KARL FREDRIK – PÅ ÖSTERLEN

Av publicerat

 

Trädgårdsmästaren och entreprenören Karl Fredrik Gustafsson startade sitt första företag redan som tonåring, och är i dag en välkänd profil kanske framför allt bland alla som älskar trädgård.

AV MARLENE RINDÅ JIKITA

“Det betyder att husen och gårdarna står på rad längs den ganska smala vägen, vilket skapar en del problem när många vill besöka butiken samtidigt.”

Redan tidigt var Karl Fredrik inne på trädgårdsbanan. Det började med ett projektarbete om att starta och driva en handelsträdgård, ett projekt han såg som en möjlighet att starta eget på skoltid. Sedan dess har projekten växt, och i dag driver han gården Eklaholm på Österlen, har lanserat tre viner och nyligen släppt en trädgårdsbok.

Att träffa Karl Fredrik för en intervju är inte lätt, almanackan är fulltecknad för en lång tid framåt. När vi väl hittar en dag, så visar det sig att det ändå har blivit missförstånd, men det ordnar sig efter en stund och vi kan få vår intervju på plats i ljuvliga Österlen.

PASSIONERAD TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Karl Fredrik Gustafsson är mest känd som den alltid glada och passionerade trädgårdsmästaren i tv-programmet ”Karl Fredrik på Österlen”. Han bor och arbetar på gården Eklaholm i Löderup tillsammans med sin fästman Petter Kjellén. De köpte gården för snart sju år sedan efter bara ett år tillsammans.

– Det var ingen idé att vänta, bara att köra på, säger Karl Fredrik glatt. De sökte egentligen en sommarbostad, men föll totalt för den vackra gården med anor från 1600-talet. Husen hade stått tomma i flera år och renoveringsbehovet var stort, det var dock inget de såg som ett problem.

Karl Fredrik är en positiv person i grunden, som inte är rädd för att hugga i för att få det som han tänkt. Petter är mer eftertänksam, men har sedan länge accepterat att Karl Fred- riks öga för inredning och detaljer är att lita på. Lite extra jobb är därför inget som skrämmer, de vet att resultatet kommer bli perfekt.

Eklaholm ligger vackert när havet i Hagesta och är en så kallad radby. Det betyder att husen och gårdarna står på rad längs den ganska smala vägen, vilket skapar en del problem när många vill besöka butiken samtidigt. Det finns nämligen inte någon större parkering eller plats att vända på, något man försöker att hitta en lösning på. Just nu får man boka tid för att vara säker på att få plats på parkeringen och komma in i butiken.

“När jag designar trädgårdsmiljöer utgår jag från huset, platsen och känslan. Det är en komplimang när man säger att det ser gammalt ut.”

EN PRUNKANDE OAS

När de tog över gården hade boningshuset en mängd fuktskador och var ordentligt eftersatt. Detta har renoverats med varsam hand och fått tillbaka känslan av ett äldre gårdshus. Man har lagt om taket, murat om skorstenen, satt in kakelugnar och en vacker vedspis. Möbler och inredning hittar de under sina resor både i Sve- rige och utomlands. Självklart har även trädgår- den fått extra kärlek och är idag en prunkande oas med vackert staket och marmorstatyer som tagna ur en 1600-talsroman. Karl Fredrik visar oss runt bland aprikosträd, magnolia och hundratals olika sorters rosor. Här finns även en modern badtunna, som Karl Fredrik lyckats passa in perfekt i den i övrigt lantliga miljön.

– När jag designar trädgårdsmiljöer utgår jag från huset, platsen och känslan. Det är en komplimang när man säger att det ser gammalt ut, säger Karl Fredrik.

I trädgården ses han ofta i sin morgonrock, njuta av en kopp kaffe, medan han strosar runt och pratar med sina växter. Morgonrocken har blivit en del av Karl Fredriks signum och man kan se honom klädd i den även i butiken under dagtid. Ofta sittandes i det stora växthuset medan han signerar böcker eller pratar med besökare. Butiken var egentligen tänk som en sommarsyssla, men har idag öppet varje dag, året runt.

