DRAGOMIR MRSIC-EN OTIPPAD FÖREBILD

Av publicerat

Från förorten, via banken och upp på vita duken. Adderar vi taekwondo och kärlek till familjen – ja då har vi Dragomir Mrsic med stort hjärta och kaxig blick – en förebild med förmågan att anpassa sig i de mest skilda sammanhang.

TEXT MONIKA AGORELIUS FOTO MARIA ÖSTLIN

“Min egen pappa var inte sådan och jag vill inte vara som honom. Min uppväxt var dålig på många sätt och det allra viktigaste i mitt liv är att mina barn får en bättre start i livet än jag fick.”

Det är inte helt lätt att få kontakt med Dragomir Mrsic. Inte för att vi inte försöker. Vi mejlar och bestämmer en tid för vårt snack. Vi provar med Zoom men det funkar inte. Vi försöker ringa varandras mobiler men det bara tutar konstigt. Efter några enträgna sms ses vi äntligen på FaceTime.

En leende Dragomir möter mig på skärmen och ber om ursäkt för att han inte vet hur hans nya mobil fungerar.

– Jag ska be min dotter ladda ned Zoom, hon är bra på sånt där, säger han medan han under vårt samtal går runt i sitt hem, pysslar och grejar.

Efter en stund ursäktar han sig, håller handen över luren och byter några ord med sin son. Sedan hämtar han bilnycklarna, hoppar in i bilen och kopplar upp mig till bilhögtalarna.

– Jag är på väg för att hämta upp min dotter, förklarar han medan han med van hand navigerar trafiken i Stockholms innerstad.

Du låter som att du har fullt upp. Är det alltid så i din vardag?

– Ja, det kan man säga. Jag försöker att vara en bra pappa för mina barn. Jag skjutsar och hämtar, lagar mat, snackar med dem, umgås med dem och gör allt jag kan för att vara en bra pappa. Jag bäddar till och med deras sängar ibland, fast de är vuxna nog att göra det själva. Min egen pappa var inte sådan och jag vill inte vara som honom. Min uppväxt var dålig på många sätt och det allra viktigaste i mitt liv är att mina barn får är bättre start i livet än jag fick.

I din självbiografi Där jag kommer ifrån gör du en djupdykning i ditt minsta sagt brokiga förflutna och berättar väldigt öppet och ärligt om ditt liv om hur du blev den du är idag. Hur jobbigt var det att återuppleva gamla bortglömda, och kanske även förträngda, minnen?

– Det var stundtals väldigt, väldigt jobbigt. Processen påverkade mig jättemycket. Jag har alltid varit bra på att trycka ner och gömma vad jag känner, så det var mycket som grävdes upp och jag grät väldigt mycket.

Varför ville du skriva boken?

– Jag har länge tänkt tanken att skriva den här boken, men jag ville att mina barn skulle bli vuxna så dom skulle ha förståelse på rätt sätt. Det är jobbigt för barn att höra allt, tror jag, och jag lämnar ut väldigt mycket av mig själv i berättelsen om mitt liv. Jag arbetade tillsammans med Theodor Lundgren som medförfattare. Han och jag klickade direkt, han är fantastisk.

Vad hoppas du att läsarna får ut av boken?

– Jag hoppas att den här boken kan hjälpa människor som är i samma situation som jag var i, särskilt när det kommer fram lite mer om min familjesituation under uppväxten.

Du var kriminell som ung och avtjänade ett fängelsestraff för bankrån. Du har tidigare sagt att ditt liv kan delas upp i före och efter fängelset. Kan du utveckla det lite grand.

– Fängelsetiden gav mig tid till reflektion. Tid att tänka. Tänka på vem jag egentligen ville vara. Det är lätt att hamna snett om man har en liknande uppväxt som den jag hade. Men man ska veta att det finns folk som vill hjälpa. Man måste själva visa framfötterna och skaffa sig andra förebilder. Sverige har fortfarande ett bra socialt nät där det finns människor och organi- sationer som vill hjälpa. Om man är modig och vågar fråga om hjälp så får man det. Det är du som gör förändringen, ingen annan.

