KROATIEN -En upplevelse som ger mersmak

Av publicerat

I sydvästra Kroatien ligger Dalmatien, ett spännande och historisk t landskap perfek t för en semester där många typer av upplevelser kan inkluderas. Cykling, historia och mat var några av de ingredienser som inkluderades i vår t besök.
AV YVONNE GULL

 

Det Adriatiska havet lockar och är centralt i upplevelsen av Kroatien. Att segla här är populärt och många väljer att hyra båt och besättning på plats. Men det finns även gott om båtar i linjetrafik och båtar som erbjuder dagsutflykter. Här väntar nu naturen och havet på att upplevas. Härtill finns mängder av historia att dyka ner i och medelhavsmat av färska ingredienser och lokalproducerade och så klart fiskade råvaror som väntar på att stilla din hunger.
Vi anländer till Split som är regionens huvudstad – och här väljer många att ha sin utgångspunkt. Det är nämligen enkelt att ta
en dagstur ut till de närmaste öarna och sedan återvända till staden och dess puls efter några timmar. Vår plan innebär i stället att vi kommer att avsluta vårt kroatienbesök här om några dagar. Vi tar oss ner till hamnen för att ta en båt över till Hvar som är en av de största öarna i den kroatiska skärgården.

Foto: Ivan Coric/ Kroatiska Turistrådet

“Bakom oss lämnar vi Split som visar upp sig som en vacker kuliss. Byggmaterialet är kalksten och många av byggnaderna är gamla och är en del i landets historia.”

EN STADSSILUETT I KALKSTEN
Bakom oss lämnar vi Split som visar upp sig som en vacker kuliss. Byggmaterialet är kalksten och många av byggnaderna är gamla och är en del i landets historia. Den kroatiska kalkstenen går även på export och kallas då karst, ett sidospår som vi lämnar denna gång och i stället kliver ombord på en katamaran som ska ta oss till Hvar. Resan tar omkring två timmar, och ön är även känd som en populär anhalt för de lyxjakter som cirkulerar i Medelhavet under sommaren. Vacker natur och pittoreska hamnar
är några av komponenterna. Vi läger till och hinner kika in i en liten kyrka alldeles vid kajkanten innan vi promenerar
bort till Amfora Hotel. Hotellet är stort och utsikten över havet magnifik. Poolområdet icke att förglömma, för den som verkligen bara vill ta det lugnt går det att stanna här i flera dagar. Vi äter middag inne i den medeltida staden, lokalproducerat vin härtill. Gränderna är smala och kuperade och inte helt lättnavigerade. En drink efter maten och mörkrets inträde är snabbt.

CYKELTUR GENOM LANDSKAPET
Nästa morgon ska vi ut och upptäcka landskapet medelst cykel så efter frukosten väntar en transport till Brusje där våra cyklar är uppställda. Vi är omkring 10 personer i gruppen och våra guider är från ön. Just den väg vi ska cykla på var tidigare en huvudväg men idag används den nästan inte alls förutom av de som bor eller arbetar i området, idag bor här under 200 personer, en ordentlig minskning sedan 1900-talet då över 1 000 personer levde här. Brusje och området härikring var vida känt för sina lavendelodlingar. Dock har stora eldsvådor under 1980- och 1990-talet gjort att det inte riktigt finns några stora lavendelfält här och lavendelproduktionen är ringa. En stor fördel med att cykla här är att du samtidigt kommer nära naturen, samtidigt som du faktiskt förflyttar dig någorlunda snabbt. Den varma vinden och doften av rosmarin är en del i upplevelsen. Vårt besök ägde rum i början
av maj och vår guide tipsar: Det är just nu och senare under hösten som det passar allra bäst att upptäcka ön på detta vis. På sommaren är det helt enkelt för varmt att cykla.

Foto: Julia Duval/ Kroatiska Turistrådet

I HJÄRTAT AV MÅLTIDEN
Vi stannar till vid ett vinfält. Här har ett solskydd byggts och vi samlar ihop gruppen. Detta visar sig även vara en populär plats för
grupper att boka in en lunch eller middag. Självklart med det lokala vinet i glaset. Denna gång stannar vi inte här utan fortsätter till
restaurang Kokot i byn Dol. Här äter vi på en restaurang hemma hos en familj i byn som själva odlar och producerar de flesta av de ingredienser som ingår i vår måltid. Vi sitter länge vid bordet och njuter, det är något speciellt med
att hamna mitt i hjärtat av måltiden och familjemedlemmarna som samtidigt sköter både serveringen och livet som pågår parallellt.
Det återstår nu fem kilometers cykling tills vi är framme i vår slutdestination för dagen, Jelsa. Och den sista delen av turen går längs
strandkanten. Vattnet är så underbart klart att det är svårt att inte bara svänga av vägen, parkera cykeln och plumsa i. Men vi är flera i gruppen, så vi håller ihop och trampar på fram till vårt hotell. Står solen högt är det kanske inte lika lockande att cykla utan då kanske en badbåt till grannön Pakleni lockar än mer. Här finns mängder av vackra naturstränder, men bara att vara ute på havet lockar en solig dag. Sök skuggläge och använd hög SPF! Vi har en lucka på några timmar innan middagen så tillsammans med Jacek från Polen beger jag mig ner till hamnen för en predinner fika och kaka. Det är verkligen som att sitta mitt i en filmkuliss. De äldre männen sitter och samtalar, barnen leker och cyklar kring. De unga paren ser varandra djupt in i ögonen. Jelsa är en underbar medeltida hamnstad med både kyrka och torg. Shopping, steniga gränder, god mat är självklara ingredienser. Men att bara
sitta här nere timmarna innan middagen och se på folklivet ger fart i samtalet.