TV-STJÄRNA AV EN SLUMP

Att Karl Fredrik fick ett eget tv-program var en slump. Allt började med att Petter skaffade kaniner som vännen Marie Mandelmann också var intresserad av och som skulle passa in även på deras gård, så paret åkte dit med några kaniner. Ett filmteam befann sig på gården vid besöket och detta kom senare med i Mandel- mans eget program.

– Då såg väl någon på TV4 oss och senare även när jag hoppade in i Nyhetsmorgon. Men när tv ringde trodde jag faktiskt att det var
ett skämt, att någon drev med mig, säger Karl Fredrik.

Men det var inget skämt. Inspelningen satte i gång och mitt under pandemin släpptes första programmet som genast blev en braksuccé.

KARL FREDRIK PÅ ÖSTERLEN
Sugen på ett besök IRL?
Kika in på hemsidan karlfredrik.se här finns kontaktuppgifter och till och med en kalender för den som vill boka in ett besök! Är du inte i krokarna införskaffa boken Mitt blomsterår på Österlen, korka upp en flaska cava i Karl Fredriks tappning och vips är du i en annan värld!

Varje program tar ungefär en vecka att spela in, av 100 timmar film blir det färdigklippt bara 44 minuter kvar. Under den veckan får allt annat stå åt sidan, vilket innebär att de kommer efter med mycket annat som måste göras. Ändå har Karl Fredrik även lyckats lansera tre egna viner och skrivit en trädgårdsbok, bara under senaste året.

VIN & BOK

Utöver sin passion för trädgårdar, blommor och andra vackra ting har Karl Fredrik även ett stort intresse för goda drycker. Resultatet av intresset är hittills fyra viner under eget namn. Två italienska: en Prosecco och en Prosecco Rosé samt en spansk Cava. Och nu inför sommaren lanserar han även ett rosévin med fransk adress, ett vin med låg sockerhalt och tydliga aromer perfekt till fågel, fisk och sallad eller helt enkelt som ett svalkande glas sommarvin.

Tankarna på att skriva en trädgårdsbok har funnits sedan tonåren. Han började skriva ”Karl Fredrik. Mitt blomsterår på Österlen” i mars 2021 och redan innan den släpptes låg den faktiskt på topplistan tillammans med många stora kända författare. I boken beskriver han hur året i trädgården förändras månad för månad och ger tips och råd till läsaren. Men han berättar även personligt om anekdoter från uppväxten, kärleken till naturen och udda händelser, som till exempel när han levererade luktärter till Drottning Silvia.

– TV har gjort att vi har dubbla jobb, man glömmer nog bort att en tv-personlighet jobbar hårt. 10 maj 2020 kom trailern på TV4, då började folk direkt att stoppa oss på gatan. En bil tvärnitade i Borensberg och en tjej hoppade ur och ville ta en selfie. Lite konstigt men gulligt, konstaterar Karl Fredrik.

EN BLOMSTERFARM NU KOMMER

Entreprenörskapet finns där hela tiden och idéerna är många, framför allt när det gäller framtiden på gården. Just nu förberedera man för en blomsterfarm för att bli självförsörjande av snittblommor, plantor och växter. Det finns ytterligare en del av växthuset som inte är renoverat, där kanske det blir festlokal. Mycket hänger på den där icke existerande parkerings- ytan, som man måste få ordning på först.

Men det planeras även för bröllop. Paret för- lovade sig spontant under en resa till Gotland, våren 2021 och har planer på ett stort bröllop
i Italien.

– Gärna på ett slott med 200 gäster, säger Karl Fredrik och ler. De tycker båda om livet och människor, god mat och dryck, naturen och allt som är positivt. De är bra på att njuta och blir bättre och bättre på att stanna upp i vardagen och bara ta in allt positivt som händer runt dem.

Just nu finns inte många lugna stunder, men båda ser framför sig hur de lever ett helt annat liv, förmodligen i Frankrike. Kanske driver de ett litet hotell i Cannes eller Provence. Drömmar och idéer råder det ingen brist på, snarare tvärtom.