Det är lätt att man upprepar mönster från sin egen uppväxt och många gånger ser man nog inte ens de mönstren.

– Precis. Att jag bröt mönstret när jag kom ut från fängelset, det var tack vare att jag ville bryta mönstret. Men jag hade väldigt bra stöd från olika håll, det går inte att komma undan. Glenn Östh, som var sportchef på Sveriges Olympiska Kommitté sket i att jag hade en kriminell bakgrund och anlitade mig som OS-tränare för taekwondo-teamet. Glenn tog till sig mig som person. Det var samma sak i filmvärlden, filmmakaren Malte Forssell hjälpte mig mycket och det är jag väldigt tacksam för. Det är ju bara du själv som kan hjälpa dig själv, men du behöver ju samtidigt hjälp från andra som tror på dig, andra som håller dig om ryggen. Om Glenn Östh hade sagt ‘hörru, du måste sluta, jag kan inte ha dig här’, då hade jag kanske fortsatt vara kriminell, för allting hade känts värdelöst och att ‘så här är det, jag blir inte välkommen.’ Om alla stänger dörrarna blir det inte lätt. Då hamnar man i mörkret och misären.

Händer det att du känner dig ovälkommen?

– Njae… inte nu längre, men tidigare; ja, hela tiden. När det handlar om att få jobb i till exempel filmbranschen går det inte att komma undan att det är skillnad att växa upp i en akademikerfamilj på Djursholm, Lidingö eller Östermalm än i förorter som Fittja eller Rinkeby. Om en kille eller tjej från en trygg familjebakgrund gör något dumt så kan de ändå komma hem till familjen. Om allt skiter sig för mig då finns det ingenstans att ta vägen. Jag har liksom inget skyddsnät att falla tillbaka på och det oroar mig ibland. Det är därför jag försöker att skapa ett skyddsnät för min egen familj.

Dragomir mrsic

Det känns som att din största styrka är att du inte är som ‘alla andra’. Du har en unik bakgrund med unika egenskaper som gör att du är du.

– Ja, det är en styrka, men det är ju inte en styrka som är bara ‘wow, det här är skitkul’ – det är en styrka som är bra om man klarar av, förstår och orkar. Men det är inte automatiskt att det är en styrka. En sån grej är samtidigt väldigt nedbrytande, du kanske känner att du måste byta namn, du blir inte välkommen, du känner dig utanför. Så det är både plus och minus och det gäller att ta vara på plusen.

Verkligen, och som du säger; man blir ju bättre och duktigare om man får uppmuntran från goda förebilder.

– Exakt. Det är ett givande och tagande. Man måste själv ge, men man måste få också. Stöd och uppbackning och folk som ser att du vill, att du brinner och tar vara på den biten liksom. Det är väldigt viktigt.

Känner du press på dig att alltid vara duktig på allt du gör?

– Ja. Snabba cash var min första stora roll, men om jag hade betett mig som en idiot under inspelningen, då hade ju inte nästa producent sagt ‘fan, Gago är bra, vi anställer honom i det här projektet också’. Jag är bra på att anpassa mig till de flesta situationer för att jag har varit med om så mycket olika saker i mitt liv.

Vad säger folk när de känner igen dig på stan?

– Det är väldigt olika. Förortskillar känner igen mig från mina filmer. Om jag går förbi ett dagis skriker barnen glatt för att de känner igen mig från barnprogram. Det är roligt, jag har inga problem med att bli igenkänd.

Du är en förebild för många. Är det bara en bra grej eller bli det ibland en börda att veta att många ser upp till dig?

– Ibland kan det kännas jobbigt, som om jag har på mitt ansvar hur andra lever sina liv. Men nej, det är inte en börda. Det känns det fint och hedrande att folk gillar och uppskattar det jag gör.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag satsar allt på film- och tv-produktioner nu, jag har flera olika projekt på gång – men det är lite hemligt. Jag drev även ett gym tidigare men det blev för mycket så det la jag ned. Jag kunde inte ha en fot här och en fot där. Jag vill mer och mer gå över till regi och produktion. Jag har ett bra nätverk, inte minst med sponsorer och annat som en producent ska ha, så jag kommer nog att producera mer och mer framöver.

