olika branscher, men jag tror inte att man ska jämföra sig så mycket med andra. Det är ju bra att ha ett öga på vad andra gör och var branschen man vill in på är på väg, men att man måste ändå hitta det som är unikt i idéen och hitta sitt eget sätt att göra det på. Det sägs ju att folk köper inte tjänster, folk köper folk – om du förstår vad jag menar – och ibland kan det vara att hon eller han säger allt rätt men jag är inte mottaglig. Men om han eller hon har rätt personlighet så kan det hjälpa mig att bli inspirerad. Så det gäller att hitta sin egen röst och använda sin egen personlighet för att starta upp ett framgångsrikt företag.

OLGAS 5 BÄSTA TRÄNINGSTIPS FÖR KVINNOR
• Styrketräna! Det är A och O. Promenaderna leder ingen vart.
• Ät allsidigt men prioritera protein.
• Avdramatisera maten så mycket du bara kan. Mår du dåligt på måndag efter helgen och vill starta om? Det är ett tecken på ansträngd matrelation.
• Sluta hoppa runt när du är på gymmet. Fokusera på att bli starkare och starkare, se inte svett som tecken på ett effektivt pass.
• Pusha när du styrketränar!

Foto: Foto: Christian Pohl

 

OLGAS TRÄNINGSTIPS PÅ SEMESTERN
• Ät på samma sätt som du äter hemma.
• Ta en vecka off från träningen när du är på semester. Vilket betyder: se till att slappa när du är ledig. Musklerna kommer inte åka av dig på en vecka.
• Var nyfiken! Smaka lokala maträtter.
• Ta det lugnt med alkoholen.

Foto: Christian Pohl

OLGA RÖNNBERG
Gör: VD, Trainimal AB.
Ålder: 49 år
Familj: Man och fem barn.
Bor: Marbella i Spanien.
Bakgrund i korthet: Uppväxt i Ryssland. Flyttade till Sverige som 19-åring. Arbetade som personlig tränare på gym. Startade
MammaFitness 2010. Har skrivit sju böcker om träning, medverkat i flera TV-program med mera.
Aktuell: Boken My journal – skapa ditt eget drömår som släpps den 18 november på Bonnier Fakta.