 

Foto: Ivo Biocina/ Kroatiska Turistrådet

EN SPEKTAKULÄR STRAND
Nästa morgon är det dags för oss att bege oss till Brač, även den en av de större öarna. Båten från hamnen i Jelsa till staden Bol, på öns södra sida, tar bara 45 minuter. Här möts vi upp av två guider från Big Blue Sport och lika många elcyklar som vi är i vår grupp. Staden Bol är en av den äldsta bosättningen här på ön, som vi denna gång inte hinner utforska närmare. I stället sitter vi upp i sadeln och trampar i väg västerut, och vi stannar till i ett perfekt läge på stranden Dugi Rat, med utsikt över vad som kallas Golden Horn – en fullkomligt magisk plats. Stranden som sticker ut som en tunga, med sandstrand på vardera sida är känd som en av de allra vackraste och mest spektakulära i det Adriatiska havet som här är kristallklart. Åh va jag vill bada! Men vi ska ta oss över till öns andra sida så det är bara att sitta upp i sadeln igen. En av de främsta fördelarna med elcykel är att du tar dig långt, särskilt uppför, utan att göra av med så där jättemycket energi. Dock tycker jag själv att det är lite läskigt att köra på stenigt underlag då det är lätt att få sladd. Ett tips är att redan när du bokar ta reda på hur utmanande själva turen är. När jag talar med Dino Ivančić som är vår guide berättar han att han ibland tar med sig besökare här upp på en vandring till klostret Blaca Hermitage som sedan 1500-talet
ligger här såsom insprängt i berget. Detta besök får dock bli en annan gång, då vår plan nu är att ta oss upp till öns högsta punkt – Vidova Gora som med sina 778 meter över havet bjuder på en magnifik panoramautsikt och varifrån det även går att se Golden Horn som nu mitt i cykelturen lockar än mer. Vi fortsätter vår färd, som nu går nedför och kommer 12 kilometer senare fram till Donji
Humac och restaurangen Konoba Kopačina. Rustikt, grillat, fantastiska omgivningar och bra service är vad vi bjuds på. Här vill man sitta länge och vila kroppen och njuta, möjlighet finns faktiskt även att hyra en lägenhet här.
Men vi trampar vidare och hinner med en vinprovning på vägen och når sedan några timmar
senare vårt mål Supetar.

GRILLAD FISK
Staden Supetar är från romartiden och även här finns ett stort torg där restaurangerna slår upp under sommaren. En fin kyrka och en hel del massa annat att upptäcka för den historieintresserade. Grillad fisk och lokalproducerat vin är
nyckelingredienserna i den middag vi serveras på den lilla restaurangen Vinotoka, med sittplatser både inom- och utomhus.
Nästa morgon är det dags att återvända till Split för en lunch och en rundtur i staden innan det bär av hem igen. Att bara tillbringa så lite tid i en så magnifik stad som Split ger om inte något annat så i alla fall mersmak. Vi äter lunch på restaurang Santa Lucia, under stora parasoller på ett vackert torg mitt i stadens myller. Vår guide Dino bor här och otaliga är de människor som kommer fram och hälsar. Så även guiden på Diocletianus palats som vi innan lunchen hunnit besöka. Palatset som byggdes under slutet av 200-talet har byggts ut under åren och otaliga är de historier som ryms mellan dess väggar. Den magnifika katedralen ser vi bara från utsidan, en klättring upp i klocktornet sägs vara värt mödan får jag höra.

Foto: Aleksandar Gospic/ Kroatiska Turistrådet

STADENS GRÖNA OAS
Vår allra sista strapats i staden blir en promenad i Marjan parken. En grön oas som bjuder på många olika element. En vy över staden, utsikt över havet och det där lugnet som är skönt att få även i en stad. Jag skulle nog kunna likna vår
långa promenad här vid en dito på Djurgården i Stockholm en alldeles vanlig vardag. Det är lätt att förstå att Kroatien är en populär semesterdestination. Här finns så otroligt mycket att uppleva, njuta av och utforska. Själv är jag sugen på att uppleva regionen från en segelbåt nästa gång. Och så klart vill jag upp i det där klocktornet och se på utsikten, och såklart vill jag ligga på stranden Golden Horn i många timmar, och så …

 

Foto: Sergio Gobbo/ Kroatiska Turistrådet

HVAR
Turistinformation Allt du vill veta om Hvar, och tips på vad som finns att upptäcka.
www.hvarinfo.com
HOTEL AMFORA
Stort hotell med underbart poolområde och utsikt över havet.
www.suncanihvar.com/amfora

BRAČ
Turistinformation
Allt du vill veta om Brač, tips, nyheter och aktiviteter.
www.bol.hr/en
AKTIV SEMESTER PÅ BRAČ
Är dem du ska vända dig till om du vill cykla, vindsurfa eller hyra kajak på Brač.
www.bigbluesport.com
GRILLAT MITT PÅ ÖN
Boka bord på Konoba Kopačina i Donji Humac för den godaste medelhavsmaten såsom lamm, fårost och kött samt färsk fisk
och skaldjur.
www.konoba-kopacina.com