Har du planer på att regissera också?

– Ja. Jag ska börja regissera mer framöver. Jag känner att jag har rätt känsla för detaljer. Jag har varit i så många olika situationer i livet och jag skulle vilja vill ta med mig det in i filmens värld.

Händer det ibland att du stannar upp och tänker ‘wow, tänk om jag vetat att det här skulle hända för 20 år sedan?

– Ja verkligen. Haha! Det har varit så roligt för jag gjort så blandade roller, allt från från Mrado ‘hit man nummer 1’ i Snabba cash och komedier till att till att spela in barnprogram och medverkat i Stjärnorna på slottet.

Tillbaks till din förmåga att anpassa dig. Vilken stor tillgång det måste vara att arbeta med en film eller tv- serie där du kan förstå vem din karaktär är och även få känsla för sammanhanget och de andra karaktärerna.

– Absolut, det är min starka sida. Jag har en närvaro som gör att jag kan bli den jag måste vara i just den här stunden. Jag kan snacka och umgås med så olika sorters människor, jag har hängt med Sveriges och världens största idrottsstjärnor och skådespelare. Jag har varit i fängelse och pratat med livstidsdömda terrorister och mördare. Och så har jag jobbat i skolor med barn från alla olika samhällsklasser. Jag kan snacka med alla och jag tror att mitt nätverk är unikt och det är också nätverket som varit min största lärare i livet.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv när du inte är på filminspelning?

– Jag vaknar, fixar frukost, går ut med hundarna, läser manus, tränar, träffar nån arbetskollega, äter lunch, fixar med middagen och tittar kanske på något på tv. Jag har ett bra liv.

Var är din favoritplats i Sverige?

– Var som helst där det finns skog. Jag älskar att vara på landet, det spelar ingen roll var bara det finns mycket natur omkring mig.

Till skillnad från många av mina svenskfödda vänner har jag inget eget sommarhus på landet, men jag brukar få låna av vänner och det är fantastiskt. Den svenska sommaren är underbar, jag förstår verkligen inte folk som åker utomlands på sommaren när det är så fantastiskt i Sverige.

Du opererade hjärtat för ett år sedan. Hur mår du i kroppen idag?

– Jag känner mig starkare än på många år, rent fysiskt. Det var läskigt, jag trodde på allvar att livet skulle ta slut. Jag led tidigare av sjuk- husskräck, men jag känner mig så tacksam för att jag fick den vård jag behövde. Vi har så bra sjukvård i Sverige. Vi ska ta vara på att vi bor i Sverige, det finns möjligheter. Använd dem. Jag är tacksam varje dag. Att jag har hälsan, att jag är fri, att jag lever i Sverige. Jag har ett bra liv och jag försöker att ta vara på alla chanser livet har att erbjuda.

“Jag har en närvaro som gör att jag kan bli den jag måste varai just den här stunden. Jag kan snacka och umgås med så olika sorters människor, jag har hängt med Sveriges och världens största idrottsstjärnor och skådespelare. Jag har varit i fängelse och pratat med livstidsdömda terrorister och mördare.”

DRAGOMIR MRSIC

Yrke: Skådespelare, producent, författare. Ålder: 52.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustru och två barn.

Bakgrund i korthet: Föddes i Serbien, flyttade som liten med familjen till Sverige. Började träna taekwondo som 8-åring. Drömde om att bli kampsportstjärna och skådespelare som idolen Bruce Lee. Blev nordisk mästare i taekwondo som 18-åring. Hamnade i kriminella kretsar och dömdes 1996 till fängelse för rånet mot Gotabanken år 1990, även känt som 930-miljonerskuppen. Bytte bana efter fängelset och blev tränare i taekwondo, både för OS-teamet, andra elitidrottare och skådespelare. Filmdebuterade i Leo 2007. Fick sitt stora genombrott i filmen Snabba cash. Har synts i filmer och serier som Bonusfamiljen, Alex, Wallander, Innan vi dör, Torpeder och i storfilmen Edge of Tomorrow, mot Tom Cruise, samt barn- programmet Spooky.

Aktuell: Med självbiografin Där jag kommer ifrån.